Advertentie

Artikel

Afsluiten, slaapstand of sluimerstand? Bespaar energie met de juiste stand!

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Er zijn vele manieren om Windows even ‘pauze’ te laten nemen. Van slaapstand tot de hele computer uitschakelen; elke manier heeft zijn sterke en zwakke punten. Elke situatie heeft een eigen ultieme oplossing.

Waarom zou je je computer uitschakelen? Er zijn genoeg redenen te bedenken. Soms doe je het per ongeluk. Soms moet je de pc verplaatsen van de ene naar de andere plek. En als je op vakantie gaat, laat je het apparaat natuurlijk niet aan staan.

Afsluiten, slaapstand of sluimerstand? Bespaar energie met de juiste stand!

Ik leg uit welke kenmerken elke manier van afsluiten heeft en wat de voor- en nadelen zijn.

Herstarten of Reset: probleemoplosser

Een herstart is niets meer dan het proces van de computer compleet afsluiten en weer opstarten. Zie het als de enter van een ouderwetse typemachine: je begint op een nieuwe regel, zonder iets te verwijderen.

Opnieuw opstarten is handig voor het installeren van software en updates van het besturingssysteem, maar steeds minder vaak echt nodig. Veel verzoeken om je pc opnieuw op te starten kun je dan ook gewoon negeren.

Een bekend venster voor Windows-gebruikers

Om ongewenste reboots te voorkomen, gebruik je hulpprogramma’s als ShutdownGuard. Die software blokkeert alle opdrachten voor afsluiten op herstarten.

ShutdownGuard voorkomt dat je pc opnieuw wordt opgestart

(Hybride) slaapstand: pauzeren om energie te besparen

Slaapstand is een pauze die zweeft tussen uit en aan, een soort slaapwandelende computer. Een computer in slaapstand is op elk moment klaar om weer geactiveerd te worden.

Groot nadeel van de slaapstand is dat wanneer de stroom uitvalt je al je niet opgeslagen werk verliest. Daarom bestaat er zoiets als de hybride slaapstand, een toestand waarin alles in het geheugen wordt weggeschreven naar de harde schijf voor het geval je computer plots uitvalt.

Caffeine houdt je pc wakker wanneer het moet

Je activeert die hybride slaapstand in Windows Vista, 8 of 8 via Configuratiescherm > Energiebeheer. Daar klik je op Een energieschema kiezen of aanpassen > De schema-instellingen wijzigen > Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Bij het kopje Slaapstand vind je de optie Hybride slaapstand toestaan. Vergeet niet dat de hybride slaapstand wat langzamer is dan de normale slaapstand, maar wel veiliger.

Hybride slaapstand activeer je vanuit het Windows Energiebeheer

Sluimerstand: een diepe slaap om energie te besparen

Sluimerstand gaat nog verder dan slaapstand. De optie slaat je voortgang op op je harde schijf, zodat je bij ontwaken gewoon weer verder werkt. De modus is ideaal voor laptops: het bespaart batterij en je schakelt je pc uit zonder programma’s af te moeten sluiten.

De sluimerstand vind je meestal alleen op pc’s met accu, zoals een laptop (bron)

Deze winterslaap heeft echter twee nadelen. De eerste is dat je harde schijfreserves gelijk zijn aan de hoeveelheid geïnstalleerd geheugen. Heeft je pc dus 16GB geheugen, dan wordt die ruimte ook gebruikt. Twee nadeel is dat het ontwaken van een pc met veel openstaande vensters een tijdrovend proces kan worden.

Probeer daarom eerst wat toepassingen te sluiten voor je laptop in sluimerstand gaat. Wil je liever de hele sluimeroptie uitschakelen, dan kan dat (wederom) via Energiebeheer in het Configuratiescherm.

Sluimerstand in- of uitschakelen via Energiebeheer

Ouderwets afsluiten: extreme oplossing voor extreme problemen

De aan- en uitknop van je pc sluit alle programma’s en vensters en stuurt een signaal naar je pc dat Windows moet afsluiten. Eenmaal uitgeschakeld verbruikt de pc geen energie meer en reageert deze niet. Volledig uitschakelen is handig als je voor een lange periode niet van plan bent de computer te gebruiken.

Er zijn verhitte debatten over de vraag of het beter is om je pc telkens af te sluiten of in slaapstand te laten. Je pc uitschakelen is beter voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat je dagelijks veel tijd verspilt aan het opstarten en afsluiten.

Leuk feit: er is een manier om je pc in te schakelen zonder ook maar op een knop te hoeven drukken. Het heet Wake-on-LAN (WOL), een techniek die een signaal verstuurt naar de netwerkkaart van je pc. Een goed voorbeeld van een WOL-programma is RemoteRebootX .

RemoteRebootX is een handig hulpje om computers van een afstand op te starten

Hybride afsluiten: vliegende start van Windows 8

Windows 8 introduceerde een nieuwe manier van afsluiten, ergens tussen afsluiten en slaapstand in. Deze optie wordt standaard gebruikt door Windows 8 en gebruikt een deel van je hardeschijfruimte om bepaalde processen te bewaren. De volgende keer dat je opstart, hoeft Windows 8 deze niet opnieuw te laden en ben je dus veel sneller weer aan het werk.

Op sommige pc’s zorgt deze vorm van afsluiten en opstarten voor problemen. Om deze nieuwe vorm van sluiten uit te schakelen ga je naar Energiebeheer zoals hierboven beschreven en klik je op Gedrag van aan/uit-knoppen bepalen en wachtwoordbeveiliging inschakelen. Klik daar op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.

Onder in het venster zie je een aantal selectievakjes. Haal het vinkje weg bij Snel opstarten inschakelen om een hybride shutdown te voorkomen. De pc wordt in de toekomst langzamer opgestart, maar je opstartproblemen zijn er wel mee verleden tijd.

Hoe sluit jij Windows af?

Welke afsluitmethode je gebruikt hangt bijvoorbeeld af van het apparaat dat je gebruikt. Voor een laptop zijn slaap- en sluimerstand logisch, voor een desktop-pc ligt het volledig afsluiten meer voor de hand.

Vergeet niet dat je je pc ook simpelweg kunt vergrendelen!

Persoonlijk adviseer ik dat je je pc volledig uitschakelt wanneer je ‘m langer dan een dag niet gebruikt. Anders zijn de sluimerstand en hybride afsluitmethode prima alternatieven voor de traditionele uit-knop.

Wat heeft jouw voorkeur?

Lees ook:

Misschien interesseert je ook