Advertentie

Artikel

Android personaliseren: de beste Android-launchers op een rij

Daniel Barranger

Gepubliceerd

De lijst met launchers voor je Android-mobiel wordt langer en langer. Maar welke moet je kiezen?

Ik ben een fan van maatwerk. Daarom download ik eigenlijk te vaak thema’s, icon packs en wallpapers om te installeren op mijn Nexus 4, op zoek naar de perfecte combinatie.

Android personaliseren: de beste Android-launchers op een rij

Ik ben ook fan van launchers, omdat ze in staat zijn om mijn startscherm en app-organisatie grondig te veranderen, en daarmee het complete uiterlijk en gedrag van mijn smartphone.

Maar de lijst met beschikbare launchers is groot en voor ieder type smartphonegebruiker is wel een launcher te vinden. En omdat je zelf misschien geen zin hebt om talloze launchers te zoeken, downloaden, installeren en weer verwijderen tot je uiteindelijk de juiste hebt gevonden, heb ik een lijst met de beste launchers gemaakt.

Dit zijn de beste launchers voor Android

Nova Launcher – gemak en een nieuw uiterlijk

Nova Launcher is een oude favoriet. Groot voordeel ten opzichte van zijn soortgenoten is dat Nova Launcher het gedrag van je Android grotendeels intact houdt, maar het uiterlijk tot in de kleinste details aanpast. Daarnaast importeert de launcher instellingen van launchers die je mogelijk eerder hebt geïnstalleerd. Dat scheelt weer werk!

GO Launcher EX – de voorkeur van de gebruikers

GO Launcher EX is waarschijnlijk de meest gedownloade launcher in Google Play en heeft zijn populariteit te danken aan de enorme hoeveelheid aangepaste thema’s en luxe overgangseffecten. De verscheidenheid aan opties en elegante mogelijkheden maken dit een perfecte launcher voor bijna iedere Android-gebruiker.

Smart Launcher 2 – minimalistisch design

Soms wil je meer dan alleen het startscherm van je telefoon wijzigen. Voor wie verder wil gaan is er Smart Launcher 2, dat een aantal categorieën op de zijbalk toevoegt om snel je weg naar je favoriete Android-apps te vinden. Op het thuisscherm voegt Smart Launcher 2 daarnaast een miniset aan aanpasbare pictogrammen toe; allemaal met een eenvoudig, minimalistisch design.

Launcher 8 – voor Microsoft-fans

Houd je van de vrije aanpassingsmogelijkheden van Android, maar het uiterlijk van Windows Phone? Download dan Launcher 8. De launcher verandert gratis je Android-installatie in een Windows-achtig menu en komt met een grote verzameling extra thema’s om je telefoon aan te passen naar wens.

Start – voorbij het startscherm

Start is niet echt een launcher, maar een app die het vergrendelscherm van je telefoon aanpast. Start richt zich met name op het tonen van notificaties, nieuws en meldingen van social media op je lock screen, zodat je direct een overzichtelijke update krijgt zonder daarvoor je telefoon te hoeven ontgrendelen.

Mijn favoriet

Yahoo Aviate Launcher – Android op zijn kop

Na het uitproberen van alle launchers bleef één favoriet over: Aviate. De app, recentelijk overgenomen door Yahoo!, verzamelt op het startscherm mijn favoriete foto’s zonder dat er hinderlijke pictogrammen in de weg staan (zoveel apps gebruiken we toch niet). Scroll ik naar rechts, dan vind ik daar de widgets die ik, afhankelijk van de plaats of tijd, wil zien.

Van rechts naar links: het startscherm van Aviate en de schermen die verschijnen door naar rechts te vegen.

Scroll ik naar links, dan vind ik daar de apps ingedeeld in (bewerkbare) categorieën of op alfabetische volgorde.

De menu’s van Aviate wanneer ik links een categorie of alfabetische weergave kies.

Om het geheel af te maken, voegde ik nog een set app-iconen van Moonshine toe. Et voilà, mijn telefoon is helemaal ingericht naar mijn smaak!

Ieder zijn eigen launcher!

Het is zinloos om te debatteren over smaak. Ik persoonlijk houd van Aviate, maar veel andere Android-gebruikers zweren bij GO Launcher EX, getuige de downloadcijfers en hoge scores in Google Play.

Wat voor de één een voordeel is, is voor de ander een nadeel. Gelukkig zijn er daarom zoveel verschillende launchers te vinden, zodat iedereen iets kan vinden dat past bij zijn of haar smaak. Gebruik de lijst in dit artikel, maar twijfel vooral ook niet om zelf op zoek te gaan naar de beste launcher voor jou.

Lees ook:

Misschien interesseert je ook