Advertentie

Artikel

Eerste hulp bij Office: hoe gebruik ik de werkbalk in Word en Excel?

Baptiste Brassart

Gepubliceerd

Studenten, werknemers, ouderen: Microsoft Office is niet te vermijden! Van tijd tot tijd gebruikt iedereen wel eens Word, PowerPoint of Excel. Of je nou een schoolopdracht, een liefdesbrief of een CV aan het maken bent: de ribbon-werkbalk blijft irriteren.

De bekende ribbon interface is een van de grootste ergernissen van gebruikers. In dit artikel laat ik zien hoe je de optiebalk uit de Office-programma’s beheerst. In de loop der jaren heb ik een paar simpele Office-trucs geleerd en we gaan gelijk van start met de handigste tips om de ribbon-interface te begrijpen.

Eerste hulp bij Office: hoe gebruik ik de werkbalk in Word en Excel?

Ribbon interfaceDe bekende Ribbon-interface

Het werkmenu, die je boven het document vindt, gedraagt zich soms grillig: de balk verdwijnt, verschijnt opnieuw, toont alleen de namen van de secties, en ga zo nog maar even door.

Om te zien welke instellingen het Office-programma op dit moment gebruikt, klik je op Weergaveopties Ribbon.

Ribbon interface options

Er zijn drie opties beschikbaar. Ze komen overeen met de drie verschillende weergaven die de toolbar vertoont.

Ribbon display options

De eerste optie verbergt het lint en toont het document in volledig scherm. Om de opties te zien, moet je de muis altijd naar de bovenkant van het scherm verplaatsen. Deze variant is niet handig voor beginnende Office-gebruikers omdat de optie vooral handig is als je verschillende sneltoetsen kent.

Auto hide

De tweede optie, Toon Tabbladen, biedt iets meer informatie dan de eerste weergavemogelijkheid. Met deze functie zie je alleen de titels van het menu op je beeldscherm. Om meer opties te bekijken moet je op het tabblad klikken.

Ribbon show tabs

De laatste weergaveoptie toont de volledige toolbar met alle mogelijke functies. Ik raad beginnende gebruikers aan met deze weergave te beginnen, tenzij je gebruik maakt van een klein beeldscherm. In dit geval is de tweede optie het beste.

Show tabs and commands

Je bent rustig aan het werk in Word of Excel in full screen mode, maar hierdoor is het moeilijk om je toolbar terug te vinden. Waarschijnlijk staat Office ingesteld op Automatisch verbergen. Hierdoor is de ribbon niet meer te zien.

Om het menu weer terug te toveren ga je naar de bovenkant van het scherm. Een klik op de gekleurde balk die transparant onder de cursors wordt weergegeven en de Ribbon-interface keert terug. Een klik op het display van de balk en je vindt de drie bovengenoemde opties terug.

Blue ribbon interface cursor

Auto hide ribbon options

Het gebeurt mij ook regelmatig: je klikt onbewust op het kleine pijltje rechtsonder aan de werkbalk en het volledige menu verdwijnt. Een catastrofe, want nu is de pijl om de band terug te toveren niet meer te vinden.

Ribbon display optionsDe oplossing? Open de weergaveopties opnieuw: zo keer je terug naar de vorige toestand, en daar vind je de mogelijkheid het volledige menu weer te geven.

Zo, hopelijk is Office nu een stukje duidelijker geworden. Je weet alles over de mysterieuze werkbalk van Microsoft Office. Dankzij de volgende afleveringen in deze serie word je een expert in Word, Excel en PowerPoint!

Nu we het er toch over hebben, in de volgende aflevering leg ik jullie uit hoe je meerdere documenten opent in een venster van Word of Excel.

Heb je nog vragen over Microsoft Office? Laat het ons weten in de reacties!

Lees ook:

Misschien interesseert je ook