Advertentie

Artikel

De games-gereedschapskist: haal het uiterste uit je pc!

Daniel Barranger

Gepubliceerd

Om te gamen op je pc, moet de computer gebruik maken van zijn volle vermogen. Maar hoe haal je het uiterste uit je game-pc? Met deze applicaties dwing je zelfs de meest krachtige computers tot nóg betere prestaties.

Of je nu Skyrim speelt of Titanfall, of je nu zit te wachten op de release van GTA 5 voor pc; je hebt krachtige hardware nodig en moet je systeem optimaliseren om écht te genieten van alle grafische gamepracht die deze blockbusters te bieden hebben.

De games-gereedschapskist: haal het uiterste uit je pc!

Maar is systeemoptimalisatie niet alleen weggelegd voor de grootste geeks? En is mijn pc niet eigenlijk net te oud om Los Santos in volle glorie tot leven te wekken? Gelukkig niet; de volgende programma’s knappen voor jou het vuile werk op en maken je pc sneller dan ooit.

Control Center voor de gamer

Game Assistant

De verkeerstoren van de videogames. Game Assistent verzamelt alle geïnstalleerde spellen in één handige interface. Het gratis programma van IObit regelt de temperatuur van de CPU, GPU en het moederbord, om oververhitting en eventuele schade aan je pc te voorkomen.

Download Game Assistant 2

Razer Game Booster

Gewijd aan het optimaliseren van de prestaties van je pc terwijl je speelt. Razer Game Booster sluit alle overbodige apps wanneer je een game opstart, zodat je pc zich volledig kan richten op het op je beeldscherm toveren van zo mooi mogelijke plaatjes.

Daarnaast bevat het programma een launcher voor je games, een tool voor het downloaden van de juiste drivers, schijfdefragmentatie, cloud-opslag voor je opgeslagen games en ingebouwde video capturing voor als je bijvoorbeeld een Let’s Play wilt maken.

Download Razer Game Booster

Drivers up-to-date houden

GeForce Experience

Onmisbaar hulpmiddel voor gamers met een grafische kaart van Nvidia. De belangrijkste functie van GeFore Experience is het updaten van de drivers van je videokaart. Daarnaast biedt het programma een handige functie om de prestaties van je pc tot het uiterste te dwingen, plus mogelijkheden om beelden vast te leggen tijdens het gamen.

Download GeForce Experience

AMD Gaming Evolved Client

Heb je een AMD-videokaart, dan download je AMD Gaming Evolved. Net als GeForce Experience houdt dit programma drivers up-to-date en optimaliseert het je games op basis van je hardwareconfiguratie. Ook helpt AMD Gaming Evolved Client je verbinding te maken met andere spelers in de game.

Download AMD Gaming Evolved Client

Optimalisatiegereedschap

PC Decrapifier

Dit handige kleine programma dient om ongewenste en overbodige software van je pc te installeren. PC Decrapifier vereist geen installatie en maakt je pc een stuk sneller en krachtiger terwijl je speelt.

Download PC Decrapifier

Auslogics Disk Defrag

Er bestaan veel programma’s die je helpen je harde schijf te defragmenteren, van Windows zelf tot het eerder genoemde Razer Game Booster. Ga je echter voor de beste in zijn soort, dan kom je uit bij Auslogics Disk Defrag. Essentieel voor een vloeiende game-ervaring.

Download Auslogics Disk Defrag

Toon je skills aan de rest van de wereld

Fraps

Meerdere programma’s in dit lijstje geven je hulpmiddelen voor het opnemen van gameplay-video’s. Wil je echter een losstaand programma voor video-capturing, dan ga je voor Fraps. Fraps stelt je in staat om screenshots te maken, video’s op te nemen, je set-up tot in perfecte in te stellen én in real-time het aantal frames per seconde te meten.

Download Fraps

Software om alles uit je hardware te halen

Elke ervaren gamer moet minstens drie of vier van bovenstaande programma’s op zijn of haar computer hebben staan. En ben je een ervaren gamer, dan is de kans groot dat je één of meerdere van deze applicaties allang gebruikt.

Als er één les te trekken is uit deze lijst is het wel deze: je computer kan veel efficiënter gebruikmaken van zijn hardware, mits je daar de goede software voor gebruikt. Met de juiste programma’s starten je games sneller op en denderen ze met meer beelden per seconde over je beeldscherm. Ook als je niet de nieuwste en duurste NASA-pc in je gamekamer hebt staan.

Welke game speel jij het liefst op je PC?

Misschien interesseert je ook