Advertentie

Artikel

De beste apps van 2014: Communicatie & Sociaal

De beste apps van 2014: Communicatie & Sociaal
Baptiste Brassart

Baptiste Brassart

  • Bijgewerkt:

In dit artikel vind je onze top van van beste applicaties om berichten mee te versturen en mensen te ontmoeten. Telegram, Tinder, Facebook Messenger: onze editors hebben de populairste apps van 2014 geselecteerd, testen uitgevoerd, en gestemd. En de winnaar is …

De apps in dit artikel vallen allemaal onder de categorie Sociaal & Communicatie, en werden beoordeeld op de volgende criteria: innovatie, functionaliteit, design, bruikbaarheid en integratie in verschillende platformen. Wil je meer weten over hoe we onze testen uitvoerden? In dit artikel vind je de volledige methodologie.

Dit is de top 5 van messaging- en communicatie-apps voor 2014 die op elke zichzelf respecterende smartphone geïnstalleerd moeten staan.

Tinder

Tinder was ineens óveral in 2014. De app werd in 2012 gelanceerd, maar kreeg pas vanaf dit jaar grote groepen trouwe gebruikers. De meeting application, zoals de ontwikkelaars de app zelf noemen, is briljant in zijn eenvoud. Je voert enkele gegevens in en het programma zoekt goede matches voor jou. Hierbij veeg je eenvoudig naar links of rechts om aan te geven of je geïnteresseerd bent.

James, redacteur van de Engelse Softonic site, merkt op dat een aantal van zijn vrienden verslaafd zijn aan Tinder. De mogelijkheid om snel mensen te ontmoeten zonder dat daar veel tijd en moeite voor gedaan hoeft te worden, is voor sommige mensen enorm aantrekkelijk. Zeker als je vrijgezel bent, en op zoek naar een leuk avondje uit.

Laura, ons meest charmante jurylid, gelooft dat Tinder het antwoord is op een behoefte die al langer bestaat. Dat is ook wel op te merken uit de buzz rondom Tinder, of het grote aantal Tinder-klonen die er nu al zijn.

Voor Sirag is het simpel; er was een tijd voor en een tijd na Tinder. Binnen een paar maanden heeft de app het landschap van datingssites volledig veranderd.

Tinder is beschikbaar voor iOS en Android, en als 6Tin voor Windows Phone. Veeg jij binnenkort ook naar rechts?

WhatsApp Messenger

Over WhatsApp was onze jury het helemaal eens: het was onmogelijk om deze app te missen in 2014. Sirag noemt de drie belangrijkste WhatsApp-momenten van het jaar op:

James is wat terughoudender over het succes van WhatsApp en merkt op dat landen als Frankrijk en de Verenigde Staten nog niet massaal gebruik maken van de app. Laura merkt echter op dat de recordovername door Facebook wel een teken aan de wand is dat WhatsApp van plan is nog groter te worden in 2015.

WhatsApp is beschikbaar voor iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Java (Nokia S40) en Symbian.

Telegram

De aardbeving die de overname van WhatsApp veroorzaakte, was goed nieuws voor andere applicaties. WhatsApp-gebruikers vreesden het Facebook-monopolie en vertrokken en masse naar apps als Telegram die onder andere betere privacyvoorwaarden beloofden.

Alhoewel Telegram het idee van WhatsApp kopieert naar hun eigen dienst, bevat de app end to end encryptie. Telegram heeft gelukkig een hoop te bieden. Het andere sterke punt van de app? Telegram is niet alleen een mobiele app, je kan het programma ook op je pc of in je browser openen.

Telegram is beschikbaar voor iOS, Android, Windows Phone, Windows, Mac, Linux en het web.

Facebook Messenger

Geliefd door sommigen, gehaat door anderen: dat zou de samenvatting van Facebook Messenger in 2014 kunnen zijn. De service stond centraal in een heuse mediastorm in 2014. De reden van de Messenger-controverse? Facebook dwong gebruikers ineens de aparte app te installeren, door de chatfunctie uit de Facebook-app te verwijderen.

Laura is van mening dat deze verandering geen negatief effect heeft gehad, want tegenwoordig maken veel van ons dagelijks gebruik van de chat-dienst. Zij is dan ook van mening dat de komst van een aparte applicatie onvermijdelijk was om de messenger stabiel en optimaal te laten werken.

Facebook Messenger is verkrijgbaar op veel verschillende platforms, en de app is overal enorm populair, waardoor het een handige manier is om contact te houden met je (buitenlandse) vrienden.

Facebook Messenger is beschikbaar voor iOS, Android, Windows Phone, Windows 8.1, BlackBerry en Java.

Hangouts

Als de jury alleen had gekeken naar de kwaliteit en het grote aantal functies, had Google’s Hangout waarschijnlijk gewonnen. Sirag is van mening dat Hangouts de beste VoIP-dienst ter wereld is. De kracht van Google’s product is absoluut indrukwekkend.

Laura laat ook weten dat Google hard gewerkt heeft aan versimpelde services in 2014. Google Talk, Google Voice, en andere apps komen nu allemaal samen in Hangouts.

Google Hangouts, geïntegreerd in Gmail en Google+, is beschikbaar als mobiele app voor Android en iPhone. Daarnaast kan je Hangouts ook als extensie toevoegen aan je Chrome-browser.

Een top 5 waardig voor een kleurrijk jaar

Aan het eind van dit jaar, wat in het teken stond van innovatie, is Tinder de applicatie die er voor ons het meest uitspringt. Daar moeten we wel bij zeggen dat onze top 5 net zo gemakkelijk een top 10 had kunnen zijn met Snapchat, Skype, iMessage, Kakao Talk en LINE als achterhoede.

Baptiste Brassart

Baptiste Brassart

Het nieuwste van Baptiste Brassart