Advertentie

Artikel

De beste apps van 2014: Reizen & Transport

De beste apps van 2014: Reizen & Transport
Niek Leermakers

Niek Leermakers

  • Bijgewerkt:

Aan het eind van het jaar kiezen onze app-experts bij Softonic de beste apps van het jaar, in maar liefst 8 verschillende categorieën. In deze aflevering bekijken we de 5 beste apps reis- en transport-apps van 2014.

Als het gaat om reizen en transport, dan is één ding uiterst belangrijk: gebruiksgemak. Met dit in gedachte konden onze redacteuren de enorme lijst aan reis- en transport-apps die dit jaar uitkwamen reduceren tot vijf finalisten. Ze hebben hierbij niet alleen de apps die in 2014 uitkwamen bekeken, maar ook de apps die dit jaar een grote update hebben gekregen of op een andere manier in het nieuws kwamen.

Na uren testen en proberen, kunnen we concluderen dat CityMapper de beste reis- en transport-app van het jaar is. Hieronder leggen we je uit waarom en ontdek je ook de andere vier andere apps die onze top 5 complementeren.

De winaar: CityMapper

De all-in-one transport-app CityMapper heeft ogen gegooid dit jaar sinds de lancering in Londen. De app geeft je een vrijwel complete overzicht van buslijnen, metrolijnen en treintijden, CityMapper gebruikt daarbij de data van alle transportbedrijven, zodat de app je een reisplan in real time voorschotelt.

CityMapper heeft dit jaar al meer dan 10 nieuwe steden toegevoegd aan het systeem: San Francisco, Boston, New York, Washington DC, Chicago, Londen, Barcelona, Madrid, Milaan, Parijs, Rome, Berlijn, Mexico City en Tokyo. Jazeker, Amsterdam, Brussel en andere Nederlandse en Belgische steden ontbreken nog, maar daar kan snel verandering in komen. Iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om steden aan te dragen op de website van de ontwikkelaar. Wellicht zien we op die manier Amsterdam, Brussel of andere steden in de lage landen terug in CityMapper.

Download CityMapper voor AndroidiOS

Maps.ME

Map.ME maakt de papieren landkaarten weer hip. Het grote voordeel van Maps.ME is dan ook dat je alle kaarten kunt downloaden en dus offline gebruikt. Hierdoor kunnen gebruikers weer ouderwets steden en regio´s ontdekken, zonder daarbij afhankelijk te zijn van een internetverbinding.

De kaarten in de app zijn beter dan bijvoorbeeld de offline kaarten van Google Maps, omdat ze veel gedetailleerder zijn. Daarnaast is bijna iedere regio in de wereld vertegenwoordigd in Maps.ME.

Download Maps.ME voor AndroidBlackberryiOS

Google Maps

Nu we het toch over Google Maps hebben: de marktleider op het gebied van online navigatie heeft een grote facelift gehad dit jaar. Ook onder de motorkap is het een en ander veranderd. Zo hebben de Android- en iOS-versies de nieuwe functie Ontdekken gekregen, waarmee Google Maps de concurrentie aangaat met apps als Yelp en Foursquare. Met deze nieuwe functie ontdek je restaurants, bars en andere trekpleisters in de stad.

Bovendien heeft Google Maps nu ook Tableo-integratie (alleen in de VS beschikbaar) en bestel je een taxi via Uber. Daarmee is Google Maps nu veelzijdiger dan ooit.

Download Google Maps for AndroidiOS

Uber

De persoonlijke tax-app heeft een flinke groei doorgemaakt sinds de start-up enkele jaren geleden het revolutionaire concept op de markt bracht. Uber is inmiddels beschikbaar in meer dan 100 steden in meer dan 40 landen. Uber kon het afgelopen jaar echter niet op ieders waardering rekenen. Taxi-chauffeurs en overheden zagen Uber als ‘broodroof’ en wilden de app in verschillende landen verbieden. Dat weerhield Uber er echter niet van om zijn opmars voort te zetten en nieuwe functies als UberPool (carpooling) te integreren.

Download Uber voor Android iOSWindows Phone

Airbnb

Net als Uber, kreeg ook Airbnb dit jaar veel publiciteit om verschillende redenen, zowel positief als negatief. Airbnb voorziet echter in een behoefte van vele reizigers: met de app huur en verhuur je appartementen voor een zacht prijsje. Het hotelwezen was hier echter niet al te blij mee. AirBnB trok zich daar niets van aan en presenteerde in 2014 een volledig nieuws design en verbeterde de gebruiksvriendelijkheid van de apps aanzienlijk. Ook is het betalen van je verblijf een stuk veiliger geworden, dankzij het gebruik van geverifieerde accounts.

Download Airbnb voor AndroidiOSWindows Phone

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is de sleutel tot succes als het gaat om reis- en transport-apps. Reizigers willen een app die simpel in gebruik is en waarbij ze niet teveel hoeven na te denken. Een taxi nodig? Open Uber. Ben je op weg naar huis? Check dan snelste route met CityMapper. Dit alles kan met één druk op de knop.

Niek Leermakers

Niek Leermakers

Het nieuwste van Niek Leermakers