Advertentie

Artikel

7 tips voor veilig internetbankieren op je telefoon

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Durf je niet naar je banksaldo te kijken op je telefoon? Bang voor pottenkijkers? Lees dan deze veiligheidstips en overwin je angst voor mobiel bankieren.

Meer en meer mensen checken hun saldo in de palm van hun hand, dankzij internetbankieren op de mobiele telefoon. Het is handig, snel en beschikbaar waar en wanneer je maar wilt.

7 tips voor veilig internetbankieren op je telefoon

Maar veel mensen durven niet: zeventig procent van alle mobiele telefoonbezitters zegt bezorgd te zijn over veiligheid, aldus een rapport van de Amerikaanse centrale bank.

Wil je de waarheid weten? Met een paar beveiligingsaanbevelingen in je achterhoofd is mobiel internetbankieren even veilig, of zelfs nog veiliger dan op eigen houtje naar het bankkantoor gaan.

Maak verbinding via een beveiligd netwerk

Om te internetbankieren op je telefoon maak je bij voorkeur gebruik van een beveiligde internetverbinding. Publieke Wi-Fi-netwerken, zoals op luchthavens en in restaurants, zijn gevaarlijk: er kan zomaar iemand meekijken. Wil je toch snel je saldo checken op een openbaar netwerk, gebruik dan een app als Secure Wireless om je verbinding te beveiligen.

Secure Wireless creëert een veilige ‘tunnel’ in een openbaar netwerk

Gebruik de officiële app van je bank, niet de webversie

Het is prima mogelijk om je bankgegevens te checken via je mobiele webbrowser, maar een stuk minder veilig dan wanneer je een officiële app gebruikt. Elke bank heeft tegenwoordig zijn eigen app, die in veel gevallen ook nog eens automatisch uitlogt op het moment dat je de app wegdrukt. Zulke apps zijn ook nog eens een stuk gebruiksvriendelijker dan de mobiele website van je bank.

Bewaar geen bankgegevens op je telefoon

De verleiding is groot om een mobiele aantekening te maken van je pincode of inloggegevens van internetbankieren, maar doet het niet. Steelt iemand je telefoon, dan kan dat extra nare gevolgen hebben. Heb je echt een notitie nodig om je pincode te onthouden, gebruik dan een app als SafePad (Android) of Note Lock (iOS). Zij beveiligen je mobiele notities met een wachtwoord.

Gebruik een beveiligd kladblok om je inloggegevens te bewaren

Installeer een antivirus op je telefoon

Een antivirus beschermt je telefoon tegen apps en websites die je gegevens proberen te stelen. Virusscanners voor de smartphone gelden niet als vervanger voor je gezonde verstand, maar als extra ondersteuning en aanvulling op de beveiliging van je mobiele besturingssysteem.

Gebruik antidiefstal-apps op je telefoon

Verlies je je telefoon, dan loop je het risico veel meer te verliezen dan alleen het apparaat en je adresboek. In veel gevallen raak je ook je primaire methode van identificatie kwijt om je bij je bank te verifiëren. Wees daarom proactief en activeer antidiefstal-apps op je Android, iPhone of Windows Phone. Zo lokaliseer je je smartphone wanneer je ‘m kwijt bent en wis je eventueel al je persoonlijke data van het apparaat.

Cerberus is een van de beste Android-beschermengelen

Stel een ontgrendelmethode in op je telefoon

Een advies dat eigenlijk voor iedereen geldt: stel een pincode, patroon of, op je iPhone, Touch ID (vingerafdrukscan) in om je telefoon te ontgrendelen. Zo heeft een wildvreemde niet zomaar toegang tot je telefoon en kan dus niet iedere dief zomaar rondneuzen in jouw gegevens.

Houd je apps up-to-date

Hackers maken graag misbruik van beveiligingsgaten in oudere versies van je apps. Via zulke kwetsbaarheden kunnen ze gegevens en geld stelen. Houd daarom alle apps die je op je telefoon hebt geïnstalleerd up-to-date, zodat je altijd de beste beveiliging hebt en eventuele achterdeurtjes gesloten blijven.

Bij twijfel, neem contact op met de bank

Banken willen graag dat je hun apps gebruikt en hebben er dus baat bij dat die mobiele applicaties veilig en goed werken. Heb je twijfels? Neem dan contact op met de klantenservice van je bank en stel elke vraag die je wilt. Jouw geld is in hun beheer, dus heb je recht op antwoord.

November is Cyber Security maand bij Softonic. Meer weten? Lees dan ook:

Misschien interesseert je ook