Advertentie

Artikel

Android, iOS of Windows Phone: welke telefoon is het veiligst?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Bij het kiezen van een nieuwe telefoon vergeten veel mensen te letten op de beveiliging van het besturingssysteem. Wij vergelijken de Grote Drie: Android, iOS en Windows Phone. Welke beschermt je het beste tegen virussen, diefstal en dataverlies?

Volgens een recente enquête letten consumenten vooral op accuduur en schermgrootte bij het kiezen van een telefoon. Het lijkt erop dat beveiliging het ondergeschoven kindje is. Niet gek ook: het is een vaak onzichtbaar element op je smartphone.

Android, iOS of Windows Phone: welke telefoon is het veiligst?

Hoe belangrijk is beveiliging op je mobiele telefoon?

Heel belangrijk. Stel je een van de volgende situaties voor:

  • Je verliest je telefoon of hij wordt gestolen
  • Iemand breekt in en steelt al je foto’s
  • Een virus breekt in en gaat aan de haal met je creditcardgegevens
  • De telefoon is beschadigd en je hebt geen back-up gemaakt

Niet alleen veiligheid telt, maar ook het gebruiksgemak van de beveiligingsfuncties. Want hoe makkelijker in te stellen, hoe sneller iemand ervan gebruikmaakt.

Welke mobiele besturingssystemen vergelijken we?

Meer dan 95% van de mobiele telefoons met een internetverbinding op deze planeet gebruiken Android (Google), iOS (Apple) en Windows Phone (Microsoft). We hebben de volgende versietypes en apparaten geanalyseerd:

  • Android 4.4.4 (KitKat) op een Nexus 4
  • iOS 8 op een iPhone 5S
  • Windows Phone 8.1 (Update 1) op een Lumia 630

Hoewel Windows Phone nog ver verwijderd is van de populariteit van iOS en Android, is het marktaandeel inmiddels bijna 3,6% in de Verenigde Staten; daarom hebben we besloten WP8.1 in de vergelijking op te nemen.

Welk systeem beschermt tegen het beste tegen virussen en malware?

Zestig procent van de mobiele malware-aanvallen zijn op Android. Het populairste besturingssysteem is een favoriete doelwit van hackers, ongetwijfeld door de grote populariteit van het platform. Virussen vallen doorgaans niet apps uit Google Play aan, maar de applicaties die worden gedownload van buiten de eigen winkel van Google. Individuele viruscijfers voor iOS en Windows Phone zijn niet bekend.

Virussen via bijvoorbeeld nep-apps komen niet voor op iOS en Windows Phone, om de simpele reden dat zij geen download van buiten hun respectievelijke App Store en Windows Store toelaten. Op het internet, dus buiten Google Play, wemelt het van misleidende apps vol met virussen en spam.

In het groende kader: de officiële game. In het rood: de nepvariant die vraagt om veel meer rechten. (Bron: F-Secure)

Op iOS is het, dankzij de strenge app-controle bij de App Store, praktisch onmogelijk voor virussen en misleidende apps om hun weg te vinden naar een iPhone. De situatie voor Windows Phone is vergelijkbaar, hoewel Microsoft af en toe een grote schoonmaak moet houden van apps die langs de beveiliging zijn geslopen.

iOS wint, dankzij de strenge kwaliteitscontrole en beveiliging in de App Store

Welk systeem is het gemakkelijkste te herstellen na diefstal of verlies?

Alle drie de systemen beschikken over antidiefstal-apps: Zoek mijn iPhone (iOS), Device Manager (Android) en Find My Phone (Windows Phone). Dit zijn apps die je in staat stellen jouw telefoon van een afstand te lokaliseren en enkele basiscommando’s te verzenden, zoals het verwijderen van al je gegevens of het laten afgaan van een alarm.

De inbreker-apps van Android, iOS en Windows Phone

iOS geeft je de mogelijkheid je telefoon van afstand te blokkeren, zodat een dief weinig meer aan het apparaat heeft. De functie heeft tot gevolg dat de iPhone-diefstal is gedaald. Microsoft werkt aan eenzelfde blokkeerfunctie.

Android laat je je telefoon vergrendelen met een boodschap en telefoonnummer

Androids maatregelen zijn vergelijkbaar met die van Apple, met de extra optie om een telefoonnummer toe te voegen voor de vinder van je telefoon. Samsung-toestellen hebben extra opties in sommige modellen.

Maar wat als de dief toegang tot jouw gegevens probeert te forceren? In dat geval past alleen iOS encryptie toe op alle data op je telefoon. In Android is die functie optioneel en Windows Phone versleuteld niet de gegevens op je geheugenkaart. Dat betekent dat iOS de beste bescherming biedt in het geval van diefstal of verlies.

iOS wint, dankzij de standaard ingestelde versleuteling van je gegevens bij diefstal of verlies.

Welk systeem is het gemakkelijkst en het veiligst te ontgrendelen?

Volgens een rapport van Trend Micro, blokkeert tussen de 30 en 60% van alle mensen hun telefoon niet. Ontgrendelen wordt vaak gezien als last, een handeling waarmee je kostbare seconden verspilt. Het vergrendelsysteem van een telefoon moet dus voldoen aan twee eisen: het onbreekbaar en gemakkelijk te gebruiken.

Android heeft de grootste verscheidenheid aan vergrendelsystemen: vegen over het scherm, pincodes, wachtwoorden, patronen en gezichtsherkenning. Het patroon is misschien wel het gemakkelijkst te gebruiken en te onthouden, en is een sterke beveiligingsmethode. iOS heeft een pincode, wachtwoordbescherming en Touch ID via de vingerafdrukscanner. Windows Phone stelt daar alleen vegen over het scherm en een wachtwoord tegenover.

Apple Touch ID in actie (foto met dank aan iPhoneWorld)

Wij vinden Touch ID veiliger en handiger dan alle andere opties. De vingerafdrukbeveiliging is bijna onmogelijk te kraken en ontgrendelen kost slechts een fractie van een seconde. Tweede plaats is voor de patroonbeveiliging van Android die weliswaar wat minder betrouwbaar is dan de vingerafdruk, maar wel handig te gebruiken.

iOS wint dankzij Touch ID, een nog ongeëvenaard ontgrendelsysteem.

Welk systeem biedt de beste bescherming voor kinderen?

Ouderlijk toezicht is al lange tijd een belangrijke kwestie voor mobiele besturingssystemen. Ouders zijn bang voor allerlei gevaren waar hun kind mee in aanraking kan komen, zoals het kopen van dure applicaties, het zien van privéfoto’s of het bezoeken van websites die niet voor kinderen bedoeld zijn.

Voor Android ontbreekt ouderlijk toezicht, behalve in Google Play waar je je aankopen kunt beveiligen met een wachtwoord. Windows Phone doet meer voor de ouders met de My Family-optie. Die bepaalt welke apps je kinderen mogen en kunnen downloaden. Het blijft ook beperkt tot de installatie van apps; My Family configureer je via de browser.

My Family (Windows Phone) helpt je aankopen te blokkeren

iOS 8 heeft veel meer optie. In het menu Beperkingen is het mogelijk om systeem-apps (zoals de browser) uit te schakelen en stel je in welke opties je kinderen wel en niet mogen veranderen. Via Family Sharing beheers je de kosten (het kind moet vragen om toestemming om apps te kopen) en Find My Friends helpt je bijvoorbeeld je kinderen te lokaliseren op een kaart.

Met Find My Friends (iOS) houd je een oogje in het zeil waar je kinderen zijn

Als wij een systeem moeten kiezen qua ouderlijk toezicht is dat zonder twijfel iOS. Versie 8 van het besturingssysteem is ontworpen als een veilig thuis voor het hele gezin, dankzij de vele en kwalitatief uitstekende opties die het biedt aan ouders.

iOS 8 wint, vooral dankzij Find My Friends.

Welk systeem beschermt het beste je data wanneer die wordt gewist?

Bij het doen van een reset of wanneer je overstapt naar een nieuwe telefoon wil je je gegevens niet kwijtraken. Maakt je telefoon een back-up van je gegevens, foto’s en apps? We letten hier vooral op het bewaren van back-ups in de cloud bij het evalueren van Android, Windows Phone en iOS.

In Windows Phone is het mogelijk om cloud back-ups te activeren voor apps, foto’s en tekstberichten. De opslagruimte bedraagt 18 gigabyte en het systeem maakt regelmatig een reservekopie zodat je dat niet handmatig hoeft te doen. Je back-ups beheer je rechtstreeks vanaf je telefoon.

Het back-upsysteem van Windows Phone werkt met OneDrive

Android gebruikt een andere benadering. Standaardinstellingen en wachtwoorden worden opgeslagen in de cloud, maar foto’s, video’s en documenten bewaar je optioneel op een aparte plek op Google Drive of Google+. Zonder deze apps en zonder Google-account is een back-up niet mogelijk.

iOS slaat allerlei soorten gegevens op via iCloud, maar de opslagruimte is beperkt tot slechts 5 gigabyte. Vergeleken bij de 18 GB die Microsoft biedt via OneDrive (15 plus 3 bij het activeren van automatische foto-uploads) is dat weinig.

Windows Phone wint dankzij de grote opslagruimte en het gebruiksgemak.

Conclusie: iOS is het veiligste besturingssysteem

Android pakt de laatste plaats in deze veiligheidsvergelijking. Het systeem dwingt je om meer handmatige beslissingen te nemen en is minder consistent over de gehele breedte. Ook de mogelijkheid om apps te installeren van buiten de gecontroleerde Google Play Store maakt het risico op problemen groter.

De tweede plek is voor Windows Phone. Het systeem van Microsoft is robuust en blinkt vooral uit met zijn uitgebreide back-ups. Op andere gebieden laat Windows Phone echter steekjes vallen.

iOS weet veiligheid te combineren met gebruiksgemak. De verschillende beveiligingsopties vergen weinig moeite om in te stellen en functies als Touch ID en Find My Friends vind je gewoonweg niet op de andere platformen. Versie 8 van Apple’s iPhone-besturingssysteem verfijnt deze eigenschappen en voegt nog meer opties toe.

Kortom: wil je niet teveel moeite doen om toch je telefoon goed te beveiligen, kies dan voor een iPhone. Windows Phone is een goed alternatief. Geniet je liever van wat meer vrijheid om bijvoorbeeld apps vanuit allerlei bronnen te installeren, dan is Android een geschikte, maar mogelijk riskante keuze. Is het jou die prijs waard?

Is jouw besturingssysteem veilig genoeg voor jou?

Misschien interesseert je ook