Advertentie

Artikel

Browser-privacy: opgeslagen inloggegevens vergrendelen met één hoofdwachtwoord

Geert van 't Riet

Gepubliceerd

Stel, je deelt één computer met het hele gezin. Dan wil je niet dat je moeder, je zoon of je zusje zomaar inlogt op jouw Facebookprofiel of internetbankieren. Gelukkig bieden browsers Firefox en Chrome de mogelijkheid om opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden te vergrendelen achter één hoofdwachtwoord dat alleen jíj uit je hoofd weet. Heel handig voor een stukje privacy in je eigen huis.

Wij leggen uit hoe je zo’n hoofdwachtwoord instelt in Mozilla Firefox en Google Chrome, zodat je nooit meer hoeft te vrezen dat nieuwsgierige huisgenoten toegang krijgen tot jouw persoonlijke profielen.

Browser-privacy: opgeslagen inloggegevens vergrendelen met één hoofdwachtwoord

Mozilla Firefox – één hoofdwachtwoord

In het optiemenu van Firefox vind je een ingebouwde functie die je helpt een hoofdwachtwoord in te stellen. Klik linksboven in beeld op de grote oranje Firefox-knop, ga naar Opties > Opties en klik op het tabblad Beveiliging.

Vink nu Een hoofdwachtwoord gebruiken aan en bedenk een goed wachtwoord waarvan je zeker weet dat anderen ‘m niet kunnen raden.

Van nu af aan moet je dit wachtwoord invoeren, telkens wanneer webpagina gebruik probeert te maken van de door Firefox onthouden inloggegevens op desbetreffende site. Vergeet je je hoofdwachtwoord dan is er nog geen man overboord: je moet vanaf dat moment handmatig elke gebruikersnaam en wachtwoord intypen.

Google Chrome – ChromePW-extensie

In Chrome ontbreekt een zelfde ingebouwde opties voor één hoofdwachtwoord, maar in de Chrome Store vindt je een goede vervanger. Download ChromePW en volg de instructies op het scherm.

ChromePW werkt pas als je de volgende stappen voltooit. Als eerste typ je boven in je adresbalk: chrome://extensions/. Kies voor de optie Toestaan in incognitomodus om te voorkomen dat iemand via de incognitomodus het wachtwoord omzeilt.

ChromePW - master password in Google Chrome

Typ vervolgens chrome://settings-frame of ga klik gewoon rechtsboven in beeld op het pictogram met drie verticale streepjes boven elkaar, en kies Instellingen. Ga dan naar Geavanceerde instellingen weergeven… en kies bij het kopje ‘Systeem’ voor Achtergrondapps blijven uitvoeren wanneer Google Chrome is gesloten. Nu krijg je in het instellingenscherm de mogelijkheid om een wachtwoord op te geven.

De ChromePW-extensie heeft als nadeel (of voordeel, hoe je het maar bekijkt) dat je Google Chrome compleet kunt blokkeren. Dat betekent dat wanneer iemand anders op dezelfde computer wil internetten, hij of zij een andere browser moet gebruiken zoals Internet Explorer of Firefox.

Alternatieven

Windows-pc’s en Macs geven je de mogelijkheid om meerdere profielen aan te maken. Zo heeft ieder gezinslid toegang tot alleen zijn eigen profiel, met een eigen set programma’s en inloggegevens. Het nadeel is dat je telkens moet uit- en inloggen als de volgende persoon gebruikmaakt van de computer. Voordeel echter is dat je bijvoorbeeld als ouders nog meer mogelijkheden hebt om te bepalen waartoe je kroost wel of geen toegang heeft.

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een zogenaamde password manager, oftewel wachtwoordbeheerder. Dit soort programma geeft je de mogelijkheid om één hoofdwachtwoord te gebruiken voor al je inloggegevens én deze mee te nemen naar andere apparaten. Zo hoef je dus nooit meer een wachtwoord in te typen behalve die ene overkoepelende geheime code. Goede voorbeelden van zulke programma’s zijn:

Hoe beheer jij de toegang tot jouw computer?

Gerelateerde programma’s:

Misschien interesseert je ook