Advertentie

Artikel

De beste apps van 2014: Productiviteit

De beste apps van 2014: Productiviteit
Niek Leermakers

Niek Leermakers

  • Bijgewerkt:

In onze reeks ‘de beste apps van 2014’ stellen we je in deze aflevering de beste productiviteit-apps van 2014 voor. Met behulp van deze apps is het organiseren, ordenen en beheren van al je afspraken en persoonlijke data kinderspel.

Aan het einde van het jaar presenteren we de vijf beste apps in acht verschillende categorieën. Het kiezen van de vijf beste productiviteit-apps viel ons echter bijzonder zwaar. Het wemelt namelijk van de productiviteit-apps in de app-winkels en iedere dag komen er nieuwe, interessante apps bij. Na een ellenlange discussie zijn we er toch uit. Dit zijn volgens ons de vijf beste productiviteit-apps van 2014:

De Winnaar: 1Password

De wachtwoord-manager 1Password is misschien wel één van de belangrijkste app-releases van het jaar. De beveiliging van wachtwoorden is namelijk jarenlang een ondergeschoven kindje geweest, maar daar komt met 1Password verandering in. De afgelopen jaren zagen we de ene na de andere paswoord-diefstal in het nieuws voorbij komen, zonder dat daar een concrete oplossing voor internetgebruikers tegenover stond. Met 1Password kun je je als smartphone-gebruiker nu beter beschermen tegen wachtwoorddieven.

1Passwordt werkt als volgt: je kiest één moederwachtwoord waarmee je vervolgens toegang krijgt tot je complete collectie aan wachtwoorden. Deze wachtwoorden zijn veilig weggestopt in een kluis met encryptie. 1Password is op vrijwel alle platformen beschikbaar.

Microsoft Office Mobile

Iedereen heeft wel eens met Microsoft Office op de desktop gewerkt, maar de mobiele versies zijn tot nu toe altijd minder populair geweest. Tot dit jaar. Het kantoorvlaggenschip van Microsoft heeft namelijk grote stappen gemaakt in 2014: Microsoft heeft het kantoorpakket namelijk gratis beschikbaar gemaakt op alle mobiele apparaten. Met name de iPad-suite gooit hoge ogen. Je krijgt hierbij de volledige functionaliteit van de desktop-versie in zakformaat, uiteraard geoptimaliseerd voor tablets.

De mobiele versies van Word, Excel en PowerPoint horen eigen op iedere smartphone en tablet te staan, zeker nu ze gratis te downloaden zijn. Ook al is het alleen maar om even een snelle blik te werpen op een document.

OneNote

OneNote is naar onze mening één van de beste notitie-apps voor onderweg. Zo stel je bijvoorbeeld doodeenvoudig een boodschappenlijstje samen of schrijf je snel een idee op. Ook voor het transcriberen van audio-opnames of het noteren van brainstorm-sessies is OneNote uitstekend geschikt.

OneNote was al jaren te vinden op Windows-pc’s en Windows Phone’s, maar een versie voor Mac ontbrak nog. De notitie-app is vanaf nu echter ook beschikbaar voor Mac-gebruikers, alsmede voor alle mobiele platformen. Daarmee kun je voortaan met iedereen samen aan een document werken. Als klap op de vuurpijl is OneNote ook nog eens gratis te downloaden.

Inbox by Gmail

Google bracht dit jaar een nieuwe e-mail-app uit, genaamd Inbox, waarmee ze hun nieuwe visie op e-mail lieten zien. Inbox combineert reguliere e-mails én taak-management tot één app. Je ontvangt je berichten en je afspraken in een enkele inbox. Je hoeft jezelf dankzij Inbox dus geen reminder-mailtjes meer te sturen.

Je bedient Inbox bijna volledig met behulp van veeggebaren. Zo markeer je bijvoorbeeld een e-mail als ongelegen door ‘m naar rechts te vegen. Een veeg naar links verplaatst je e-mail naar je to-do-list.

Sunrise Calendar

Ook qua kalender-apps is er genoeg te kiezen in de app-winkels. Weinig kalendar-apps zijn echt zo goed doordacht als de in 2014 uitgebracht app Sunrise Calendar. De app beschikt namelijk over een naadloze integratie met je Google-, iCloud-, Exchange- en Evernote-accounts. Dankzij de uniforme interface voor zowel Android als iOS kun je Sunderise Calendar op meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken.

Sunrise Calendar heeft voor Android-gebruikers een leuke troef in huis: een handige widget voor op je thuisscherm. Daarnaast voeg je eenvoudig een Google Maps-locatie toe aan je afspraken, zodat je met één druk op de knop naar je plaats van bestemming navigeert.

Zoals je kunt zien aan bovenstaande productiviteit-apps is je smartphone een uitstekend hulpmiddel voor het plannen van je dag. Maar dat is nog niet alles. Afgelopen jaar deden de wearables, zoals smartwatches en andere ‘slimme’ draagbare apparaten namelijk hun intrede. Ontwikkelaars zijn nu druk bezig om apps voor deze wearables te ontwerpen die je dagelijks leven stroomlijnen. Verwacht dus ook op het gebied van productiviteit-apps een nieuwe lichting apps in 2014. We kunnen niet wachten!

Niek Leermakers

Niek Leermakers

Het nieuwste van Niek Leermakers