Advertentie

9 tips die jouw privacy helpen beschermen

9 tips die jouw privacy helpen beschermen

Alles wat je op het internet doet kan onderschept worden. De mails die je verstuurt, de mappen die je deelt, de foto’s die je uploadt, alles kan door anderen opgepikt en gebruikt worden.

Door wie? Dat weet niemand, al blijkt uit het nieuws over de NSA en klokkenluider Snowden dat zelfs regeringen er aan meedoen. Dit neemt niet weg dat je hulpeloos bent. Er zijn gereedschappen die, mits goed gebruikt, je privacy en internetveiligheid verbeteren. Jouw gegevens kunnen veilig zijn, dus je hoeft het internet niet ineens links te laten liggen.

1. Een veilige verbinding

Geen enkele internetverbinding is 100% veilig, maar er zijn manieren om je connectie zo veilig mogelijk te maken (tot dichtbij de 100%). Tor is een programma waarmee je jouw netwerk beveiligt door anoniem te surfen. Dankzij een handig installatiepakket is dit programma eenvoudig te gebruiken en navigeer je veilig en anoniem.

Zo werkt Tor

Met Tor navigeer je wel anoniem, maar als iemand het zou willen onderscheppen is het nog steeds mogelijk; je dataverkeer is niet versleuteld met Tor. Daarvoor moeten je gegevens eerst door een soort van tunnel. Deze tunnels heten VPN, de bekendste daarvan zijn HotSpot Shield en UltraSurf.

Je gebruikt Tor net zo makkelijk in combinatie met een VPN: je verliest wellicht wat snelheid, maar krijgt er anonimiteit en privacy voor terug. Tevens open je met deze applicaties websites die in jouw land geblokkeerd zijn.

2. Een veilige browser

Je webbrowser is wellicht het programma waardoor je het meest met het internet verbonden bent. Het is daarom belangrijk dat het beveiligings-plugins ondersteunt en open source is zodat je (of mensen die er veel van af weten) zien dat er geen rare dingen gebeuren.

Een favoriet van velen is daarom Tor Browser (dezelfde Tor als voorheen). Deze browser is gebaseerd op Mozilla Firefox en is al zo ingesteld dat je gebruik maakt van de veilige Tor-verbinding. SRWare Iron is ook een veilige browser gebaseerd op Google Chrome, al zendt het geen informatie naar Google. De portable versies van beide browsers bieden extra beveiliging.

Ghostery identificeert alle cookies die tracking-data doorgeven

Om het browsen nog veiliger te maken raden we je aan om extensies als Ghostery of DoNotTrack te installeren. Houd er rekening mee dat al deze applicaties je anonimiteit verhogen, maar je data niet versleutelen. Daar komen we zo op terug.

3. Een veilige zoekmachine

Je gebruikt je browser vaak om dingen te zoeken via een zoekmachine. Veel zoekmachines vergaren echter gegevens over jou om ‘betere’ resultaten te bieden. Een dienst die dat in ieder geval niet doet is DuckDuckGo.

Wil je gewoon Google blijven gebruiken dan kun je altijd Googlesharing installeren. Deze extensie verstuurt al jouw zoekopdrachten anoniem, zodat Google ze niet kan associëren met jouw als persoon en zal de zoekresultaten daar ook niet op afstemmen.

4. Een veilige e-mail client

Je e-mail account bevat tal van persoonlijke informatie. Het is daarom erg belangrijk om je e-mails en de client waarmee je jouw mails verzendt te beveiligen.

SecureGmail is een open source extensie waarmee je de e-mails die je via Gmail verstuurt versleutelt. Gebruik je geen Gmail, of wil je nog meer veiligheid, dan heb je PGP Desktop nodig. Dit systeem is het veiligst in het versleutelen van elektronische berichten.

Een e-mail versleuteld met SecureGmail

Wil je nóg meer beveiliging? Maak dan een account aan bij HushMail of CounterMail. Alle berichten die je met deze diensten verstuurt, zijn automatisch versleuteld. Een alternatief is het gebruiken van zogenaamde wegwerp-adressen zoals Mailinator en Guerrilla Mail.

5. Een veilige messenger

Verslaafd aan WhatsApp? Weet wel dat deze messengerservice niet veilig is. Tot voor kort waren de berichten niet versleuteld en de app slaat alle gesprekken op je telefoon op. Er zijn gelukkig alternatieven. Voor mobiele telefoons zijn Wickr (iOS) en Gryphn (Android) de meest interessante. Zij versleutelen je berichten dankzij een zeer krachtig algoritme. De makers van The Pirate Bay zijn bezig met de ontwikkeling van Heiml.is, een –volgens hen- revolutionaire manier van berichten verzenden.

Voor je pc raden we Cryptocat aan, een Firefox addon die je veilig laat chatten. Het is beschikbaar in 32 talen en veel journalisten gebruiken het om versleutelde informatie door te sturen. Gebruik Cryptocat in combinatie met Tor en je berichten zijn zeker veilig.

6. Een veilige bestandsbeheerder

Wanneer je bestanden moet versturen loop je al gauw een risico. Helemaal als de servers waar je gebruik van maakt zich in landen bevinden waar de wetgeving niet zo strikt is. Met BitTorrent Sync verstuur je versleutelde pakketten die gebruikmaken van een 256 bits code. Het programma is eenvoudig te gebruiken en zeer veilig.

Dit maakt BitTorrent Sync een uitstekende vervanger voor Dropbox. Ook BitCasa en Mega doen hun werk naar behoren.

7. Een veilige uploader

Voor het uploaden van teksten is PasteBin de absolute marktleider. Maar CryptoBin is een nog veiligere dienst die de tekst voorziet van een wachtwoord.

Om plaatjes te uploaden raden we PostImage of Imgur aan. Deze laten je de foto’s anoniem uploaden en met Imgur bepaal je zelf voor wie het zichtbaar is. Zet je instellingen op privé en verstuur zelf de links naar de personen die deze plaatjes mogen zien.

8. Een veilige schoonmaker

Alle bestanden die je aanmaakt bevatten zogeheten metadata, informatie die je privacy kan aantasten en je identiteit openbaar kan maken. Om de metadata op te ruimen kun je het beste Doc Scrubber of MetaStripper gebruiken. Voor het delen van bestanden raden we je dus eerst aan om deze schoon te maken met 1 van deze programma’s. Zo worden er voortaan geen GPS-locaties met foto’s meer verstuurd en verschijnt jouw naam niet langer bij een .DOC-bestand.

9. Een veilig sociaal medium

Via sociale media zoals Facebook deel je vaak meer informatie dan je lief is. Met Simplewash verwijder je al je activiteiten in het verleden op verschillende sociale media. Safe Shepherd maakt een uitgebreide analyse van al je activiteiten online.

Een andere methode om veilig gebruik te maken van sociale netwerken is het aanmaken van meerdere profielen. Zo heb je één profiel voor je familie en vrienden en een ‘vals’ account voor alle andere zaken. Gebruik je bij die laatste een andere naam, dan is jouw eigen privacy al een stuk beter gewaarborgd. Let wel op welke naam je kiest, Facebook accepteert geen rare verzinsels, dus je moet wel als een echt persoon overkomen.

Tot slot

We hebben je nu een aantal programma’s getoond die je helpen je privacy te beschermen. Dit neemt niet weg dat er altijd een risico blijft bestaan. Het belangrijkste is dat je bewust bent van wat je doet en deelt online. Ga dus verantwoordelijk te werk en deel niet direct je hele hebben en houden met iedereen op het net.

Gebruik jij andere gereedschappen voor jouw veiligheid?

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie