Advertentie

Artikel

Computerbeveiliging moet veel simpeler zijn

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

De meeste mensen begrijpen weinig van computerbeveiliging. Ze weten dat het belangrijk is, maar hebben geen flauw idee hoe het werkt en welke opties relevant voor hen zijn.

Voor veel mensen klinkt ‘computerbeveiliging’ als abracadabra, als het gebruik van mysterieuze applicaties die een eigen taal spreken. Het resultaat is bijgeloof: men verwijdert cookies, scant op virussen en wijzigt wachtwoorden, zonder precies te weten waarom. En zonder écht goede maatregelen te nemen om diefstal van gegevens of bestanden te voorkomen.

Computerbeveiliging moet veel simpeler zijn

Voorbeeld: het mysterieuze virus. We weten dat een virus slechte dingen doet. En we weten dat we bij een infectie actie moeten ondernemen. Maar waaróm precies? Ons is verteld dat we antivirus nodig hebben, dus gebruiken we het. Maar wat het precies doet blijft gehuld in enge termen.

Beveiligingsprogramma’s zijn slecht in communicatie

Computerbeveiliging is niet moeilijk te begrijpen omdat het complex is. Computerbeveiliging is moeilijk te begrijpen omdat de programma’s hun doel slecht uitleggen. In plaats van eenvoudige en toegankelijke taal te gebruiken, proberen de makers van antivirussoftware, firewalls en beveiligingsprogramma’s ons hún jargon te leren, met mooie termen als ‘rootkit’ en ‘port scan’. Dat schrikt af.

Is iemand in staat om uit te leggen wat er gebeurt in dit venster?

En in plaats van gebruikers gerust te stellen, toont een antivirus constant waarschuwingen en mogelijke bedreigingen. Ze maken mensen bang met alarmen en griezelige geluiden. Zelfs de zogenaamde uitleg schiet tekort. Waar denk jij aan wanneer je iets leest over ‘W32/Trojan.B’? Klinkt als iets heftigs; een virus voor in de geschiedenisboeken. Antivirus en soortgelijke programma’s blinken, kortom, niet uit in hun communicatie.

Schreeuwen om succes

Er zijn mensen die het gevoel van controle dat een antivirus of firewall geeft fijn vinden, maar zij zijn in de minderheid. Veel gebruikers willen vooral niet geïrriteerd worden. Maar onzichtbare beveiliging verkoopt niet. Niemand herinnert zich een antivirusprogramma dat niet af en toe begint te schreeuwen uit paniek. Vandaar dat er een minimaal aantal paniekerige meldingen de revue moeten passeren. Zie je een programma niet, dan vergeet je ‘m.

De oplossing is wederom: betere communicatie. Softwaremakers moeten streven naar producten in gemakkelijke taal, die de samenwerking opzoeken met de gebruiker. Antivirus, firewalls en password managers moeten adviseur zijn en voogd. En tegelijkertijd in stilte zijn taken uitvoeren.

Clean Master (Android) slaagt erin om gemakkelijk en effectief te communiceren

Om gerust te stellen, moet een antivirus worden begrepen. En om begrepen te worden, moet er iets veranderen in de taal van beveiligingsprogramma’s. De eerste échte goede security-app zal de harten en geesten van miljoenen gebruikers winnen.

November is Cyber Security maand bij Softonic. Lees bijvoorbeeld ook:

Misschien interesseert je ook