FIFA 15: Tips om de beste aanval op te zetten

FIFA 15: Tips om de beste aanval op te zetten

Je moet scoren om te winnen; op het veld en in FIFA 15. Er zijn verschillende strategieën om je tegenstander kapot te spelen en de weg naar het doel te vinden. Dit zijn de meest efficiënte.

Elke FIFA-speler heeft zo zijn eigen tactiek. Maar niet alle teams zijn hetzelfde, wat betekent dat je je tactiek moet aanpassen op basis van de spelers die tot je beschikking staan.

Na een aantal tips om de beste skill moves te leren, is het nu tijd voor de aanval. Wij vertellen je welke instellingen geschikt zijn voor welke situatie en helpen je zo te scoren tegen wie dan ook!

Elk team zijn sterke en zwakke punten

Talloze factoren spelen een rol op de weg naar de eindstand op het scorebord. Eén daarvan is dat niet alle spelers gelijk zijn en niet alle teams een zelfde speelstijl hanteren. Je kunt je voorstellen dat Barça een heel andere manier van voetballen aanhoudt dan het Chelsea van Mourinho, bijvoorbeeld. Het ene team heeft de technisch vaardige snelle spelers, terwijl een ander team juist bol staat van de fysiek sterke beren. Let hier goed op wanneer je een team kiest.

De tegenstanders verpletteren; de basics

Om een aanvallend team in elkaar te zetten begin je bij de basis. Kies daarom voor een aanvallende opstelling, zoals 3-4-3, 4-33 of 3-5-2.

Op die manier staan je spelers zo opgesteld dat ze het vijandelijke team volledig vast kunnen zetten op hun eigen helft. Onvermijdelijk risico is natuurlijk wel dat je veel ruimte laat voor een snelle tegenstoot.

Zet je verdedigingslinie lekker hoog, dicht bij het middenveld, en laat je stoppers druk naar voren zetten. Dat doe je door in de instellingen de Druk-meter van de standaardwaarde van zestig te verhogen naar bijvoorbeeld 95 of zelfs honderd, afhankelijk van hoeveel risico je durft te nemen.

Om je verdediging hoog neer te zetten zet je de waarde van Defender Line of Offside Trap.

Leer je team kennen

Een goede coach in FIFA 15 let niet alleen blindelings op de vorm van zijn team, maar past zijn spel aan aan de beschikbare spelers en hun specifieke vaardigheden. Gooi die ingrediënten in de blender en je hebt het recept voor de beste aanval.

Zo zal een onevenwichtig Barça niet opgewassen zijn tegen een boomlange Ibrahimovic. En heb je snelle spelers als Neymar of Robben, dan kies je er bijvoorbeeld voor om met twee spitsen te spelen, die je constant de diepte instuurt.

Heb je een Gomez, Klose of Ibracadabra in je team, of andere fysiek sterke spitsen met lengte en kopkracht, dan loont het om meer met hoge ballen te werken vanuit het centrum dan wel vanaf de vleugels. Wederom gebruik je de verschillende tactische metertjes in het menu om je hierop aan te passen.

Ook slim is om je centrale spits in de aanval te laten blijven staat en dus niet terug te laten zakken. Zo wordt hij minder moe, staat hij altijd klaar om te scoren en zet hij druk op de verdediging van de tegenstander.

Een andere factor die meespeelt is de algehele kwaliteit van het team. Speel je met een topteam, dan kun je je spelers de vrijheid geven om de improviseren en vertrouwen op hun creativiteit. Is je team beduidend minder goed, dan is het slimmer om vanuit een hechte organisatie te spelen waar iedereen een vaste rol invult.

Bestudeer je vijand

Bovenstaande aanbevelingen zijn algemeen; nu komt het echte werk. Grote coaches letten op hun tegenstander en spelen daarop in. Natuurlijk hoeft een Bayern zijn team niet aan te passen wanneer AS Roma op bezoek komt, maar een wedstrijd tegen Real Madrid vereist waarschijnlijk wel wat aanpassingen.

Word je bijvoorbeeld geconfronteerd met een team met drie centrale middenvelders, dan is het slim om te profiteren van de ruimte op de vleugels. En andersom. Een team dat het veld breed houdt is vanuit het centrum kapot te spelen met meerdere centrale middenvelders.

Behalve het veranderen van je basisformatie, is ook de breedte van je team in te stellen bij de aangepaste tactieken.

Boarding last minute

Het mooie van voetbal is dat het resultaat nog compleet om kan slaan in de laatste paar minuten. Herinner je nog de Champions League-finale tussen Manchester United en Bayern München, waar Man Utd in de laatste drie minuten een 1-0 achterstand omboog tot 2-1 overwinning?

In FIFA 15 is zo’n scenario niet ondenkbaar. Hebben je spelers nog genoeg energie, dan kun je tijdens het slot de agressie verhogen om zo je spelers alles of niets te laten spelen. Of, in het Van Gaalsiaans: Der Tod oder die Gladiolen. Verhoog daarnaast de druk tot 100, als je durft, om je tegenstander in ademnood te brengen.

Bij de snelle tactische instellingen tijdens de wedstrijd zet je je team op ultra-offensief of nog een standje verder. En mis je een lange spits, zet dan die beresterke verdediger in de spits à la Pique bij FC Barcelona. Zo kun je blinde hoge ballen naar voren pompen in de hoop op een kopgoal op de valreep.

De harde wetten van het voetbal

Kies je voor de aanval, dan neem je het risico op tegenaanvallen van je tegenstander. Maar om maar te eindigen met een Cruijffiaanse wijsheid: je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort dan je tegenstander. En hoe doe je dat? Juist, door de aanval te zoeken.

Hoewel er niet één winnende strategie is in FIFA 15 en wedstrijden vaak beslist worden op kleine momenten, kun je met een juiste benadering vaak de balans in jouw voordeel doen kantelen. Pas je tactiek aan op je tegenstander, leer je team kennen en stuw je verdediging naar voren, en voor je het weet knal je vijf goals per pot in de kruising.

Meer FIFA 15-tips? Lees dan ook:

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden