Advertentie

Verwijder bestanden definitief van je pc

Verwijder bestanden definitief van je pc

Wanneer je een bestand verwijdert, liegt je pc: de gegevens worden niet vernietigd, maar slechts verborgen. Om echt ruimte vrij te maken heb je speciale software nodig.

De verwijderfunctie van je pc of Mac is een wassen neus. Recovery-software is (bijna) altijd in staat om sporen te vinden van je zogenaamde verwijderde gegevens, vooral als je weet waar je naar moet zoeken.

Wat gebeurt er echt wanneer je een bestand wilt verwijderen?

Om te begrijpen waarom een pc bestanden niet volledig verwijdert, gebruik ik een metafoor. Stel je harde schijf voor als groot landgoed, waarin elk bestand een stukje grond is. Elk perceel heeft een andere begroeiing (data), eigenaar, machtigingen, etc.

Percelen gezien vanuit de ruimte. Net als een harde schijf.

Wanneer het systeem de opdracht krijgt om bestanden te verwijderen, worden als het ware de hekken van het perceel geopend zodat het openstaat voor iedereen om iets anders te planten. Ben je op tijd, en heeft nog niemand het plekje geclaimd of heeft onkruid (tijdelijke bestanden) nog geen kans gehad te groeien, dan is de oogst nog niet verloren. En zo zijn je gegevens dus nog terug te krijgen.

Met SpaceSniffer ziet de harde schijf eruit als een veld vol van percelen

De enige manier om het vrijgegeven gewas te laten verdwijnen is door het zorgvuldig en veilig te verwijderen. Waarom werkt een computer zo? Omdat bestanden verwijderen een langzaam en kostbaar proces is. Het openstellen van ruimte veel minder intensief.

Wanneer moet je een bestand definitief verwijderen?

Er zijn situaties waarin je wilt dat bestanden definitief verwijderd worden. Het vernietigen van vertrouwelijke gegevens om je privacy te waarborgen, bijvoorbeeld. Het veilig verwijderen van computerbestanden is in die zin gelijk aan papier versnipperen.

Zo’n definitieve uitwisactie is bijvoorbeeld slim wanneer je werkt op een openbare of gedeelde computer, of wanneer vertrouwelijke informatie onder geen beding openbaar gemaakt mag worden.

Bewerk je bestanden openbare computers? Gebruik dan Secure Erase (bron)

Wil je een bestand voor eens en voor altijd van je harde schijf laten verdwijnen, dan bestaan daarvoor verschillende methoden. Één van de meest complete oplossingen voor Windows is Hardwipe. Ik leg nu uit hoe het programma werkt.

1. Installeer Hardwipe

Begin met het downloaden en installeren van Hardwipe. Er bestaan meerdere verwijdergereedschappen, maar ik raad Hardwipe aan om zijn eenvoud en hoeveelheid opties.

Hardwipe is ook beschikbaar in draagbare versie. De verschillende talen worden apart aangeboden.

2. Open de opties van Hardwipe

Voordat je begint met veilig verwijderen, adviseer ik om een minuutje te besteden aan het configureren van Hardwipe. Klik op Tools en vervolgens op Options. Ga naar het tabblad Wipe options.

Wat je ziet zijn de wis-opties van Hardwipe. In het eerste menu verschijnen verschillende methodes voor dat proces. Misschien zeggen namen als Gutmann of DoD 5220 je niets. Bedenk je dan dat hoe meer passes een methode biedt, hoe zekerder je van je zaak bent dat bestanden ook echt worden verwijderd. Meer passes betekent echter ook dat het proces meer tijd kost.

Geen enkele methode is bijvoorbeeld grondiger dan Gutmann, maar het is ook veruit de langzaamste. Probeer daarom verschillende methodes. Ik adviseer om te beginnen met DOD 5220.22-M.

3. Klik met de rechtermuisknop op een bestand of map en selecteer Hardwipe

Tijd om te wissen. Wanneer je een bestand of map wilt verwijderen, klik dan met de rechtermuisknop erop en selecteer de optie Wipe File.

4. Wacht tot het verwijderen is voltooid

Zoals je merkt, kost het veilig verwijderen van bestanden veel meer tijd dan simpelweg je Windows-prullenmand legen. De kracht van je pc is hierop uiteraard ook van invloed.

Hardwipe geeft je de optie om je pc uit te schakelen na voltooiing

Vergeet niet de ruimte!

Heb je eerder bestanden verwijderd op traditionele wijze, dan wil je die overblijfselen uiteraard ook definitief wissen. Omdat je deze bestanden niet zomaar kunt selecteren, gebruik je Hardwipe om ‘vrije ruimte’ daadwerkelijk te wissen.

Klik in Hardwipe op de derde knop (Free Space), kies de schijven die je wilt opschonen en bevestig. Na het wissen van de vrije ruimte op je schijven, zal geen herstelprogramma meer je oude bestanden terugvinden!

Lees ook:

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie