Advertentie

Artikel

Firefox en Chrome gebruiken als notitieblok

Sophie Notten

Gepubliceerd

Bladwijzers maken, links delen, webpagina’s opslaan: er zijn vele manieren om veilig mooie websites en artikelen voor later te bewaren. Maar tijden het browsen wil je wel eens een idee opschrijven.

Liggen pen en papier buiten bereik? Gebruik dan gewoon je browser zelf als notitieblok. Mozilla Firefox en Google Chrome veranderen met een simpel commando in de adresbalk in platte tekst-editor.

Firefox en Chrome gebruiken als notitieblok

Wat je nodig hebt:

Mozilla Firefox

Google Chrome

1. Open een nieuw tabblad in de browser

Klik op het plus bovenin op druk op je toetsenbord op CTRL+T om een nieuw tabblad te openen in je browser.

2. Voer de opdracht in

Kopieer de opdracht:

data: text/html, <html contenteditable>

en plak deze in de adresbalk van je browser. Druk op Enter. Geen zin om telkens dezelfde opdracht de copy-pasten? Sla dan direct het adres op als bladwijzer door op het sterretje in of naast de adresbalk te klikken. Zo heb je je notitieblok altijd snel bij de hand.

3. Gebruik het kladblok

Tijd om te typen in je browservenster! Wil je je tekst aanvullen met plaatjes? Dat doe je simpelweg door een plaatje van je ene tabblad naar je kladblok-tabblad te slepen. Om het plaatje op de juiste plek neer te zetten houd je de muisknop nog even ingedrukt en beweeg je de cursor tot je tevreden bent met de plaatsing. Laat los om het plaatje in de tekst te zetten.

Je notities opslaan

Notities wil je natuurlijk bewaren. Dat doe je in beide browsers door naar de menu-knop te gaan en te kiezen voor de optie Pagina opslaan als.

Notities met afbeeldingen, links en tekst bewaren

Heb je behalve tekst ook plaatjes en links in je notities staan, selecteer dan bij de Opslaan als-regel de optie Webpagina, compleet. De notities worden in HTML-formaat opgeslagen; de afbeeldingen worden in een aparte map met de naam _files geplaatst.

Alleen tekst opslaan

Ook is het mogelijk om je notities als platte tekst op te slaan in TXT-formaat. Alle opmaak en afbeeldingen gaan dan verloren. Links verschijnen in de tekst tussen punthaakjes.

Notities openen

Je notities teruglezen door je gewoon weer via de browser. Druk op CTRL+O op je toetsenbord en blader naar de map waar je de notities hebt opgeslagen om ze te openen.

Heb je notities alleen als tekst opgeslagen, dan open je ze evengoed via het Kladblok op je pc.

Snel notitieblok zonder HTML-kennis

Dit trucje komt goed van pas in vele situaties. Snelle memo’s maak je simpelweg door bovenstaande code te kopiëren en plakken, en de notitiepagina op te slaan als bladwijzer. Dat scheelt je weer een extra programma openen.

Interessant? Lees dan ook:

Misschien interesseert je ook