Advertentie

Artikel

Dit zijn de beste gratis messenger-apps voor op je mobiel

Dit zijn de beste gratis messenger-apps voor op je mobiel
Niek Leermakers

Niek Leermakers

  • Bijgewerkt:

Als er ergens geen tekort aan is, is het wel aan messenger-apps. Of je nu een leek bent op zoek naar de beste app om mee te beginnen, of een geavanceerde chatter die graag apps vergelijkt; er zijn een paar applicaties die er met kop en schouders bovenuit steken qua functionaliteit, extra features en hoeveelheid gebruikers. Hieronder vind je de beste gratis messenger-apps voor iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry.

Facebook Messenger

Facebook lag onder vuur toen het Messenger verwijderde uit de standaard Facebook-app, waardoor gebruikers gedwongen werden de losse Messenger-app te downloaden. Of je nu fan ben of niet, het is moeilijk te ontkennen dat Facebook Messenger populair is, met de grootste user base op aarde.

Door Messenger een losse app te maken, concurreert het met klassieke messenger-diensten als WhatsApp, dankzij functies als groepchats, afbeeldingen sturen, stemnotities, stickers en zelfs internetbellen. Grootste kracht van FB Messenger is dat het naadloos is geïntegreerd in de browser-versie, wat betekent dat je vloeiend overstapt van pc naar smartphone en weer terug terwijl je een gesprek voert. En die vrienden van je? Die hoef je niet meer over te halen, op te zoeken en toe te voegen. Ze zitten toch als op Facebook.

Messenger begint meer en meer te lijken op een echte native messenger-app, maar mist alleen de mogelijkheid om bijvoorbeeld de achtergrondafbeelding van je chat aan te passen.

Download Facebook Messenger voor AndroidBlackberryiOSWindows Phone

WhatsApp

WhatsApp werd in 2014 overgenomen door Facebook voor 20 miljard dollar. Het deed de nodige wenkbrauwen fronsen, maar mensen bleven gewoon WhatsApp gebruiken. Niet gek, het blijft gewoon een fantastische app. Berichten, foto’s, video’s, stemnotities, locaties en contacten deel je met een tik op het scherm. Met één persoon of met een hele groep mensen. Laatste toevoeging zijn de beruchte blauwe vinkjes, waarmee je ziet of iemand je berichtje gelezen heeft.

WhatsApp is daarnaast lekker aanpasbaar, met de mogelijkheid om wallpapers te veranderen in je chats. Een belfunctie ontbreekt nog helaas, al gaan er geruchten dat die in de nabije toekomst wordt toegevoegd.

WhatsApp is het eerste jaar gratis, daarna betaal je 99 cent per jaar.

Download WhatsApp voor AndroidBlackberryiOS Windows Phone

Skype

Skype werd populair als videobeldienst, maar groeide de laatste jaren uit tot volwaardig chatplatform voor pc en mobiel. Primaire functies zijn wel nog steeds internetbellen en videochat, wat duidelijk te zien is aan de simplistische structuur van de app.

Via twee opties aan de onderkant van het scherm begin je een telefoongesprek of een chat met je vrienden. Op het thuisscherm vind je recente chats, gesprekken en favorieten. Een van de beste functies van Skype is videobellen met maximaal 4 mensen tegelijkertijd.

Download Skype voor  AndroidiOSWindows Phone

Viber

Viber ken je van zijn gratis VOIP-gesprekken, niet van zijn chat-functie. Interessant genoeg: de app heeft veel meer te bieden dan je denkt. Behalve berichtjes wissel je eenvoudig tekeningetjes uit, net als foto’s, video’s en je locatie. Net als bij WhatsApp zijn de chatachtergronden aan te passen.

De echte ster van het geheel blijft echter toch het internetbellen. Net als Skype bel je met of zonder beeld gratis met je contacten. De beeld- en geluidskwaliteit varieert en is sterk afhankelijk van je verbinding, maar wanneer het eenmaal werkt, werkt het ook heel goed.

De meest recente toevoeging is Viber Out. Deze optie laat je – denk wederom aan Skype – credits kopen en tegen lokale tarieven bellen naar mobiele ten vaste telefoonnummers over de hele wereld. Net als Skype is Viber ook beschikbaar voor pc’s, dus iedereen kan er gebruik van maken hoe en waar hij/zij maar wil.

Download Viber voor AndroidBlackberryiOSWindows Phone

LINE

OK, LINE is hier dan niet zo populair als in thuisland Japan, maar het behoort inmiddels tot ’s werelds populairste chat-applicaties. Niet gek ook, met die immense hoeveelheid stickers en de nieuwe Snap Movie-feature, waarmee je video’s opneemt, muziek toevoegt en deze vervolgens deelt met je vrienden. Oh, en wat te denken van Hidden Chats, wat vooral erg lijkt op Snapchat: berichten uitwisselen die naar verloop van tijd verdwijnen.

Behalve zulke grappige toevoegingen is LINE vooral populair dankzij zijn belfuncties, die niets onderdoen voor Skype en Viber. Net als die twee programma’s heeft LINE een desktop-applicatie zodat je chat en belt van waar je maar wilt.

LINE gaat nog verder en geeft je een Timeline, waarop je dingen plaatst die al je contacten kunnen bekijken. Het zorgt voor een social media-tintje aan een app die toch al bol staat van de functies.

Download LINE voor AndroidBlackberryiOSWindows Phone

Hangouts

Google verving eerder dit jaar zijn standard berichtenapp door Hangouts. Daar waren veel Android-gebruikers niet blij mee, omdat SMS-conversaties en chatgesprekken niet echt lekker mixten met elkaar. In Android 5.0 Lollipop heeft Google de twee weer opgesplitst en doet Hangouts dus weer vooral waar het goed in is.

Hangouts biedt videochat voor maximal tien mensen en synchroniseert met Gmail à la Facebook Messenger, zodat je niet handmatig op zoek hoeft naar nieuwe contacten. Verrassend genoeg ontbreken een aantal essentiële features in de mobiele app, zoals de mogelijkheid om te tekenen en onzichtbaar te worden.

Download Hangouts voor AndroidiOS

Kik

Kik ziet er op het eerste gezicht uit als standaard messenger-app, maar er gaat meer schuil achter dat simpele uiterlijk. Kiks unieke feature is dat je geen telefoonnummer hoeft op te geven om er gebruik van te maken; een mailadres en gebruikersnaam is voldoende. Vrienden vind je door op gebruikersnamen te zoeken.

Behalve de standaard-features bevat de app Kik Cards: optionele functies om bijvoorbeeld games te spelen, tekeningen te delen en YouTube-video’s en Soundcloud-muziek uit te wisselen. Kik promoot zichzelf daarnaast als de eerste messenger-app met ingebouwde browser.

Download Kik voor AndroidBlackberryiOSWindows Phone

Voor ieder wat wils

Neem je een stap terug, dan zie je dat de meeste van deze (en andere) messenger-apps uiteindelijk vooral dezelfde functies uitvoeren. Welke moet je kiezen? Dat hangt ervan af of je extra opties wilt, functies op de desktop en, belangrijker nog, hoeveel vrienden van je er gebruik van maken.

In theorie zou het handig zijn als iedereen gewoon dezelfde app gebruikt. In de realiteit hebben veel mensen op zijn minst 3 van deze verschillende apps op hun telefoon geïnstalleerd staan, om te communiceren met ál hun vrienden. En in het dagelijks gebruik zul je erachter komen: al die apps zijn nuttig op hun eigen manier.

Niek Leermakers

Niek Leermakers

Het nieuwste van Niek Leermakers