Advertentie

Artikel

Beveiliging in Microsoft Office: Word en Excel als data-kluis

Beveiliging in Microsoft Office: Word en Excel als data-kluis
Markus Kasanmascheff

Markus Kasanmascheff

  • Bijgewerkt:

De ingebouwde wachtwoordbeveiliging van Microsoft Office helpt je jouw documenten te beschermen op een eenvoudige manier. Zelfs in e-mails en cloud-diensten als Dropbox zijn je Word-, Excel- en PowerPoint-documenten zo voortaan goed beveiligd.

Als je jouw bestanden wilt beveiligen heb je een zee aan opties. Je kan je bestanden opslaan met coderingssoftware als BitLocker, maar het is zelfs mogelijk deze encryptie toe te passen op je gehele Windows-systeem.

De mogelijkheid om Office-bestanden in het programma zelf te beveiligen, wordt vaak onderschat. In tegenstelling tot de andere methodes, heb je het wachtwoord alleen nodig als je het beveiligde bestand wilt openen.

Belangrijk: De ingebouwde encryptie is veilig beschikbaar vanaf Microsoft Office 2007. Oudere versies van Office hebben een vergelijkbare feature, maar deze is redelijk eenvoudig te kraken. Als je Office 2007, 2010 of 2013 gebruikt, kun je er zeker van zijn dat je bestanden veilig zijn.

1. Schakel encryptie en wachtwoordbeveiliging in

Als je Microsoft Office 2010 of 2013 gebruikt, klik je links bovenin de hoek op Bestand.

Onder het tabblad Info klik je op Werkmap beveiligen, en daarna kies je voor Versleutelen met wachtwoord.

Als je Office 2007 gebruikt, vind je dezelfde functie onder de Office-knop. Daar klik je op Voorbereiden, waarna je het document kan beveiligen.

2. Voer het wachtwoord in

Zodra je de wachtwoordfunctie geopend hebt, is het tijd om een sterk wachtwoord in te voeren.

Je document is nu beveiligd en kan voortaan enkel geopend worden met het bijbehorende wachtwoord. Zodra je document op deze wijze beveiligd is, is het mogelijk je bestanden zonder risico op te slaan in de cloud, of als bijlage te versturen.

Markus Kasanmascheff

Markus Kasanmascheff

Het nieuwste van Markus Kasanmascheff