Advertentie

FIFA 15: zo zet je de verdediging neer en voorkom je tegengoals

FIFA 15: zo zet je de verdediging neer en voorkom je tegengoals

Voetbal is meer dan alleen maar aanvallen. In FIFA 15 zijn er verschillende tactieken en strategieën om aanvallen van je tegenstander af te breken en je team op de juiste manier te organiseren.

In dit artikel beginnen we met basistechnieken voor verdediging in FIFA 15, maar gaan we telkens een stapje verder. Aan het einde heb je de meest geavanceerde verdedigingstactieken onder de knie!

Hap niet te snel

Wat in het echt geldt, geldt ook in FIFA 15: als verdediger moet je in positie blijven en ingrijpen op het juiste moment. De belangrijkste regel: als kamikazepiloot heb je doorgaans weinig succes. Afwachten en timing zijn de twee sleutels tot een goede tackle; faal je dan sprint de aanvaller op z’n dooie gemakje door jouw verdediging of pak je een kaart.

FIFA 15 heeft, net als vorige jaren, de optie om tactical en legacy defending te gebruiken. De eerste werd geïntroduceerd in FIFA 12, de tweede is de oude vorm van verdedigen zoals we die kennen van vroeger. Ik geef de voorkeur aan de tactische optie; de ontwikkelaars hebben ‘m er niet voor niets ingestopt toch?

Tactical defending is wat realistischer. Het laat je afwachten, op het juiste moment tackelen, de bal beschermen met je lichaam enzovoorts. Haast je, net als in het echt, dus niet naar je tegenstander, maar wacht geduldig het juiste moment af om het perfecte blok te zetten.

Gooi je lichaam ertussen

Sinds FIFA 12 speelt fysiek spel een belangrijke rol in de voetbalreeks van EA Sports. Dankzij de Impact Engine worden fysieke confrontaties steeds beter weergegeven en worden ze een steeds belangrijker onderdeel van het virtuele voetbal.

In FIFA 15 ligt de lat weer een stukje hoger. Regel nummer één: zet je lichaam tussen je tegenstander en de bal. Zo heb je direct een voordeel. Je tegenstander zal natuurlijk hetzelfde proberen, wat een hoop mooie gevechten oplevert.

In deze gevallen is het geoorloofd om je toevlucht te nemen tot een licht vergrijp, wat de meeste scheidsrechters vaak over het hoofd of door de vingers zien. Gebruik de zelfde knop als die je gebruikt om een blok te zetten en druk er meerdere malen op om het shirt van je tegenstander te grijpen.

Soms is dat niet mogelijk en gaat je tegenstander ervandoor met de bal. Dan rest je nog één mogelijkheid: aan de noodrem trekken. Zet een tackle in, riskeer de kaart, maar voorkom zo wel een mogelijke goal van het vijandelijke team.

Gebruik een verdedigende formatie

Voordat je aan een wedstrijd begint is het cruciaal om de juiste defensieve tactiek te kiezen. FIFA 15 biedt een aantal standaardinstellingen. Kies in ieder geval een tactiek met minstens vier verdedigers; speel je tegen een beter tegenstander dan jij dan is een verdedigingslinie van vijf geen overbodige luxe. Ga bijvoorbeeld voor 5-3-2 of 5-4-1, de welbekende kerstboomformatie.

Kies de juiste strategie en spelersopdrachten

De overige instellingen betreffen algemene tactieken en instructies voor individuele spelers. Speel je met een verdedigende tactiek, dan zullen de meeste van je spelers zich grotendeels op eigen helft laten hangen. Je lokt daarmee je tegenstander uit de tent, die zich – als het goed is – met zijn hele team naar voren begeeft.

Kies in dit geval de tactiek om te counteren. Verover je de bal, dan combineren jij en je medespelers met een paar tikken naar het vijandelijke doel, terwijl de tegenstander teveel spelers op jouw helft heeft staan.

Voor extra controle geef je individuele spelers ook opdrachten mee. Zo laat je de meest centrale verdediger bijvoorbeeld te allen tijde centraal achterin staan of juist meegaan naar voren. Of zorg je ervoor dat je backs nooit de middenlijn overkomen voor extra zekerheid.

Kies snelle instellingen tegen het einde van de wedstrijd

Je speelt de bekerfinale, staat op een 1-0 voorsprong en bent nog een paar minuten verwijderd van het verlossende fluitsignaal. Jouw opdracht: houd de deur achterin dicht en zet alles op alles om een tegengoal te voorkomen.

Het is tijd om je custom tactics aan te passen. Zorg dat je team inzakt, verhoog het agressieniveau en verminder de druk.

Op het veld zelf heb je de mogelijkheid om snel de mentaliteit van je team te veranderen. Kies voor Park the bus, de nieuwe ultra-defensieve strategie van FIFA 15, om die laatste seconden te overleven.

De verdediging is de beste aanval

Dit zijn slechts een paar aanbevelingen, die je echter altijd in het achterhoofd moet houden en eigenlijk standaard moet toepassen om de overwinning binnen te slepen in FIFA 15. Er is niet één standaardtactiek waarmee je iedereen van de mat veegt, dus speel met de opties en pas je strategie aan op je tegenstander én op jouw eigen spel. Voor je het weet stoom je op richting de koppositie!

Meer FIFA 15-tips? Lees dan ook:


Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie