Advertentie

Artikel

15 cruciale plugins en add-ons voor elke Windows-pc

15 cruciale plugins en add-ons voor elke Windows-pc
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Bijgewerkt:

Windows is een uitgebreid besturingssysteem, maar om echt het uiterste uit je pc te halen, download je deze digitale gereedschappen.

Wanneer je een pc formatteert of nieuwe pc koopt, dan is het eerste wat je doet je favoriete programma’s installeren. Windows op zich is namelijk een fijn systeem, maar met de volgende plugins, codecs, patches, updates en programma’s maak je je computer pas echt gebruiksklaar. Ook als je de Windows-installatie al langer gebruikt, kan het natuurlijk geen kwaad om onderstaande programma’s te downloaden.

Veel belangrijke componenten zitten niet ingebakken in het besturingssysteem, dus geven we je een snelle lijst van applicaties die je nodig hebt om te overleven met je verse Windows-installatie.

Windows Service Pack

Prioriteit nummer één is het downloaden van het Service Pack voor Windows 7 of Update 1 voor Windows 8.1. Service packs bevatten belangrijke beveiligingsupdates en verbeteren de prestaties van je Windows-installatie. Doorgaans komen er meerdere service packs uit voor elke Windows-versie; Service Pack 3 (SP3) voor Windows XP is bijvoorbeeld een must om de XPocalyps te overleven.

Download Windows 8.1 Update 1

Adobe Flash 13

Voor iedereen die wel eens een flash-games op internet speelt of video’s bekijkt op YouTube, is Adobe Flash Player een must-have. Flash is een van de meest gebruikte technologieën op internet, dus of je nu Internet Explorer, Firefox, Chrome of Opera gebruikt; Adobe Flash Player heb je sowieso nodig. Let wel op: Flash heeft af en toe last van veiligheidsproblemen, dus we raden je aan altijd de laatste updates te downloaden voor de plugin.

Download Adobe Flash Player 13

Java Runtime Environment (JRE) 8

Veel complexere webdiensten en –apps maken gebruik van Java. Gelukkig is de installatie van de plugin gepiept in twee minuten. Download de Java Runtime Environment Installer om al je favoriete websites probleemloos te openen. Versie 8 is de veiligste en meest stabiele versie tot op heden, waarmee de grote veiligheidsproblemen van Java verleden tijd zijn.

Download Java Runtime Environment 8

K-Lite Codec Pack

Een goede verzameling codecs stelt Windows in staat om video’s en liedjes van allerlei formaten af te spelen. Wij raden je aan het uitgebreide K-Lite Codec Pack (en eventueel de 64-bits versie) te downloaden. Behalve een complete collectie codecs, biedt het pakket een reeks gereedschappen waarmee je de afspeelinstellingen volledig naar wens aanpast voor elk bestandsformaat.

Download K-Lite Code Pack

Daemon Tools

Hoewel Windows 8 het zelf al mogelijk maakt om ISO-images van cd’s en dvd’s af te spelen, heb je een krachtigere tool nodig voor het echte werk. Daemon Tools is zo’n programma. Daemon is dankzij een immens pakket aan opties een must voor elke Windows-versie, zonder dat er ook maar enigszins wordt ingeleverd op gebruiksgemak.

Download Daemon Tools

Unity Web Player

Vroeger waren webgames simpel en eisten ze behalve een Shockwave-plugin weinig van de techniek van je browser. Maar tijden veranderen. Unity Web Player is een browserplugin-versie van de beroemde grafische engine Unity. Wat kan Unity? Kijk eens op deze screenshotgalerij voor een goede indruk. Wil je Unity eens testen? Probeer dan de fantastische nieuwe game Broforce.

Download Unity Web Player

PDFCreator

Net als dvd-drives dalen ook printers sterk in populariteit. Tegenwoordig is het heel normaal om documenten te te converteren naar PDF-bestanden en deze vervolgens te versturen. Probleem is dat lang niet alle applicaties deze functie ondersteunen. Dé gratis oplossing is, wat ons betreft, PDFCreator, dat zich installeert als virtuele printer in Windows en al je documenten omtovert tot handige PDF’s.

Download PDFCreator

Service Pack voor Office

Welke versie van Microsoft Office je ook gebruikt, je zult af en toe – net als bij Windows zelf – een nieuwe Service Pack moeten installeren. Zo is er Service Pack 3 voor Office 2007, SP2 voor Office 2010 en Office 2013 SP1. Deze updatepakketten zijn gratis en voegen talloze stabiliteit- en prestatieverbeteringen toe aan je Word, Excel, PowerPoint en meer.

Download Service Pack 1 for Office 2013

Classic Shell

Classic Shell is uitgegroeid tot essentieel programma voor eenieder die het Startmenu mist in Windows 8 en 8.1. Behalve een traditionele Startknop, herstelt Classic Shell ook bekende sneltoetscombinaties waarmee je direct van A naar B navigeert in Windows.

Download Classic Shell

DisplayFusion

Hoewel Windows 8 al sterk verbeterd is op dit gebied, laat het combineren van meerdere beeldschermen nog te wensen over. DisplayFusion is een systeemprogramma dat extra taakbalken toevoegt aan extra schermen, verschillende wallpapers laat instellen en handige extra knoppen toevoegt waar je maar wilt.

Download Display Fusion

Adobe Reader

Vroeg of laat moet je een PDF-document openen op je pc. Daarom is de installatie van Adobe Reader cruciaal. De laatste versie van Adobe Reader is goed geïntegreerd met alle browsers en werkt een stuk sneller dan alternatieve PDF-programma’s. Een andere optie is om PDF-bestanden direct in je browser te openen, maar wil je meer controle dan is Adobe Reader onmisbaar.

Download Adobe Reader

DirectX

Wil je gamen, dan heb je DirectX nodig. Hoewel DirectX vaak standaard geleverd wordt bij nieuwe games, is het altijd aan te raden om de laatste versie van de software te installeren. Vermijd downloads die claimen de volledige versie van DirectX 11 te installeren: de laatste versie is versie 9.

Download DirectX Redistributable

.NET Framework

.NET Framework is een set van zogenaamde ‘libraries’ die nodig zijn om veel Windows-programma’s te kunnen draaien. Installeer alle recente versies: 4.0, 3.5 en 2.0. Wil je weten welke versie van .NET Framework al op je pc geïnstalleerd staat? Open dan het simpele hulpprogrammaatje .NET Framework Version Checker. Veel foutmeldingen die Windows geeft hebben te maken met het ontbreken van de juiste .NET Framework-installatie.

Download. NET Framework 4.0

Microsoft Silverlight

Silverlight is Microsofts antwoord op Adobe Flash. Veel webpagina’s van bijvoorbeeld de publieke omroep, zoals Uitzending Gemist, maken gebruik van deze plugin om video’s en andere onderdelen te laden. Hoewel Silverlight duidelijk minder populair is dan Flash en HTML5, maar voor een zorgeloze webervaring raden we je aan de plugin toch te installeren.

Download Microsoft Silverlight

Een portable antivirus naar keuze

Klassieke virusscanners worden steeds minder effectief bij het detecteren van digitaal gevaar, terwijl de software meer en meer begint te eisen van je pc. Wil je de kracht van een antivirus zonder je computer te vertragen, probeer dan eens een portable virusscanner. Plaats ‘m op je bureaublad of taakbalk, klik erop wanneer je ‘m nodig hebt en sluit ‘m weer af wanneer ‘ie zijn werk heeft gedaan.

Download Norton Power Eraser

Ooit prominent, nu overbodig

Een paar jaar geleden zou je in dit artikel ook software zoals Adobe Shockwave, Quicktime en Adobe Air terugvinden. Anno 2014 worden deze programma’s amper nog gebruikt. Ook drivers voor bijvoorbeeld video en geluid hebben we buiten beschouwing gelaten, omdat die verschillen per pc. Mis je een plugin of programma? Vertel het ons in een reactie!

Lees ook:

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Misschien interesseert je ook

 1. Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Internet zonder wachtwoorden: een alternatief voor een veilig web

  Lees meer
 2. Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Motivatie nodig bij het sporten? Download deze apps

  Lees meer
 3. De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  De beste gratis fotobewerkingssoftware voor Mac

  Lees meer