Advertentie

Artikel

Call of Duty: Advanced Warfare – alles over de multiplayer

Samuel Marc

Gepubliceerd

Fans van Call of Duty weten dat het maar om één ding draait: multiplayer. Zij kijken dan ook reikhalzend uit naar Advanced Warfare, het nieuwste deel in de populaire shooterreeks. Wat mogen we dit keer verwachten van de multiplayer van Call of Duty?

Ik had de kans om de multiplayermodus van Call of Duty: Advanced Warfare uitgebreid te testen tijdens een privésessie op de Gamescom 2014 in Duitsland. Dit is wat ik zag.

Call of Duty: Advanced Warfare – alles over de multiplayer


Meer maatwerk


In de gamelobby kreeg ik direct de eerste verrassing voor de kiezen. Call of Duty: Advanced Warfare biedt uitgebreide mogelijkheden om je uitrusting, je perks en je uiterlijk in de game volledig naar wens aan te passen via een gebruiksvriendelijk menu. Zo zet je jouw verschijning op het slagveld volledig naar je eigen hand. Ook nieuw is de mogelijkheid om een vrouwelijk personage te kiezen.

Een nieuw klassesysteem

Call of Duty: Advanced Warfare herintroduceert het Pick 10-systeem van Black Ops 2 in iets uitgebreide vorm: Pick 13. Niet echt nieuw dus, maar de drie extra slots zijn gereserveerd voor scorestreaks en vaardigheden die je aan je exoskeleton toewijst. Een kleine variatie op een bekend recept, om zo ruimte te maken voor de futuristische mogelijkheden van Advanced Warfare.

Geavanceerde gameplay

Zodra het potje begon voelde Advanced Warfare als thuiskomen. Ondanks de nieuwe exoskeletons is de gameplay nog gewoon Call of Duty, zoals de fans gewend zijn. Ontwikkelaar Sledgehammer introduceert futuristische snufjes zonder de traditionele controls en gameplay in de steek te laten. Het resultaat is intuïtief en toegankelijk, maar voelt toch fris.

Nieuw zijn de mogelijkheid om snel een barricade op te werpen en, met behulp van je exoskeleton, op bovenmenselijke snelheid door het level dashen en springen. Dat werkt fijn, omdat je een grote sprong maakt door simpelweg twee keer op de springknop te drukken.

Het wapenarsenaal is verder uitgebreid met lasergeweren, draagbare zware machinegeweren en futuristische granaten, en neigt daarmee naar sciencefiction. Deze nieuwe wapens vragen wat tijd om onder te knie te krijgen, dus in het begin neig je wellicht meer naar traditionele schietijzers.

Facelift

De maps die ik speelde legden sterk de nadruk op verticale actie, gericht op het rondspringen met de exoskeleton. Voordeel van die gelaagdheid zijn de meerdere paden die je nu van A naar B kunt volgen. Levels zitten wat complexer in elkaar, maar met een jetpack op je rug vlieg je al gauw naar een hogere positie voor beter overzicht en een verrassingsaanval op eventuele snipers. Zonder de chaos van Titanfall te benaderen, voelt Advanced Warfare hierdoor wat nerveuzer dan gebruikelijk.

De nieuwe Call of Duty stelt qua graphics in ieder geval niet teleur. De fijne visuele details (denk aan een minitornado van stof of reflecties in het water), gepresenteerd in een vloeiende 60 frames per seconde maken van Advanced Warfare de eerste echte next-gen Call of Duty, in tegenstelling tot het halfbakken Ghosts van vorig jaar.

Terug aan de top?

Ik heb veel plezier beleefd aan het spelen van de multiplayer van Call of Duty: Advanced Warfare. Nieuwe wapens en futuristische gadgets verfrissen de serie zonder ‘m te verstoren, en de actie vliegt in een nog hoger tempo over het scherm. De nieuwe maps nodigen uit op andere wijze na te denken over hoe je je voortbeweegt in de game, wat mede mogelijk wordt gemaakt door de nieuwe exoskeletons.

Is dat voldoende om de serie te redden van het lichte slop waarin Call of Duty was geraakt? Advanced Warfare doet allesbehalve het wiel opnieuw uitvinden, daarvoor kijken we liever naar Titanfall of het in 2015 te verschijnen Evolve. En doet het niet juist teveel nieuw om traditionele fans verder van zich te vervreemden? Het antwoord op deze vragen krijgen we op 4 november, bij de release van Call of Duty: Advanced Warfare.

Lees ook: