Advertentie

Artikel

Eerste hulp bij Office: sneller typen door woorden te vervangen

Baptiste Brassart

Gepubliceerd

Geen zin om in Word elk woord of elke zin voluit te typen? Met de functie Zoeken en vervangen vervangt het programma simpele afkortingen door andere woorden, zodat je een stuk sneller typt. Wij leggen je uit hoe het werkt.

Iedereen gebruikt Microsoft Word van tijd tot tijd; op school, aan de universiteit of om een mooi CV in elkaar te flansen. Vaak genoeg komt het voor dat je één of meerdere (lange) woorden vaker gebruikt in je tekst. Er is een kleine truc om dezelfde termen niet telkens helemaal uit te hoeven schrijven en zo flink wat typtijd te besparen.

Eerste hulp bij Office: sneller typen door woorden te vervangen

1. Voordat je begint met typen, bedenk je een of meerdere afkortingen voor woorden die je vaak gaat gebruiken, zodat Word weet wanneer hij het één door het ander moet vervangen. In ons voorbeeld verkorten we Softonic International door sint, zodat Word achteraf het ene woord vervangt door het ander.

Mijn advies: kies een reeks afkortingen die niet teveel lijken op woorden die je vaak gebruikt. Heb je bijvoorbeeld geen zin om één term telkens in te typen, dan gebruik je simpelweg xxx als afkorting; een letterreeks die je in de meeste documenten niet gauw zal gebruiken.

Natuurlijk kun je ook hele zinnen vervangen door afkortingen. Herhaal je hele gedeeltes regelmatig, dan scheelt dit een hoop typ- of knip- en plakwerk.

Zoals gezegd gebruiken we in dit voorbeeld sint voor Softonic International. De term staat tweemaal in de tekst.

2. Zodra je klaar bent met je document, druk je op Ctrl + H om het menu Zoeken en vervangen te openen.

Bij Zoeken naar: vul je je afkorting in, in dit geval sint. In het veld Vervangen door: voer je het woord of de woorden in die je uiteindelijk wilt gebruiken; in dit geval Softonic International.

Klik vervolgens op Alles vervangen om alle afkortingen in het document aan te passen.

3. Word vertelt je hoe vaak de term is vervangen vanaf de plek waar je cursor stond. Klik op Ja om eventueel het hele document nog eens van begin af aan te scannen.

4. En klaar is Kees! Wil je andere woorden vervangen, dan gaat dat op exact dezelfde manier.

Nu ken je mijn truc om sneller te typen. Probeer het zelf ook eens, bijvoorbeeld wanneer je vooraf weet dat je een term of zin heel vaak gaat gebruiken in een document van meerdere pagina’s.

Lees ook:

Misschien interesseert je ook