Advertentie

Artikel

De beste podcast apps voor iOS en Android

De beste podcast apps voor iOS en Android
Sophie Notten

Sophie Notten

  • Bijgewerkt:

Dankzij het succes van Serial is de podcast weer helemaal terug in beeld. Om je honger naar luisterseries te stillen, ben je misschien op zoek naar een goede bron voor andere podcasts. Het maakt niet uit of je een doorgewinterde luisteraar of een newbie bent, er is voor elk wat wils op zowel iOS en Android.

De standaard Podcast app op de iPhone is aardig, maar blijft redelijk eenvoudig als je op zoek bent naar uitgebreide features of bewerkingsopties. De meeste apps bieden vrijwel dezelfde functies, maar er zijn er een aantal die uitblinken in hun prestaties.
Dit zijn de beste podcast apps voor iOS en Android.

Betaalde apps

Overcast (iOS) – €4,49

Overcast is een van de simpelste, maar ook een van de beste podcastspelers op de markt. Dit is vooral te danken aan het duidelijke interface van de app. Het is heel eenvoudig om je door het menu te manoeuvreren, en het is nog gemakkelijker om nieuwe, interessante podcasts te vinden. Je kan je Twitter-account aan Overcast verbinden, om zo aanbevelingen te ontvangen van andere luisteraars. De app bevat eveneens een Starter Kit waarin je bundels van podcasts vindt per categorie.

In principe is Overcast gratis te downloaden, maar om volledig toegang te krijgen tot alle features is de aanschaf van de premium features vereist. Dit houdt in dat je de podcasts kunt downloaden op je mobiel, eigen afspeellijsten aan kan maken, een slaaptimer in kan stellen, en je hebt handige terugluisterfuncties tot je beschikking.

Download Overcast voor iOS

Pocket Casts (iOS en Android) – €3,59

Pocket Casts is erg populair onder de luisteraars. Net als Overcast is het simpel, intuïtief en heeft het programma een geweldige interface. Hierdoor is de ervaring met de app op zowel iOS als Android erg soepel. De app is zo ontwikkeld dat het gebruik vrijwel vanzelf gaat, je stelt bijvoorbeeld automatische downloads in (als je verbonden bent met Wi-Fi), geeft aan hoeveel podcasts je wilt bewaren, en synchroniseert tussen Android- en iOS-apparaten met Airplay en Chromecast.

iOS-gebruikers hebben verschillende afspeelmogelijkheden en schermvergrendeling, terwijl Android-gebruikers een handige widget tot hun beschikking hebben.

Download Pocket Casts voor: iOS | Android

Downcast (iOS) – €1,79

Alhoewel deze app visueel niet zo aantrekkelijk is als Overcast en Pocket Casts, is Downcast nog steeds een goed alternatief om naar podcasts te luisteren op je iOS-apparaat. De toolbar onderin zal iPhone-gebruikers bekend voorkomen, waardoor de navigatie soepel verloopt. Naast de standaard features als terugspoelen, het beheren van de snelheid en automatische downloads, kan je de podcasts die je luistert ook een andere naam geven, wat het zoeken weer wat gemakkelijker maakt.

Een groot voordeel is de gekoppelde desktop-app voor Mac, waarmee je jouw podcasts eenvoudig synchroniseert via de iCloud. Zo luister je op al je iDevices naar dezelfde podcasts.

Download Downcast voor iOS

DoggCatcher (Android) – €2,39

DoggCatcher is een van de meest robuuste Android podcast-apps in de Google Play Store. Met DoggCatcher beheer je jouw podcasts en nieuwsfeeds in een app. Het programma biedt een groot aantal opties om podcasts mee te vinden, inclusief ondersteuning voor RSS Feeds, waardoor het aanbod van series eindeloos lijkt.

In de app heb je verschillende secties voor Feeds, Audio, Video en Nieuws om je podcasts eenvoudig onder te verdelen. DoggCatcher onthoudt ook waar je gestopt bent met luisteren, zodat je altijd terugkeert naar het punt waar je gestopt bent.

DoggCatcher heeft een enorme, actieve gebruikersgemeenschap die de ontwikkelaars helpt te app te verbeteren. Er is een Lite versie van DoggCatcher die je uit kunt proberen voordat je je in het diepe stort.

Download DoggCatcher voor Android

Gratis apps

Instacast (iOS)

Instacast is een relatief eenvoudige, maar handige podcast app voor iOS. De mooie interface is vergelijkbaar met die van Overcast. De app heeft eveneens een goede mediaspeler, maar lang niet zo veel opties als Overcast. In versie 5.0 is een volledig vernieuwd design te zien met dynamische afspeellijsten waar je de afleveringen achter elkaar af kunt spelen.

Als je op Add a podcast klikt, zie je de populairste podcasts, een sectie voor auteurs, genres en de optie om naar een specifieke podcast te zoeken. Je kan de app ook zo instellen dat er alleen naar afleveringen in één van de 18 beschikbare talen wordt gezocht.

De app is gratis, maar er zijn wel een aantal betaalde extensies waarmee je onder andere de nachtmodus in kunt schakelen (witte tekst op een zwarte achtergrond), en zoekopdrachten in podcasts zelf uit kan voeren.

Het is eveneens mogelijk om de gekoppelde app Instacast voor Mac te downloaden, zodat je jouw afleveringen kunt synchroniseren.

Download Instacast voor iOS

Podcast Addict (Android)

Podcast Addict lijkt een beetje op een gratis variant van DoggCatcher, een robuuste Android app boordevol features, die je helpt jouw podcasts te beheren.

Podcast Addict blinkt uit in bewerkbaarheid. Achtergronden, widgets, podcastlijsten, displayweergave: je kan het allemaal veranderen in de app. Daarnaast is het niet alleen mogelijk om audio- en video-podcast te beheren, maar je integreert ook RSS feeds en YouTube kanalen in de app. Als je wilt, stel je de app in als de standaard mediaspeler voor Android, zodat je altijd al je muziek, video’s en podcasts bij elkaar hebt. De gratis versie bevat ook een handige terugspeelfunctie, een slaaptimer en widget.

Podcast Addict kan geïntegreerd worden in je Android Wear en ondersteunt Chromecast.

Download Podcast Addict voor Android

Stitcher Radio (iOS en Android)

Stitcher brengt radio en podcasts samen in één applicatie. Het programma is erg handig als je al je audio in een dienst wilt beheren.

Een van de handigste features is de Front Page, waar je kunt filteren op headlines, nieuwe content van je afspeellijsten, of aanbevelingen, om zo de meest relevante en nieuwe content te krijgen. Als je op een audiobestand klikt op de Front Page speelt de app gelijk de volgende podcast op de lijst af zodra jouw aflevering is afgelopen. In de speler zelf heb je de mogelijkheid om de podcast te delen via Facebook, of om de aflevering op te slaan om later te luisteren. Daarnaast kun je ook zien welke podcasts andere Sticher-luisteraars luisteren.

De mediaspeler is erg gebruiksvriendelijk en laat zien welke podcast er op dit moment afgespeeld wordt. De interface is niet geweldig, maar blijft eenvoudig om doorheen te navigeren. Over het algemeen is Stitcher een handige app als je meer wilt doen dan podcasts luisteren.

Download Stitcher Radio voor: iOS | Android

TuneIn Radio (iOS en Android)

Alhoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij TuneIn Radio, bevat de gratis iOS- en Android-app een sectie voor podcasts en een zoekfunctie om ze mee te vinden.  Je kan verschillende podcasts volgen zodat ze altijd te zien zijn op jouw profielpagina, en hier heb je ook toegang tot de verschillende afleveringen, maar daar houdt het ook wel op.

Het is geen ideale app als je een fervent luisteraar bent, omdat het programma niet erg goed is in het beheren van jouw podcasts. De app zelf is uitgebreid, dus als je een radioluisteraar bent die af en toe een podcastje wilt luisteren, past TuneIn perfect bij jou.

Download TuneIn Radio voor: iOS | Android

Het maakt niet uit of je een expert bent op het gebied van podcasts, of eens iets nieuws wilt proberen. jjen van deze apps past precies bij jou podcast-behoeftes.

Sophie Notten

Sophie Notten

Het nieuwste van Sophie Notten