Advertentie

Artikel

De beste apps van 2014: Gezondheid & Fitness

Niek Leermakers

Gepubliceerd

Wat zijn de beste apps en programma’s van 2014 op het gebied van welzijn en fitness? Uit een overweldigend aanbod aan kanshebbers kozen we vijf finalisten en één winnaar.

2014 was het jaar van de wearables in combinatie met gezondheid- en fitness-apps. Steeds meer mensen trekken hun sportkleding aan, klikken een slimme armband om en rennen een halve marathon. En steeds meer mensen letten steeds beter op hun voeding: wat eet je om gezond te blijven en welke ingrediënten moet je vooral mijden?

De beste apps van 2014: Gezondheid & Fitness

Software- en hardware-ontwikkelaars zijn zich bewust van die bewustwording en spelen in op de trend. Dus zagen we in 2014 een massale explosie van wearables en smartwatches: sommige, zoals Fitbit en Jawbone, volledig gewijd aan gezondheid en fitness, en anderen, zoals de Apple Watch en Android Wear, met een breed scala aan functies.

Tegelijkertijd verschenen vele nieuwe apps op de markt en kregen bestaande applicaties een flinke update, bijvoorbeeld met ondersteuning voor de nieuwe generatie draagbare gadgets. Elk van de drie grote mobiele besturingssystemen (Android, iOS en Windows Phone) heeft een eigen dataverzamelingsysteem voor gezondheid en fitness, te weten Apple Health, Google Fit en Health and Fitness voor Windows Phone.

Dus kunnen we er niet omheen: we hebben een categorie beste fitness- en gezondheid-app van 2014 gemaakt bij de eindejaarsverkiezingen en, na veel disussie, een winnaar gekozen. ‘We’ zijn in dit geval een panel van deskundigen afkomstig van de Softonic-redactie.

Wil je weten welke criteria we hebben gebruikt voor het selecteren van de finalisten en kiezen van de winnaars, lees dan onze uitleg.

RunKeeper: de winnaar

De app van het jaar voor de categorie gezondheid en fitness is RunKeeper. De app toont zich al tijdenlang een van de betere fitness-apps, maar wist dankzij een aantal verbeteringen in 2014 echt de gouden plak te scoren. RunKeeper barst van de functies voor eenieder die graag de hardloopschoenen onderbindt om aan zijn conditie en/of gewicht te werken.

RunKeeper kreeg in 2014 een upgrade naar een modern design en werd uitgebreid met een aantal uitstekende gratis trainingsprogramma’s. De app is beschikbaar voor Android en iOS, en heeft een web-variant om via je computer je statistieken te bekijken.

Klap op de vuurpijl is de sterke integratie met wearables als Fitbit, Jawbone en Garmin, en met andere apps in de gezondheidscategorie zoals Sleep Cycle, MyFitnessPal, Zombies Run! en de huis-apps van Google en Apple.

Apple Gezondheid: de innovator

Apple Gezondheid is dan wel geen downloadbare app, maar werd direct geïntegreerd in iOS 8 en groeide direct uit tot een van de beste gezondheidscentra op de mobiele markt. Apple Gezondheid bestaat uit een uitgebreid dashboard dat alle gegevens over je fysieke conditie verzamelt via de fitness-apps die je op je iPhone installeert en Apple Watch. iOS synchroniseert deze gegevens met iCloud, zodat je ze terug kunt lezen via OS X.

Apple Gezondheid scoort zo goed dankzij de compatibiliteit en daarmee uitgebreide toepassing. Meer dan een registratie-app, is het een waar centrum voor het verzamelen van gegevens over je gezondheid. Op basis daarvan maakt Apple Gezondheid een medisch ID, die je arts bijvoorbeeld weer kan gebruiken wanneer er iets mis is.

Google Fit: de geautomatiseerde hub

Google Fit is wel gewoon een downloadbare app uit de Google Play Store. Ook Google Fit is een dataverzamelingscentrum dat fungeert als knooppunt voor andere gezondheid- en fitness-apps, en de gegevens die Android Wear-apparaten voor je verzamelen.

Google Fit is, in tegenstelling tot Apple Gezondheid, meer gericht op sport en fitness, maar blinkt uit in die specifieke categorie. Je hoeft er namelijk zelf weinig voor te doen: Google Fit telt de stappen die je zet, de kilometers die je aflegt en de calorieën die je verbrandt. Het herkent automatisch of je loopt, hardloopt of op de fiets zit.

Behalve een centraal punt voor alle gegevens over je lichamelijke activiteit, is Google Fit ook een goede trainer die je van doelen voorziet en je motiveert om deze te verwezenlijken.

Carrot: fit in zeven ironische minuten

Een van de trends van afgelopen jaar was de snelle, korte workout: dagelijkse oefeningen geconcentreerd in een kort tijdsbestek, voor de drukke mensch.

Carrot is een van die apps, maar pakt het net even anders aan. De app gebruikt ironie om je te transformeren van ‘slap karkas tot eersteklas vertegenwoordiger van het menselijke ras’, zoals Carrot het zelf zegt.

Die humor van de app, samen met de innovatieve trainingsoefeningen ontworpen voor maximaal resultaat met minimale inspanning, maakt Carrot een van de beste apps van 2014 in deze categorie.

Argus: gezond ontworpen

Apple Gezondheid is een app die werkelijk álle gegevens verzamelt over je gezondheid en de sport die je beoefent, en die samenvoegt in een uitgebreid overzicht met tabbladen en meer. Argus is net zo’n verzamelcentrum, maar dan samengevat in één app op één scherm.

Dat maakt Argus niet minder compleet. Op dat overzicht vind je genoeg gegevens, zoals het aantal stappen dat je hebt genomen of het aantal glazen water dat je hebt gedronken op een dag. Het bijzondere en innovatieve design maakt dat mogelijk: in een elegant overzicht pik je eruit wat jij interessant vindt, zonder ook maar ergens te verdwalen in talloze menu’s.

Om Argus zijn werk te laten doen moet je natuurlijk wel een aantal gegevens handmatig invoeren, maar wat je ervoor terugkrijgt is het waard: één plek met alle info over je verbruikte calorieën, bewogen minuten en gerealiseerde slaapuren per dag.

Je gezondheid gedigitaliseerd

De beste apps van 2014 in de categorie gezondheid en fitness vertellen ons duidelijk wat de trend is dit jaar: complete apps die fungeren als datacentrum voor onze fysieke gesteldheid. De stappen die we zetten, de calorieën die we verbrandden, onze records die we liepen; allemaal vinden we ze terug in één app.

Maar wat staat ons te wachten in 2015? Uit onze analyse van 2014 kun je een prognose van het volgend jaar maken. Dankzij de toenemende populariteit van wearables zullen we meer en meer nieuwe toepassingen zien voor de gegevens die de draagbare objecten verzamelen.

De categorie van gezondheid en fitness staat nu nog in het teken van actieve en bewuste gebruikers die bijvoorbeeld gewicht willen verliezen of hun conditie willen opkrikken. Ontwikkelaars zullen echter proberen om meer nog de standaardgebruikers te bereiken. Denk aan de volwassenen van een wat hogere leeftijd, die gewoon een oogje op hun gezondheidstoestand willen houden.

Volgend jaar zien we daarom waarschijnlijk meer en meer oudere mensen met wearables om de pols, wier gegevens worden gesynchroniseerd via Apple Gezondheid of Google Fit.

En misschien worden de jongere generaties volgend jaar die fitness-hausse wel moe. Zie wat bij Facebook gebeurt: de jongeren verliezen hun interesse, terwijl het sociale netwerk steeds verder vergrijst.

Lees ook:

Misschien interesseert je ook