Advertentie

Artikel

5 apps om je oude Android sneller dan ooit te maken

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Heb je nog een oude Android-telefoon liggen en ben je van plan ‘m weg te gooien? Zonde! Met de volgende apps verleng je het leven van je oude smartphone en maak je ‘m beter dan ooit tevoren.

Goedkope en oude Android-telefoons hebben net genoeg kracht om WhatsApp te draaien en weinig meer. Ze maken gebruik van oude Android-versies en beschikken niet over genoeg opslagruimte en geheugen om de nieuwste apps aan te kunnen. Miljoenen mensen lopen nog rond met zo’n ouder of goedkoop telefoonmodel.

5 apps om je oude Android sneller dan ooit te maken

Hoewel een smartphone na jaren gebruik het waarschijnlijk nog prima doet, is de kans groot dat de batterij van het apparaat het steeds minder lang volhoudt en het interne geheugen vol is na de installatie van drie apps. Met het juiste onderhoud zijn zulke fossiele telefoons echter nog prima te gebruiken!

Hieronder presenteren we de beste apps om verouderde en goedkope Android-telefoons sneller, krachtiger en duurzamer te maken. Alle applicaties zijn gratis en gemakkelijk te gebruiken. Installeer ze allemaal of probeer er eentje; helpen doen ze sowieso!

Clean Master: haalt de bezem door je intern geheugen

Android-apps hebben de nare gewoonte afval te genereren in de vorm van bestanden. Deze afvalcollecties zijn zelden nuttig en nemen waardevolle ruimte in op het intern geheugen van je telefoon. Handmatig verwijderen is een optie, maar vaak een vervelende procedure.

Clean Master is voor Android wat CCleaner is voor Windows: een schoonmaakapplicatie die de bezem haalt door digitale rommel, puin en overbodige downloads. De app is gemakkelijk in gebruik en heeft een aantrekkelijke interface via welke je apps sluit en je telefoon in zijn geheel sneller maakt.

Download gratis Clean Master voor Android

AutoKiller: meer RAM, minder batterijverbruik

Actieve apps nemen ruimte in van het RAM-geheugen van je telefoon. Apps die op de achtergrond draaien vertragen daarom het gehele systeem én zorgen ervoor dat je accu sneller leeg gaat. Ze stuk voor stuk sluiter is een tijdrovend proces.

De app AutoKiller beheert je telefoongeheugen en sluit inactieve applicaties die op de achtergrond batterij en kracht slurpen. Via het Processes-tabblad krijg je daarnaast een goed beeld van welke processen je telefoon op het moment allemaal uitvoert. Voor overige functies dien je de betaalde Pro-versie van AutoKiller aan te schaffen.

Download gratis AutoKiller Memory Optimizer voor Android

AppMgr (App 2 SD): verplaats apps naar je SD-kaart

Standaard worden Android-apps geïnstalleerd op het telefoongeheugen en wordt de vrije ruimte op je SD-kaart genegeerd. Zo komt het voor dat WhatsApp bijvoorbeeld niet kan worden geüpdatet, ondanks dat er nog 30GB vrij is op je SD-kaartje.

Om zulke taferelen te voorkomen is er AppMgr. De app is inmiddels een klassieker en ongelofelijk handig. AppMgr helpt je je apps per stuk of in groepen te verplaatsen naar je SD-kaart, zodat er ruimte vrijkomt op het geheugen van je telefoon. Daar wordt het apparaat direct een stuk sneller van en het voorkomt een hoop frustratie.

Download gratis AppMgr (App 2 SD) voor Android

DU Battery Saver: intelligente batterijduurverlenger

Batterijbesparing is één van de fundamentele belangen voor langer gebruik van je Android-telefoon. De antennes (Wi-Fi, Bluetooth, 3G), de helderheid van het scherm en de actieve apps zijn stuk voor stuk factoren die de accuduur van het apparaat beïnvloeden. Het is mogelijk die factoren aan te passen met de hand, maar het kan een stuk makkelijk met de app DU Battery Saver.

Het is onze favoriete app op het gebied van batterijduurverlenging en niet alleen vanwege het mooie uiterlijk. De enegeriebesparende modi zijn intuïtief en gemakkelijk in te stellen, en de slimme instellingen zorgen dat de app zich aanpast aan jouw telefoongedrag. Daarnaast is de app compatibel met oudere Android-versies.

Download gratis DU Battery Saver voor Android

Lightning Launcher: apps starten zonder vertraging

Een zogenaamde launcher is een handig hulpje om je favoriete apps vanuit één handig overzicht op te starten; een soort thuisscherm. Het kan zijn dat je telefoon na een poos traag of overbelast raakt. Dan is het tijd om een nieuwe launcher te proberen. In Google Play vind je voor ieder wat wils, maar slechts weinig uit het assortiment zijn lichtgewicht.

Eén van de snelste is Lightning Launcher, die in totaal slecht 304 kilobyte ruimte in beslag neemt en draait op Android 2.0 of hoger; op iedere oude telefoon dus. Lightning Launcher is net even anders dan de rest en vergt wat oefening, maar al gauw zul je overtuigd raken van de eenvoud en snelheid van de app.

Download Lightning Launcher voor Android

Andere nuttige tips voor je slome oude Android

Voor veel apps die je installeert is de nodige optimalisatie mogelijk, mits je goed zorgt voor je telefoon. Verwijder daarom de apps waar je geen gebruik van maakt, overbelast je systeem niet met (teveel) widgets en geanimeerde wallpapers, en ga op zoek naar lichtere alternatieven voor je favoriete apps. Wees ook voorzichtig met in-app downloads; die vervuilen je telefoon meer dan dat ze ‘m goed doen.

Een handige truc is zoals gezegd om je apps de installeren op je SD-kaart. Dit scheelt geheugen en houdt je oude smartphone snel. Een andere optie om te overwegen is om je Android-telefoon te rooten, oftewel beheerdersrechten te ontgrendelen. Zo heb je geen enkele beperking meer bij het beheren van je goede oude slome smartphone. Meer over rooten lees je in dit artikel.

Hoe houd jij je telefoon snel en fris?