Advertentie

Artikel

7 gratis portable antivirusprogramma’s voor snelle computerbeveiliging

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Maanden geleden besloot ik te stoppen met traditionele antivirussoftware. In plaats daarvan houd ik nu een collectie met ‘vaccins’ bij die ik op elk moment in kan zetten, zonder ook maar één programma te hoeven installeren: mijn eigen gratis EHBO-kit voor computervirussen.

Het pakket bestaat uit zogenaamde ‘portable’ antivirus- en antimalware-programma’s. Portable houdt in dat je een programma niet hoeft te installeren op je harde schijf om ‘m te gebruiken. Dat wil zeggen dat je zo’n programma in principe op een USB-stick achter de hand kunt houden, of ‘m even snel downloadt wanneer het nodig is.

Dankzij de snelle ontwikkeling van het internet zijn deze portable versies van beveiligingssoftware uitgegroeid tot effectieve middelen tegen digitale bedreigingen. Ze zijn daarnaast makkelijk te gebruiken en besparen de nodige schijfruimte! Ik gebruik de volgende zeven portable programma’s om mijn pc te reinigen wanneer dat nodig is.

Avira PC Cleaner

Avira PC Cleaner is een portable antimalware-scanner die draait op Windows XP SP3 en hoger. Het programma is dus ook prima geschikt voor oudere computers. Download de laatste versie plus de meest recente ‘virusdefinities’ (updates voor de virusdatabase van het programma) en voer vervolgens een snelle of volledige scan uit om je computer te controleren op malware.

McAfee GetSusp (Intel)

De makers van het handige Stinger zijn nu overgestapt naar het Intel-merk, en distribueren nu het gratis antimalware-programma GetSusp. De tool maakt gebruik van het McAfee GTI-netwerk om de nieuwste bedreigingen te herkennen.

Dr.Web CureIt!

Dr.Web CureIt! is een multifunctioneel vaccin voor pc-problemen. In tegenstelling tot andere programma’s geeft CureIt! je de mogelijkheid om zelf de onderdelen te kiezen die moeten worden gescand.

ClamWin Portable

ClamWin is een open-source antivirusprogramma, dat wordt ontwikkeld door vrijwilligers. Het programma heeft alles wat je verwacht van een antivirus.

Comodo Cleaning Essentials

Comodo heeft ons de laatste jaren verwend met gratis kwaliteitsproducten en Cleanings Essentials is daarop geen uitzondering. Het pakket bevat een beveiligingsmodule die verdachte processen herkent en een malware-scanner.

Kaspersky Virus Removal Tool

Virus Removal Tool is één van de vele gratis beveiligingsprogramma’s van Kaspersky. Hoewel de software zelf niet is geüpdatet sinds 2011, is de virusdatabase van het programma altijd up-to-date.

Norton Power Eraser

Power Eraser is het draagbare antimalware-programma van Norton (Symantic) en heeft de kracht in huis om virussen als Cryptolocker van je computer te verwijderen. Een essentiële tool voor een schone computer.

Klaar voor de start, in een mapje op mijn bureaublad

De kracht van deze lichtgewichtprogramma’s zit ‘m in hun veelzijdigheid. Je bewaart ze op een USB-stick, DVD, netwerkschijf of je harde schijf en ze voeren hun taak snel en grondig uit. Ook zonder internetverbinding kun je terugvallen op deze verzameling beveiligingstools met de kracht van Norton, McAfee en Kaspersky.

Ben je een ervaren internetgebruiker en let je altijd goed op wat je wel en niet moet downloaden, dan is een portable EHBO-kit met bovenstaande programma’s perfect geschikt voor onvoorziene noodgevallen. Ben je echter minder zeker van je zaak, dan raden we je aan toch eens te kijken naar een echt goed traditioneel antivirusprogramma.

Hoe bescherm jij je pc tegen virussen en malware?

Misschien interesseert je ook