Advertentie

Artikel

De beste apps van 2014: Foto & Video

De beste apps van 2014: Foto & Video
Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

  • Bijgewerkt:

Twintig apps, tien experts, vijf finalisten en één winnaar. Volgens onze experts zijn dit de beste apps van 2014 in de categorie Foto en Video.

In 2014 hebben we bij Softonic ruim 10.000 nieuwe programma’s getest. Onder deze apps waren een aantal geweldige, een paar gemiddelde en een heleboel slechte foto- en video-apps te vinden. Daarom wilden we graag wat orde aanbrengen in deze chaos om de beste apps van het jaar boven water te krijgen.

Om dit te organiseren, stelden we een jury samen die na tests en discussie een top vijf van elke categorie samenstelden. Wil je weten hoe dat precies in z’n werk ging? Lees dan onze uitgebreide methodologie.

Het afgelopen jaar stond bol van fotografie– en video-innovaties voor je mobiele telefoon. Zo zagen we bijvoorbeeld de komst van Hyperlapse-video’s; de time-lapse techniek die dankzij een groot aantal nieuwe apps en updates op bijna elke mobiele telefoon gebruikt kan worden.

De groeiende belangstelling voor afbeeldingen in de verschillende sociale applicaties zorgt ervoor dat de fotofuncties van veel populaire apps flink verbeterd zijn. Na een lange strijd presenteren wij nu de vijf beste foto- en video-apps van 2014.

De jonge keizerin: Hyperlapse

De strijd om de eerste plek ging tussen Hyperlapse en Facetune. Uiteindelijk won Hyperlapse, onder andere omdat de dochter-app van Instagram gelijk een groot succes was. Voor onze experts voelde het gebruik van de app als liefde op het eerste gezicht. Maar er zijn meer redenen waarom wij besloten hebben Hyperlapse te kronen tot heerser van deze lijst.

Ten eerste is het de eerste app van Instagram die ook onafhankelijk gebruikt kan worden. Maar Hyperlapse heeft veel meer te bieden dan een beroemde moeder-app. De app is innovatief, en biedt gebruikers twee services: stabilisatie van de beelden en de mogelijkheid om time-lapse video’s te maken. Beide features komen voort uit nieuwe technologieën die pas sinds kort beschikbaar zijn voor mobiele telefoons.

De eerste, videostabilisatie, werd ontwikkeld door Alex Karpenko, een student aan de Stanford Universiteit. Karpenko begon in 2010 aan de ontwikkeling voor een iPhone 4, een van de eerste telefoons die ook in HD kon filmen. In 2013 werd zijn start up Luma gekocht door Instagram, die met deze aankoop een innovatief en effectief algoritme voor videostabilisatie in handen kregen. Tot voor kort was een dergelijke feature alleen maar beschikbaar voor krachtige computers met professionele software.

De time-lapse technologie zorgt ervoor dat video’s die anders te lang zouden zijn om te kijken, nu eenvoudig geüpload kunnen worden. Veel videografen droomden al tijden van deze functie, en nu is de time-lapse beschikbaar op je smartphone. We krijgen nog lang geen genoeg van bloemen die in tien seconden tot bloei komen, de nacht die in een flits aan ons voorbij trekt of  het grote aanbod Benny Hill-achtige komische filmpjes.

Combineer alle innovatie van de app met de mooie, simplistische vormgeving van Hyperlapse, en de winnaar is duidelijk.

Download Hyperlapse voor iPhone

Facetune: Duizend gezichten

De afgelopen twee jaar domineren selfies de foto-scene, en dat is weer handig voor apps als Facetune. Facetune is zo’n opvallend goede applicatie dat Hyperlapse bijna van de troon verstoten was. Tijdens het jurydebat werd wel duidelijk dat zowel Hyperlapse als Facetune een zeer specifieke functie hebben; het schieten van stabiele video’s en time-lapse filmpjes, en het bewerken en verbeteren van close ups.

Facetune heeft twee grote voordelen: het programma vult de selfie-trend perfect aan en bevat een groot aantal bewerkingsopties. In deze grote voorraad bewerkingstools vind je elke feature die je mogelijk kan zoeken in een fotoverbeteringsprogramma. Alles bij elkaar zorgen de functies van Facetune ervoor dat de app bijzonder aantrekkelijk is om te gebruiken. Een ander prettig voordeel van deze applicatie is dat je geen foto-expert hoeft te zijn om je kiekjes te bewerken.

Kort gezegd, in deze tijd van sociale netwerken en profielfoto’s is Facetune een handig hulpmiddel om je afbeeldingen te perfectioneren. Facetune past perfect bij de vele sociale applicaties die we op dagelijkse basis gebruiken, en verdient hierdoor zeker een tweede plek op deze lijst.

Download Facetune voor Android, iPhone, Windows Phone

Adobe Lightroom: een vrijwel perfect universum

Lightroom heeft meerdere doelen. Het programma biedt een uitgebreid platform om je foto’s te bewerken en te beheren. Na de introductie van Lightroom voor iPad werd het leven van elke digitale fotograaf ineens een stuk eenvoudiger. Je hebt snel en eenvoudig toegang tot de fotobibliotheek van je pc, Mac en iPod voor zowel het bewerken als het organiseren van je afbeeldingen.

De tablet-versie is gratis te gebruiken, waardoor Lightroom een handig alternatief is voor andere fotobewerkingsapplicaties als Camera360. De app is intuïtief en hierdoor perfect te gebruiken op touch screens. Dit is niet, zoals in veel gevallen, een versie van de desktop-software voor je tablet, maar een volledig aangepaste applicatie. De synchronisatie tussen verschillende platforms verloopt vlekkeloos en geeft Lightroom een grote voorsprong op de concurrentie.

De desktop-versie blijft een goudmijn aan features, met een goede balans tussen de kwaliteit van de instrumenten en de toegankelijkheid. Dit alles is opgenomen in de Creative Suite van Adobe, waarin je eenvoudig schakelt tussen de verschillende programma’s die Adobe biedt. Voor serieuze fotografen is Lightroom de beste software die je kunt vinden.

Download Lightroom voor iPhone & iPad, Mac en Windows

Emulsio: een stabiele basis voor je video’s

De app Emulsio won met recht de Best of Show-prijs tijdens de Macworld/iWorld 2014 conferentie. Opnieuw is de combinatie van kracht en gebruiksgemak een groot succes. Het feit dat de app gratis is, maakt het nog leuker om het programma te gebruiken.

De eerste ervaring met Emulsio is verrassend. De kracht van de applicatie om schokkerige of bewogen beelden recht te zetten is onvoorstelbaar. Na elke bewerking sta je verbluft te kijken naar de enorme veranderingen.

De kracht van de app is niet de enige interessante kant van Emulsio, ook het gebruiksgemak is opvallend. Als je vaker video’s maakt met je telefoon weet je dat deze niet altijd even recht of stabiel zijn. Emulsio lost dit probleem zo eenvoudig en effectief op dat de app een grote luxe is voor mobiele videografen.

Download Emulsio voor iPad en iPhone

FotoSwipe: een koninklijk platform

FotoSwipe is een app waarmee je in real time foto’s kunt delen van mobiel naar mobiel. Niets bijzonders misschien, maar de manier waarop het gebeurt, is het magische element van deze applicatie. De ontwikkelaars hebben een manier gevonden om een of meer afbeeldingen van je smartphone naar een andere smartphone te slepen. Dit gaat op een hele originele manier: je houdt de twee telefoons tegen elkaar aan en sleept de ene afbeelding van een apparaat naar het andere.

Toen onze collega Sam deze app ontdekte, stonden we allemaal met open mond te kijken naar de magie van FotoSwipe. De foto’s gaan razendsnel van de ene telefoon naar de andere. Van Android naar iPhone en omgekeerd en met één foto of met meerdere tegelijkertijd.

Uiteraard is het geen echte magie, maar de kracht van FotoSwipe zit in de enorme versimpeling van een klusje wat soms veel tijd en dataverbruik kost. Daarom behoort FotoSwipe zeker tot onze top vijf van beste apps van het jaar.

Download Fotoswipe voor iPhone en Android

Een gouden jaar voor digitale fotografen en videomakers

Al jarenlang worden film- en fotoliefhebbers verwend met mooie applicaties voor onze smartphones, Mac’s en pc’s. De toenemende kwaliteit en het enorme aanbod van apps kan er soms voor zorgen dat het lastig is om de juiste software te kiezen. Het jaar 2014 bracht opnieuw een grote stortvloed aan beeldbewerkingsapplicaties voort, waarmee de honger van de mobiele foto/videograaf direct gestild wordt. We verwachten dat dit alleen nog maar verder uitgebreid wordt in 2015, vooral op het gebied van foto-opslag en het delen van afbeeldingen en video’s. In de tussentijd kunnen we genieten van de applicaties die we al hebben!

Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

Het nieuwste van Pier Francesco Piccolomini