Advertentie

Artikel

De beste apps en games van 2014: zo kiezen we de finalisten

Daniel Barranger

Gepubliceerd

Welke app vond je de beste van 2014? En welke app gebruikte je het meeste dit jaar? Wij van de Softonic-redactie geven ons antwoord in deze artikelserie gedurende de decembermaand.

Welke apps we regelmatig gebruiken zegt iets over wie we zijn en waar we van houden. December is daarbij de perfecte maand om terug te kijken en de balans op te maken. Omdat we hier bij Softonic dagelijks honderden apps langs zien komen en testen, hebben we een goed beeld van de apps en games die hun stempel wisten te drukken op onze smartphones, tablets en computers. In deze constante stroom aan nieuwe applicatie proberen we de allerbeste apps er tussenuit te pikken.

De beste apps en games van 2014: zo kiezen we de finalisten

Dat doen we niet zomaar. Dit jaar hebben we de eenvoudige vraag (wat is de beste app van het jaar?) getransformeerd in een echte ceremonie, compleet met categorieën, jury, finalisten en natuurlijk winnaars. Uit 45 finalisten kiezen we winnaars in acht categorieën.

Zo kijken we naar apps die je helpen sporten en gezond blijven; ideale aanvullingen op wearables zoals de Samsung Gear en Apple Watch. Of naar apps voor reizen tegen lage kosten of om zelf geld mee te verdienen à la Airbnb en Uber. Sociale apps – anoniem chatten, foto’s uitwisselen, nieuwe mensen ontmoeten – mogen natuurlijk niet ontbreken. En tenslotte gaan we niet voorbij aan de beste games voor computers en mobiele telefoons in 2014.

De hele maand december lees je hier op Softonic dus artikelen over de allerbeste apps, games en software van het jaar. We onthullen snel de vijf finalisten en winnaars in de volgende acht categorieën:

 • De beste app voor gezondheid en fitness (03/12/2014)
 • De beste app voor communicatie (05/12/2014)
 • De beste app voor productiviteit en organisatie (08/12/2014)
 • De beste app voor vrije tijd en lifestyle (10/12/2014)
 • De beste app voor reizen en vervoer (12/12/2014)
 • De beste app voor foto en video (15/12/2014)
 • De beste games voor pc en console (17/12/2014)
 • De beste games voor mobiele telefoons (19/12/2014)

Hoe gaan we te werk? Welke criteria hanteren we om de finalisten en winnaars te kiezen? En wie nemen plaats in de jury? Dat lees je hieronder.

Hoe kiest Softonic de beste app van het jaar?

Wat gebeurt als je 11 app-experts in een kamer opsluit? Onderstaande video, gemaakt door panellid Antoni Noguera, laat je proeven aan de verhitte discussies die onze redacteuren voerden.


De criteria voor het selecteren van de finalisten

Met maximaal vijf finalisten per categorie zul je waarschijnlijk een hoop grote namen missen. De reden is simpel: ons doel is niet om de absolute beste apps en games te kiezen, maar de nieuwe, de revolutionaire, de apps die de aandacht trokken, die onderwerp van gesprek waren in de media en in onze dagelijkse gesprekken.

Dat betekent dat populaire applicaties als Fitbit en Evernote buiten beschouwing blijven. Gedwongen een keuze te maken, moesten we zulke grote namen buiten de finalisten laten. Ben je het niet mee eens, dan heb je alle ruimte om te reageren onder de artikelen. Wij zijn benieuwd naar je mening!

De criteria voor het kiezen van de winnaars

Kiezen is niet makkelijk. Gelukkig hebben we een aantal criteria om ons te helpen, om te voorkomen dat we ons laten meeslepen door eigen ervaring en persoonlijke smaak. Alle apps zijn door de jury beoordeeld op de volgende criteria:

 • Innovatie: Brengt de beoordeelde app iets volledig nieuws en revolutionairs in vergelijking met zijn (eventuele) soortgenoten?
 • Functies: Zijn de functies van de app nuttig en effectief? Doet de app wat het belooft?
 • Ontwerp: Heeft de app een mooie interface? En is ‘ie gebruiksvriendelijk?
 • Dagelijks gebruik: Verbetert de app ons dagelijks leven? Gebruiken we ‘m vaak of vergeten we ‘m snel weer?
 • Multiplatformintegratie: Voor welke besturingssystemen is de app beschikbaar? Zijn er versies voor mobiel en desktop? Is het mogelijk om gegevens tussen de verschillende versies te synchroniseren?

Hoe selecteren we de game-finalisten?

De discussie laaide op tijdens het debat rondom de beste games van het jaar 2014. De selectie van spellen was dit jaar zo breed en gevarieerd, dat het kiezen van vijf finalisten en één winnaar ons te beperkt leek. Dus splitsten we de selectie op in mobiele en ‘traditionele’ games. Dit zijn de selectiecriteria:

 • Gameplay: Hoe zit het met de spelmechanieken, de speelbaarheid en algehele ervaring?
 • Verhaal: Intrigeert en overtuigt de plot van het spel?
 • Graphics: Hoe goed zijn de animaties, physics en grafische effecten?
 • Herspeelbaarheid: Is het een game die je vele maken kunt herspelen zonder dat ‘ie begint te vervelen?
 • Controls: Laat de game zich logisch en nauwkeurig besturen?
 • Lol: Is de game tof, meeslepend of verslavend?

De jury

Het vinden van juryleden op onze redactie was vrij eenvoudig. Hier op kantoor in Barcelona hebben we experts op diverse gebieden die door de jaren heen duizenden apps en games hebben getest. We kozen 11 redacteuren van 4 verschillende nationaliteiten. Zij bepalen de finalisten en de uiteindelijke winnaars. Wij presenteren u, de jury:

 • Marco Albano, Italiaans, expert in games;
 • Alex Beech, Engels, expert in games en mobiel;
 • Abel Bueno, Spaans, grafisch ontwerper, expert in apps voor vrije tijd en foto en video;
 • Laura Ceridono, Italiaans, journalist, expert in apps voor messaging, social media en vrije tijd;
 • Alan Le Bihan, Frans, expert in pc-gaming, apps voor reizen en vervoer, en apps voor ontspanning;
 • Karen McCandless, Engels, expert in apps voor gezondheid en fitness, productiviteit, en foto en video;
 • Nick Mead, Engels, expert in apps voor gezondheid en fitness, en voor productiviteit;
 • Antoni Noguera, Spaans, videoredacteur, expert in apps voor vrije tijd en foto en video;
 • James Thornton, Engels, expert in apps voor messaging en social media, voor reizen en transport, voor foto en video, en in mobiele games;
 • Sirag Nabih, Spaans, journalist, expert in apps voor gezondheid en fitness, voor messaging en social media, en mobiele games.

Waarom die toewijding bij het kiezen van de beste app van het jaar?

Omdat de apps die we installeren op onze telefoon iets over ons zeggen, over wat we willen, over wat ons zorgen baart. In een paar jaar is de kunst van het downloaden, kopen en gebruiken van apps uitgegroeid tot fenomeen en onderdeel geworden van ons dagelijks leven, net als muziek luisteren, boeken lezen en films kijken.

We hebben het over top-apps uit de App Store en Google Play, zoals we het twintig jaar geleden hadden over de nieuwe hit van Michael Jackson. En de laatste update van WhatsApp kan op meer aandacht rekenen dan de nieuwste film van Steven Spielberg.

Dan is er nog een verschil: als app-gebruiker ben je meer dan consument. Apps vereenvoudigen ons dagelijks leven en helpen ons nieuwe doelen te bereiken, tijd te besparen, plezier te hebben en te communiceren met vrienden en vreemden zoals we dat tot voor kort nooit hadden kunnen bedenken.

Apps transformeren niet alleen ons innerlijk, zoals muziek, boeken en films dat doen, maar onszelf (we communiceren op nieuwe manieren en houden ons bezig met privacy), onze taal (selfie staat in de Dikke van Dale) en de fysieke wereld waarin we leven (denk aan gratis Wi-Fi in het stadscentrum van Utrecht en augmented reality).

Om al die redenen is antwoord geven op de vraag ‘wat waren de beste apps van 2014?’ geen kleinigheid. Vraag en antwoorden helpen ons de laatste trends te herkennen, de toekomst te voorspellen en onszelf te bgerijpen.

Ben je benieuwd naar de finalisten? De winnaars? Houd dan Softonic in de gaten in december op de hierboven vermelde data. Mogen de winnaars ons begeleiden naar een mooi 2015. Ben je er klaar voor? Wij bijna: we beginnen op 3 december!

Lees ook:

 • De beste fotobewerkingssoftware voor iedereen
 • Wereldverbeteren vanuit je luie stoel: gebruik deze handige doneer-apps

  Misschien interesseert je ook