Advertentie

Artikel

5 gratis alternatieven voor Photoshop

Merijn de Boer

Gepubliceerd

Met het verdwijnen van de Creative Suites (pakketten die je per stuk kocht bij Adobe) en de nieuwe (verplichte) abonnementen, zal Adobe hoogstwaarschijnlijk op een beetje tegenstand stuiten. De pakketten waren al duur en een abonnement op een grafische bewerker nemen is voor sommige mensen out of the question. Voor diegenen die eens wat anders willen gebruiken zetten we 5 alternatieven voor Photoshop op een rijtje.

GIMP – rommelig maar effectief

GIMP is wellicht het bekendste gratis alternatief voor Photoshop. De software is uitgebreid, werkt goed met lagen en heeft een indrukwekkende gereedschapskist. Een paar scherpe randjes, zoals de rondzwevende losse menu’s en lange opstarttijd, nemen veel gebruikers voor lief. Met de software kan je bijna evenveel als met Photoshop, al loopt Photoshop ver voor op dit kosteloze programma met Content-aware functies. Hierover lees je meer in ons artikel over CS6.

5 gratis alternatieven voor Photoshop

Ga naar onze recensie van GIMP

Paint.NET – gebruiksvriendelijk en eenvoudig

Paint.NET is een tikkeltje eenvoudiger dan GIMP, maar voor basisbewerkingen zeer geschikt. Ook deze software werkt met lagen, zodat je moeiteloos onderdelen verplaatst en digitale collages maakt. Een leuk voordeeltje van de software is de handige tab-functie, waarmee je tussen verschillende projecten wisselt.

Ga naar onze recensie van Paint.NET


Pixlr.com – krachtige online bewerken

Online software wordt nog niet door iedereen omarmd, maar vergis je niet; werken op het web is heerlijk. Niet alleen de kantoordiensten van Google zijn een perfecte vervanging voor MS Office, maar ook grafische bewerking is 100% effectief in een webbrowser. Pixlr.com biedt een verzameling lichte en geavanceerde grafische gereedschappen, maar ga vooral naar dit gedeelte van de site. Je treft er een Editor van hoge kwaliteit, waarmee je razendsnel filters toepast, collages maakt of digitale tekeningen produceert. Met het verloopgereedschap zet je zelfs in een paar stappen een prachtige achtergrond voor posters, games of andere doeleinden in elkaar. Zelfs bekende sneltoetsen, zoals Ctrl+Z (voor het ongedaan maken van zaken), werken in de browser.

Ga naar de website van Pixlr.com


PicMonkey – hemelse filters, tal van stickers en een make-up set

Gaat het je vooral om gezichten en leuke filters, dan is PicMonkey een prachtig online pakket. Allereerst de filters: PicMonkey heeft een immens aantal speciale effecten die je à la Instagram over je foto’s legt. Van belichting tot focus en van film- tot lens-effecten; PicMonkey zit barstensvol hippe retoucheringsopties. Verder plak je gemakkelijk vormpjes of tekstballonnen op je foto’s of zet je een lijst om een kiekje. De make-upfuncties van PicMonkey zijn misschien nog het meest in het oog springend, want je kan werkelijk alles oplappen bij een portretfoto van jezelf. Over die functie lees je meer in dit artikel.

Ga naar de website van PicMonkey

Photofiltre – compacte en vriendelijke fotobewerker

Photofiltre is een piepklein programmaatje van ongeveer 8 MB. Het neemt dus weinig ruimte in op je harde schijf, maar is verrassend functioneel. Kijk bij de installatie uit voor de Ask werkbalk, want dit is het enige addertje onder het gras (vink dus de checkbox uit). Na de installatie van de software verschijnt een ietwat gedateerd ogende interface, die echter niet onderdoet voor die van professionele pakketten. Aan de rechterkant zie je de gebruikelijke gereedschappen en bovenin tal van knoppen voor het snel toepassen van filters. Photofiltre vereist wat gewenning vanwege het volle scherm, maar heb je het onder de knie dan heb je een hele fijne grafische bewerker te pakken.

Ga naar onze recensie van Photofiltre

Natuurlijk is de bovenstaande lijst slechts een greep uit een grote verzameling gratis programma’s. Lees bijvoorbeeld ook eens onze recensie over Google’s fotosoftware Picasa, vectorbewerker InkScape en alleskunner Photoscape!

Lees ook:

Misschien interesseert je ook