Advertentie

Artikel

Android, iOS of Windows Phone: op welk platform vind je de beste apps?

Baptiste Brassart

Gepubliceerd

Een Samsung Galaxy S, iPhone of toch een Nokia Lumia? Grote kans dat je die keuze maakt op basis van de apps die voor het toestel beschikbaar zijn. Daarom helpen we je een handje. Wij zetten 30 essentiële apps op een rij en kijken op welke van de drie leidende besturingssystemen ze beschikbaar zijn.

Elk mobiel besturingssysteem (OS) is tegenwoordig een volwaardig app-ecosysteem. De grote technologiereuzen hebben daarbij allemaal hun eigen OS: Google heeft Android, Apple heeft iOS en Microsoft heeft Windows Phone. Maar wat deze bedrijven níet altijd zelf in de hand hebben is welke apps van andere ontwikkelaars wel en niet beschikbaar zijn op hun mobiele platform.

Android, iOS of Windows Phone: op welk platform vind je de beste apps?

Bij de aanschaf van een smartphone is het daarom slim om te kijken welke apps allemaal te downloaden zijn voor je Android, iOS-toestel of Windows Phone. Hieronder zie je een tablet die de belangrijkste en bekendste apps op een rij zet, met daarachter een vinkje voor elk platform waarop je de app terugvindt. Wil je meer informatie over een app lezen, klik dan op het bijbehorende vinkje.

App / Service
Facebook
Twitter
Spotify
WhatsApp Messenger
Instagram BETA
Skype
YouTube
Kindle
Snapchat
Shazam
Vine
VLC
Amazon Mobile
eBay
Flickr
Facebook Messenger
NetFlix
Pinterest
Dropbox
BBM
WeChat
Google Earth
Viber
LINE
Google Maps
UC Browser
SkyDrive
TuneIn
Evernote
Runtastic

Deze tabel toont de beschikbaarheid van applicaties voor de populairste mobiele besturingssystemen: iOS, Android en Windows Phone. Merk op dat de kwaliteit van elke app kan variëren per platform. Spotify voor Windows Phone was bijvoorbeeld onderhevig aan veel kritiek van haar gebruikers.

Onze mening

Windows Phone was een tijdlang het voorbeeld van slecht app-beleid, met een gebrek aan essentiële applicaties en vaak matige kwaliteit. Nu is de situatie flink verbeterd. Microsoft heeft de middelen om de grootste app-makers te overtuigen de stap te maken naar Windows Phone en onder bovenstaande 30 apps zijn er slechts 8 afwezig. Dropbox is daarvan een van de meest vooraanstaande.

iOS en Android zijn daarentegen aan elkaar gewaagd met een perfecte score van 30 uit 30. De Apple App Store, vaak toch beschouwd als de beste app-winkel, heeft nog een aantal exclusieve titels (YouTube CaptureSunrise Calendar en meer), maar die zijn vaak meer gericht op echte app-enthousiasten dan op de massa.

De Google Play Store scoort dus ook goed. De tijd dat de populairste apps zoals WhatsApp, Dropbox en Instagram ontbraken of achterliepen op hun iOS-broer lijkt in ieder geval definitief voorbij, al komen veel nieuwe apps toch als eerste uit op het platform van Apple.

Op zoek naar je eerste smartphone?

Voor een eerste smartphone is bovenstaande lijst niet per se bepalend. De drie mobiele besturingssystemen bieden stuk voor stuk een indrukwekkende lijst aan apps waarmee je werkelijk alles uit je telefoon haalt.

Heb je al een smartphone maar ben je op zoek naar een nieuwe?

In dit geval passen de iPhone of mid-range Android-toestellen waarschijnlijk het beste bij jouw smaak, want bij Windows Phone loop je het risico apps te missen die je bij je huidige apparaat al wel gebruikte. Wil je veel en goede foto’s maken, houd dan wel rekening met Windows Phone, gezien het systeem en de telefoons waarop het staat geïnstalleerd daar doorgaans sterk op gericht zijn.

Je bent een ‘geek’ en op zoek naar een high-end telefoon

Voor jou geldt in principe hetzelfde als hierboven, al zal het gemis aan enkele belangrijke apps waarschijnlijk zwaarder wegen. Weet wel dat er voor Windows Phone veel onofficiële apps bestaan ter vervanging van de belangrijkste omissies in het app-assortiment, zie Dropbox.

Wat is jouw favoriete besturingssysteem?

Misschien interesseert je ook