Advertentie

Artikel

7 onmisbare tips voor Google Maps op je iPhone en Android

7 onmisbare tips voor Google Maps op je iPhone en Android
Samuel Marc

Samuel Marc

  • Bijgewerkt:

Hoe werkt Google Maps? De kaartendienst van Google is, behalve via het web, beschikbaar voor Android en iOS, maar de apps zijn soms bijzonder moeilijk te ontcijferen. Wij geven 7 tips om het onderste uit de kaartenbak te halen.

Ik schaam me niet om het toe te geven: zonder Google Maps zou ik constant verdwalen. Ik gebruik de app dagelijks om routes te plannen, mijn reizen te organiseren in binnen- en buitenland, en om lange en korte autoritten uit te dokteren.

Maar met elke nieuwe versie van de mobiele Google Maps-app, voegt Google nieuwe en meer geavanceerde functies toe. Zo wordt Google Maps steeds complexer en groeit het langzaamaan uit tot Zwitsers zakmes van de navigatie-apps. Veel opties zijn moeilijk vindbaar en veel mensen hebben geen flauw idee dat ze überhaupt bestaan. Zonde, natuurlijk.

Daarom deze 7 snelle tips voor dagelijks gebruik, zodat je alles uit Google Maps haalt op je smartphone.

Let op: op de iPhone moet je je aanmelden met je Google-account (…@gmail.com) om adressen op te slaan en kaarten te downloaden voor offline gebruik. Tik op het poppetje rechtsboven om in te loggen.

1. Zoek en vind jouw huidige locatie

Leuk, zo’n landkaart, maar waar ben jij dan? Tik op de knop rechtsonder in het scherm om jouw locatie vast te stellen. De kaart verschiet automatisch naar waar jij je bevindt. Jij bent de blauwe stip; de pijl geeft je kijkrichting aan.

Om ervoor te zorgen dat de kaart meedraait in jouw kijkrichting tik je nogmaals op dezelfde knop. Dat is handig wanneer je te voet snel van A naar B wilt komen.

Let op: tik voor een derde keert op dezelfde knop en de kaart springt terug naar de oorspronkelijke stand.

2. Een route plannen met Google Maps

Met Google Maps plan je snel routes te voet, per auto, met het openbaar vervoer en te fiets. Hoe precies? Heel eenvoudig.

Tik op de knop met de gesplitste pijl in de rechterbovenhoek van je scherm. Het routeselectiescherm wordt direct geopend.

Kies je reismodus via een van de knoppen boven in beeld en voer de bestemming in in het onderste tekstveld. Kies vervolgens te route die jou het beste uitkomt om terug te keren naar de kaartweergave.

De rode pin markeert je bestemming, de blauwe stipt toont je huidige positie.

3. Kaarten opslaan voor offline gebruik

Google Maps geeft je de optie om kaarten te downloaden, wat handig is wanneer je zonder dataverbinding op reis gaat in het buitenland. Maar deze optie is verrassend genoeg erg goed verborgen.

Hoe het werkt: doe een zoekopdracht naar het gebied dat je wilt opslaan op je telefoon. Eenmaal op de kaart sleep je het deelvenster aan de onderkant van het scherm naar boven.

Tik nu rechtsboven in het scherm op de drie verticale puntjes en kies de optie Offline kaart opslaan. Zoom in of uit om het te bewaren gebied te markeren, tik op Opslaan en geef de kaart een naam. Nu wordt ‘ie opgeslagen op je telefoon.

Om je opgeslagen kaarten in Android terug te vinden, ga je naar het optiemenu van Google Maps via de knop linksonder in het scherm. Tik op Adressen. Je kaarten worden opgeslagen onder het kopje Offline kaarten. Om kaarten te verwijderen, tik je op Bekijken en beheren.

Op de iPhone tik je op de drie horizontale streepjes linksboven in beeld en ga je naar Mijn plaatsen. Scroll naar beneden naar Offline kaarten om je opgeslagen kaarten te zien. Verwijderen doe je via de optie Alle offline kaarten weergeven & beheren.

Let op: sommige delen van de wereld vallen niet onder deze service. Check de officiële lijst van ondersteunde landen op de Google Help-pagina.

4. Markers plaatsen en adressen opslaan

In Google Maps kun je adressen als favorieten markeren om ze later snel terug te vinden. Om een adres op te slaan plaats je een marker door te zoeken of door je vinger lang op de juiste plek op het scherm te houden. Tik onder in het scherm op de witte balk en kies de optie Opslaan.

Je lijst met opgeslagen locaties vind je in Android terug via het menu in de linker onderzijde van het scherm. Kies daar voor Adressen.

Op de iPhone tik je wederom op de drie verticale strepen voor het menu en daar op Mijn plaatsen. Je vindt de plekken onder het kopje Opgeslagen plaatsen.

Om een opgeslagen locatie te verwijderen tik je gewoon nog een keer op Opslaan.

5. Je thuisadres en werkplek instellen

Om tijd te besparen bij routes plannen is het mogelijk om je thuis en je werkplek te bewaren in Google Maps. Je vindt beide snel terug wanneer je op de zoekbalk tikt in de kaartenweergave.

Om deze adressen in te stellen in Android ga je naar de menu-opties linksonder in beeld. Tik daar op [ADRESSEN – ?].

Op de iPhone ga je naar het menu via de knop met de drie horizontale strepen en vervolgens naar Instellingen. Kies daar de bovenste optie Thuis- of werkadres bewerken.

6. Street View in de Google Maps-app

Om Street View op je mobiel te gebruiken moet je eerst een zoekopdracht invoeren.

Eenmaal op de kaart sleep de je witte balk onder in beeld naar boven. Tik in het menu vervolgens op Street View. Street View is een handige manier vanuit je luie stoel het straatbeeld te checken en eventueel een virtuele tour te nemen door allerlei plekken op deze aardbol.

7. Maak van je kaart een 3D-kaart

Ben je dat standaardbovenaanzicht zat? Schuif dan met twee vingers verticaal over het scherm om de kijkhoek te wijzigen. Gebouwen springen uit de grond en je krijgt een driedimensionale weergave van de kaart.

Let op: de 3D-weergave is overal beschikbaar; de driedimensionale gebouwen niet. Amsterdam is bijvoorbeeld goed in 3D te bekijken, Breda dan weer niet.

Met deze 7 tips haal je net wat meer uit Google Maps. Met je smartphone in de hand hoef je zo nooit meer te verdwalen in vreemde steden en op het platteland. De wereld is van jou!

Hebben we een functie over het hoofd gezien? Aarzel niet om je tips achter te laten in de reacties onder dit artikel!

Samuel Marc

Samuel Marc

Het nieuwste van Samuel Marc