Advertentie

Artikel

De wachtwoordtruc: veilige wachtwoorden bedenken én onthouden doe je zo

Samuel Marc

Gepubliceerd

Vaak is een nieuw wachtwoord bedenken een ware nachtmerrie. Vandaag laat ik je een waterdichte methode zien om wachtwoorden te maken die veilig én gemakkelijk te onthouden zijn.

We hebben allemaal onze trucjes om wachtwoorden te bedenken. Sommigen gebruiken tekenreeksen die gemakkelijk te onthouden zijn, maar even gemakkelijk te raden door anderen. 123456, wachtwoord, 12345678, qwerty en abc123 horen bij de populairste wachtwoorden van dit moment.

De wachtwoordtruc: veilige wachtwoorden bedenken én onthouden doe je zo

Anderen geven de voorkeur aan complexe wachtwoorden zoals X_Ik5Pez*[ of j% &YPX$7K, om maar wat te noemen. Deze zijn helaas zo moeilijk te onthouden dat de bedenkers de code op een papiertje moeten schrijven en naast de computer laten liggen. Ook niet echt veilig.

Beide methodes zijn eenvoudig te vermijden. Bewakingsfirma SplashData onthult een relatief eenvoudige oplossing voor het maken van wachtwoorden die moeilijk te raden, maar gemakkelijk te onthouden zijn.

Methode

Gebruik een opeenvolging van willekeurig gekozen korte woorden, gescheiden door spaties.

Voorbeelden

Volgens de computer security experts zijn codes als prei cachaça tonijn helm of masker bloem top oogarts veel moeilijker te ontcijferen dan eenvoudige willekeurige reeksen van cijfers, symbolen en letters.

Een wachtwoord bestaande uit vijf woorden decoderen kan al gauw 500 miljoen jaar duren, in tegenstelling tot de drie dagen die het kost om onmogelijk te onthouden wachtwoorden als Tr0b4dor&3 te ontcijferen.

Maar let op:

  • Geen wachtwoord is 100 % onschendbaar. Doel van deze methode is om wachtwoorden veiliger en moeilijker te ontcijferen te maken.
  • Een te complex wachtwoord ga je niet onthouden.
  • Maak gebruik van een password manager. Deze programma’s zijn veilig en betrouwbaar, en onthouden zelfs je moeilijkste inlogcodes. Je wachtwoordverzameling vergrendel je met een hoofdwachtwoord.
  • Vergeet niet twee-staps verificatie te activeren bij je belangrijkste online diensten, zoals mail en social media.

Onthouden

Heb je moeite je nieuwe wachtwoord te onthouden? Schrijf ‘m dan alsnog op een papiertje, maar vergeet niet dat papiertje te vernietigen zodra je het eenmaal uit je hoofd weet. Train jezelf daarom om zo snel mogelijk het wachtwoord in je hersenen te stampen.

In geval van diefstal

Nu weet je hoe je veilige wachtwoorden bedenkt die ook nog eens eenvoudig te onthouden zijn. Helaas beschermen zelfs de beste codes je niet tegen diefstal van je computer of een grootschalige serverinbraak door hackers. Lees daarom Fabrizio’s 5 tips om je online accounts te beschermen tegen hackers.

Meer weten over pc- en accountbeveiliging? Lees dan de volgende artikelen:

Misschien interesseert je ook