Advertentie

Artikel

7 creatieve manieren om GPS op je smartphone te gebruiken

Pier Francesco Piccolomini

Gepubliceerd

De GPS in je smartphone is niet alleen handig op reis. Veel apps maken gebruik van de functie op allerlei originele en creatieve manieren. We zetten zeven innovatieve GPS-apps voor je op een rij.

Je denkt dat de GPS alleen dient om je te begeleiden van A naar B in Google Maps? Dan onderschat je de functie. Niet dat de gps-functie niet belangrijk is, maar je GPS in je Android of iPhone kan nog veel meer!

7 creatieve manieren om GPS op je smartphone te gebruiken

Sky Guide – Sterrenkaart

Combineer een GPS en bewegingssensor en er ontstaat magie. In Sky Guide bijvoorbeeld, een handige sterrenwacht voor je mobiele telefoon.

Wil je weten welk sterrenbeeld je precies ziet? Richt je iPhone naar de hemel en Sky Guide vertelt: Schorpioen. Wil je weten waar je Ursa Minor kunt vinden? Vraag het aan Sky Guide en de app begeleidt je met pijlen in de juiste richting.

Met een aanvullend pakket voor de app, weet Sky Guide je ook te vertellen welke satellieten er rond de aarde vliegen en waar de maan zich bevindt op een bepaald moment in de nacht, en toont het prachtig geïllustreerde artikelen over allerhande hemellichamen.

Download Sky Guide voor iPhone

Tinder – Daten in je directe omgeving

Daten met de girl next door; Tinder maakt het mogelijk. De inmiddels immens populaire dating app leidt gebruikers recht op hun doel af: een leuke man of vrouw ontmoeten in de buurt.

Tinder scant de omgeving om je heen op mensen die ook op zoek zijn naar een date. Je bladert door foto’s en beslist direct of je iemand wilt spreken of niet. En wie weet heb je wel wederzijdse vrienden op Facebook of interesses gemeen!

Bevalt hetgeen je ziet, dan like je de ander. Is de waardering wederzijds, dan begin je met chatten en wie weet, leidt het tot een date! Tinder staat voor liefde in het geotagging-tijdperk.

Download Tinder voor iPhone

Download Tinder voor Android

1MinLate – Wat is één minuut?

”Ben er over één minuut!” Je zult het vaker horen. Helaas staat de ander pas een kwartier later bij je op de drempel. Moraal van het verhaal: de duur van een minuut is zeer relatief.

De GPS liegt echter niet. Activeert de ander 1MinLate voordat hij zijn huis verlaat, dan weet je precies hoe lang het nog duurt voor hij bij jou aanbelt.

1MinLate maakt mensen misschien niet per se punctueler, maar het bespaart je in ieder geval de illusie dat je daadwerkelijk maar één minuut hoeft te wachten voor de ander op zijn plek van bestemming arriveert. Dan kun jij snel nog even ergens een cappuccino halen.

Download 1MinLate voor Android

LeaveOn – Een ballonnetje oplaten

Mix een messaging-app met een sociaal netwerk en voeg een vleugje GPS toe. Het resultaat: LeaveOn! De app stelt gebruikers in staat om berichten (in de vorm van ballonnetjes) achter te laten op willekeurige plekken, die voorbijgangers vervolgens lezen.

Die ballonnetjes schrijf je voor een breed publiek, voor een groep vrienden of voor je geliefde. Voor die laatste schrijf je een lief berichtje, voor de rest bedenk je bijvoorbeeld een speurtocht of laat je leuke feitjes achter over de locatie.

Op populaire plekken vind je een groot aantal achtergelaten berichten. Het is een op het oog onzichtbare muur van boodschappen, die plots verschijnt als je je smartphone tevoorschijn pakt. Het is leuk tijdverdrijf voor als je onderweg bent: kijken of iemand ergens een ballonnetje heeft laten zweven.

Download LeaveOn voor iPhone

Download LeaveOn voor Android

Spyglass – Kompas voor buitenliefhebbers

Spyglass is een augmented reality-app voor avonturiers. De app bestaat uit een verzameling tools voor eenieder die zich graag buiten in de natuur begeeft: een militair kompas, sextant, tracker, inclinometer en nog veel meer.

Vooral de inclinometer is erg handig. Via augmented reality meet je gebouwen, bomen en andere objecten. Of je meet hoe scheef de Toren van Pisa staat!

Download Spyglass voor iPhone

Locale – Briljante assistent

Dankzij GPS weet Locale precies waar je bent. Klinkt eng? De app fungeert als handig hulpje voor wanneer je bijvoorbeeld naar kantoor gaat. Eenmaal op de werkvloer schakelt Locale bijvoorbeeld je telefoon in stille modus, zodat niet iedereen opschrikt wanneer je gebeld wordt.

Andersom schakelt Locale bijvoorbeeld je geluid op maximaal wanneer je de kroeg binnenkomt en schakelt het Wi-Fi uit om energie te besparen. De app bespaart op je accu en eist zelf ook weinig inspanning van je telefoon. Er is geen reden om Locale niet te installeren.

Download Locale voor Android

SkyDroid – GPS voor golfers

Golf is misschien niet de populairste sport op aarde, maar iedereen die wel eens een club ter hand neemt en de green betreedt vindt in SkyDroid zijn ultieme hulpje. Dankzij GPS vogelt de app precies uit hoe je elke hole het beste benadert.

SkyDroid berekent bijvoorbeeld je afstand tot de green, herkent de belangrijkste punten (bunkers, water) op de baan en geeft een satellietfoto van de situatie. De app herkent meer dan 20.000 golfbanen van over de hele wereld en deze verzameling wordt regelmatig aangevuld.

Download SkyDroid voor Android

De vele gezichten van GPS

App-ontwikkelaars bedenken telkens nieuwe manieren om GPS te gebruiken in het dagelijks leven. Zeker in combinatie met je versnellingsmeter en mobiele camera, brengt de techniek talloze geo-mogelijkheden richting je smartphone.

Met welke apps gaan we morgen op stap? Dat weten alleen de echte creatieve tech-breinen; de mensen die technische smartphone-ingrediënten mixen en zo recepten maken waar jij en ik überhaupt nooit op zouden komen. Tot die tijd vermaken we ons met de apps van vandaag en hun uiteenlopende manieren om ons leven te verrijken met GPS.

Lees ook:

Misschien interesseert je ook