Advertentie

Artikel

Ben jij klaar voor de overstap naar Mountain Lion?

Merijn de Boer

Gepubliceerd

Vanaf vandaag is Apple’s nieuwe besturingssysteem Mountain Lion (ook wel OS X 10.8) beschikbaar, met een aantal nieuwe functies ten opzichte van Lion (10.7). Het OS is voor mensen met Snow Leopard (10.6.8) extra interessant, omdat Mountain Lion een extra grote sprong maakt als het om extra functies gaat. Ben je dol op iOS-achtige trucjes en betere sociale media-integratie (Twitter, etc.) dan is € 15,99 (in de Mac App Store) een koopje.

Denk je erover om Mountain Lion aan te schaffen en wil je weten of je kan updaten vanaf je huidige systeem? Lees dan snel verder!


Kan ik Mountain Lion gebruiken op mijn huidige systeem?

Mountain Lion werkt op jouw systeem wanneer je nu op Lion OS X 10.7.x zit of op Snow Leopard OS X 10.6.8. Verder moet je beschikken over 2 GB werkgeheugen (RAM). Je checkt deze info door op het Apple logo links bovenin je scherm te klikken en daarna op “Over deze Mac”. Bij het kopje Processor dient “Intel” te staan. Mountain Lion werkt niet op PowerPc-processoren, maar die heb je alleen bij Macs ouder dan 6 jaar.

De Mac-modellen die worden ondersteund zijn:

iMac (midden 2007 of niewer) MacBook (eind 2008 Aluminum,begin 2009 of later) MacBook Pro (midden/eind 2007 of nieuwer) MacBook Air (eind 2008 of niewer) Mac mini (begin 2009 of niewer) Mac Pro (begin 2008 of niewer) Xserve (begin 2009)

Account bij Apple is vereist

Heb je een iPhone, iPad of iPod touch dan beschik je reeds over een Apple ID. Dit is je inlognaam voor iTunes, iBooks en de App Store, waarmee je media of apps koopt. Hoewel veel mensen een creditcard als betalingsmiddel koppelen aan hun account, is het ook mogelijk om zonder betalingsgegevens een account te maken. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.

In plaats van naar iTunes te gaan (zoals in bovenstaand blogartikel staat beschreven),open je de Mac App Store, waar je Mountain Lion op een prominente plek treft. Zoals je in onze handleiding voor het aanmaken van een account zonder creditcard leest, is het mogelijk om Mountain Lion te kopen met een iTunes Gift Card.

Tips bij de overstap naar Mountain Lion

  • Zorg voor 8 GB aan opslagruimte op je Mac. Heb je ruimte nodig dan raden wij een grote schoonmaak aan, met programma’s als MacKeeper, DaisyDisk of het gratis programma CCleaner.
  • Maak een backup van je harde schijf. Apple staat er niet om bekend, maar als er tóch iets foutgaat tijdens de installatie van Mountain Lion dan ben je beschermd dankzij een aantal goede apps. Zo is er de gratis Time Machine op elke Mac, maar zijn er tevens programma’s als Super Duper! te vinden, waarmee je professionele reservekopieën maakt.
  • Heb je een Mac met een reguliere muis, dan is dit hét moment om een Magic Mouse of een Magic Trackpad aan te schaffen. Dankzij de perfecte multi-touch integratie zijn veel gebaren uit iOS overgedruppeld naar de Mac (vergroten/verkleinen met je vingers), zodat je met bovenstaande apparaten vloeiender navigeert door webpagina’s, programma’s en media. Ook het bekijken van foto’s (in iPhoto) werkt stukken prettiger met de gebaren die in Mountain Lion zijn opgenomen.

Klaar voor de grote stap?

Hoewel Mountain Lion een minder grote switch is vanaf Lion (100 nieuwe functies) dan vanaf Snow Leopard (350 nieuwe functies) is de prijs wellicht aantrekkelijk genoeg om Mountain Lion in huis te halen. Toch is het geen slecht idee om even te wachten in plaats van op ‘nu kopen’ te klikken, omdat Apple oneffenheden altijd later gladstrijkt middels updates.

De meeste kleine probleempjes in Lion waren ongeveer een maand na lancering opgelost, dus als je niet helemaal zeker bent is geduld een schone zaak. Natuurlijk lees je in de tussentijd onze recensie en houd je dit blog in de gaten voor meer nieuws!

Met dank aan Nick Mead (OnSoftware EN)

Misschien interesseert je ook