Advertentie

Artikel

Android, iOS of Windows Phone: welke smartphone is het beste voor kunstenaars?

Android, iOS of Windows Phone: welke smartphone is het beste voor kunstenaars?
Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

  • Bijgewerkt:

Muzikanten, regisseurs, fotografen of designers: welk mobiel besturingssysteem is het beste voor jullie? Welke smartphone biedt alle features die jij nodig hebt om je creativiteit te uiten? Waar zijn de beste kunstzinnige applicaties te vinden?

In deze vergelijking kijken we naar drie besturingssystemen: iOS, Android en Windows Phone. Zoals altijd heeft elk OS voor- en nadelen. In dit geval kijken we naar elementen die van belang zijn als je jouw telefoon gebruikt om muziek, video’s, foto’s en graphics te maken.

We kijken niet naar de standaard-features van de drie systemen, zodat we ons volledig kunnen focussen op het creatieve werk dat je ermee kan verzetten. We bekijken per systeem welke eigenschappen het beste passen bij de behoeftes van een kunstenaar, en aan het eind kiezen we de winnaar.

Om muziek te maken: iOS blijft ongeëvenaard

Het belangrijkste aspect om hier in de gaten te houden is de kwaliteit van de audio-engine. Hier hangt namelijk veel van af: niet alleen je stream-mogelijkheden, maar ook de stabiliteit en integratie van muziek-applicaties. Tenslotte is het essentieel om een goede microfoon en opname-apparatuur te hebben. Nokia heeft bijvoorbeeld een gepatenteerde technologie, genaamd Nokia Rich Recording, waarmee alle frequenties die voor mensen te horen zijn (van 20 Hz tot 20 KHz) waar te nemen zijn. Daarnaast biedt de feature zeer hoge geluidsdruk (107 dB).

Het membraan van de microfoon is uniek per telefoon, met eigen kwaliteiten en kwetsbaarheden. Telefoons die gebruik maken van Nokia’s Rich Recording, zoals de Lumia en nieuwere Windows Phones, zijn waarschijnlijk het beste om mee op te nemen dankzij deze software. Rich Recording maakt gebruik van een 32-bit signaal, waardoor de dynamiek van het geluid goed overgenomen wordt.

Alhoewel deze technologie erg handig is, is de wedstrijd nog niet gewonnen. Het is namelijk minstens even belangrijk om een externe audio-interface te kunnen koppelen met dynamische microfoons. Een ingebouwde microfoon, ook al heb je de beste die er te vinden is, zal nooit als enige opname-apparaat gebruikt worden door muzikanten. Het is daarom ook veel belangrijker om te kijken naar het aantal apps dat beschikbaar is voor (aspirant) muzikanten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het aanbod van sequencers. Vanuit dit perspectief is Apple’s iOS verreweg het beste OS om bij de hand te hebben als je lekker aan het jammen bent.

iOS heeft eveneens de beste audio-engine, vergeleken met Android en Windows Phone. Daarnaast, mede dankzij het Audio Unit Framework, is de communicatie tussen verschillende applicaties mogelijk. Dit was tot de komst van iOS 7 niet mogelijk, alhoewel er toen ook al applicaties waren die een dergelijke communicatie faciliteerde. Als we kijken naar de hoeveelheid apps is de iTunes Store een goudmijn. Sequencers (GarageBand, Music Studio BeatMaker 2), synthesizers (Animoog Sunrizer Synth), samplers (SampleWiz, SampleTank) en amplifiers (Amplitube, AmpKit+), er is meer dan genoeg keuze.

Het is ook zeker geen toeval dat producenten van professionele muziekapparatuur (zoals Apogee) geluidskaarten en instrumenten enkel voor iPad en iPhone ontwerpen. Als je puur naar de muziekservices kijkt, heeft Apple net een paar stapjes extra genomen vergeleken met de concurrenten.

Natuurlijk is er ook een logische reden die het verschil in kwaliteit zichtbaar maakt. Apple’s mobiele apparaten behoren allemaal tot de zogenaamde technologische high end-apparatuur. Terwijl Android en Windows Phone op telefoons van verschillende ontwikkelaars werken, is iOS enkel beschikbaar voor iDevices. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om specifieke hardware en software voor Apple-apparaten te ontwikkelen en perfectioneren.

Onze voorkeur gaat daarom uit naar iOS als beste mobiele besturingssysteem voor muzikanten.

Foto’s en video’s: gelijkspel tussen iOS en Windows Phone

In deze categorie, is de competitie nog lang niet gestreden. Android, iOS en Windows Phone hebben allemaal specifieke voordelen. Voor foto’s en video’s is het echter van groot belang wat voor hardware wordt gebruikt. De huidige smartphones verschijnen met steeds geavanceerdere camera’s, en dit is van grote invloed op het uiteindelijke product.

Een voorbeeld is de Sony Xperia Z1 (Android) met een 21 megapixel camera en een schermresolutie van 1080x1920p. Of de HTC One M8 (Android) met niet één maar twee camera’s aan de voorzijde. De Nokia Lumia 1520 (Windows Phone) heeft een Carl Zeiss lens en 20 megapixels. Daarnaast heeft de camera een framerate van 30 fps in 1080p. De iPhone 5S heeft een resolutie van 8 megapixels, een dual flash, en een framerate van 30 fps bij 1080p, of, hou je vast, 120 fps in 720p. De strijd om het beste apparaat is dan ook zeker heftig, maar in dit artikel is dat enkel van marginaal belang. We kijken vooral naar de drie besturingssystemen en de applicaties die daarvoor beschikbaar zijn.

Elk besturingssysteem verschijnt met eigen foto-applicaties. Over het algemeen zijn deze apps heel compleet, en dit geldt vooral voor Samsung-apparaten (Android). Deze software bevat filters, timers en andere features. De Nokia-camera, de app die de Microsoft Camera vervangt, is echter nog indrukwekkender.

Deze standaardfoto-app op Windows Phones biedt opties die vrijwel geen van zijn “collegae” ook hebben; handmatige focus, kleurbalans en ISO-gevoeligheid.

Daarnaast kan je andere Nokia-apps, zoals Nokia Smart Cam waarmee je 10 foto’s achter elkaar maakt, incorporeren. De Camera-app van de iPhone is niet zo uitgebreid als de Nokia-variant, maar bevindt zich nog steeds op een hoog niveau. Deze app geeft je onder andere de mogelijkheid om video’s van 120fps te schieten, waardoor je mooie slow motion effecten kan creëren. Als je een video aan het maken bent, kan je tegelijkertijd ook foto’s nemen door op de witte knop links onderin beeld te klikken. Tenslotte kan je met de Burst tien foto’s achter elkaar maken.

De iPhone heeft ook een panorama-functie met een sluitersnelheid van 30fps. Daarnaast wordt de belichting in real time bewerkt. De hoeveelheid foto-apps in de iTunes Store is ontelbaar, dit geldt eveneens voor de Google Play Store.

In dit artikel bekeken we een aantal mobiele foto-applicaties die onmisbaar zijn voor elke iPhone-fotograaf. In onze Softonic Special lees je welke camera-app het beste is voor Android-gebruikers. Voor Windows Phone is de keuze niet zo breed, maar er zijn een aantal apps die gelukkig voor de verschillende platformen terugkeren: ProShot, Camera360, HDR Photo Camera en Creative Camera. Als we onze research zo bekijken, is het lastig om een conclusie te trekken, maar tijdens onze testen sprongen iOS en Windows Phone vaker in het oog dan Android. Daarom kiezen wij ervoor de foto- en videoronde te laten eindigen in een gelijkspel: Windows Phone en iOS schudden elkaar de hand.

Tekenen en schilderen: een kleine voorsprong voor iOS

In het geval van graphics moeten we in eerste instantie zeggen dat een smartphone-scherm over het algemeen te klein is voor een goed resultaat. Daarom kijken we in deze test naar Android-tablets en Apple’s iPad. Windows Phone tablets vallen buiten de boot omdat deze werken met Windows 8, wat geen mobiel besturingssysteem is. De laatste versies van beide tablets ondersteunen ingewikkelde graphics soepel en zonder al te veel moeite. Vanuit hardware-oogpunt is de CPU van Android beter dan die van de iPad, als je kijkt naar de GPU is het andersom, hier wint de iPad. In beeldkwaliteit komen beide apparaten overeen.

De Google Play Store biedt een eindeloze hoeveelheid apps om schetsen te creëren, maar wij kozen voor de top vier: Paperless-Draw, sketch, tablet, Sketch’em, SketchBook Pro en ArtFlow-TabletSketchBook. Deze bieden allemaal grote hoeveelheden virtuele penselen, krijtstiften en verfborstel. Voor de iPad ligt het aantal professionele design-apps nog hoger. De meest interessante hiervan zijn Quark DesignPad, Paper by FiftyThree, Adobe Ideas en iDraw.

Alhoewel deze programma’s goed werken, blijft het wennen voor designers die gewend zijn met computers te werken. Het gebruik van grafische apps op mobiele telefoons blijft nog altijd wat beperkt. Dus wie heeft er gewonnen? Als we kijken naar de voorraad van apps en het reactievermogen van het iPad-scherm, wint iOS deze ronde.

Apple, de juiste vitamine voor creativiteit

We hebben een winnaar: iOS is het beste besturingssysteem voor creatievelingen! De concurrentie zit iOS echter op de hielen, omdat Android en Windows Phone ook zeer geschikt zijn om verschillende projecten mee uit te voeren. Apple heeft de overwinning mede te danken aan de stabiliteit van het systeem tijdens het uitvoeren van complexe taken, de goede kwaliteit van de camera en de duidelijke superioriteit wanneer je muziek wilt maken.

Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

Het nieuwste van Pier Francesco Piccolomini