Advertentie

Artikel

Fitness & Health: de beste apps voor een gezonde levensstijl

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Tel je stappen, tel je calorieën en tel de uren die je slaapt. Er zijn talloze apps die je helpen een gezonde levensstijl na te jagen. Wij zetten de beste voor je op een rij.

Welk apparaat is er beter geschikt voor het meten en controleren van onze leefgewoontes dan je telefoon? Smartphones zijn kleine computers die we altijd bij ons dragen, vol sensoren die constant zijn aangesloten op het internet. Daarnaast ontwikkelen steeds meer bedrijven applicaties die jouw lichamelijke gezondheid checken. Apps die zich richten op je dagelijkse activiteit, maar ook op voeding.

Fitness & Health: de beste apps voor een gezonde levensstijl

De beste apps voor gezondheid en fitness

Voor Android alleen al bestaan er meer dan 30.000 apps voor gezondheid en lichaamsbeweging. De meeste daarvan zijn gewijd aan specifieke aspecten, zoals stappentellers, het berekenen van je gewicht of het volgen van een dieet; slechts een aantal bieden een totaalpakket aan functies. Wij richten ons op die alleskunners.

Op basis van kwaliteit en populariteit kozen we vier apps die je lichamelijke gezondheid als totaalproduct behandelen. Sommige apps zijn alleen beschikbaar voor specifieke platformen, andere kom je overal tegen:

Sport en andere fysieke activiteiten

Monitoring van fysieke activiteiten is een belangrijk onderdeel van veel gezondheids-apps. De manier waarop deze apps data verzamelen verschilt echter.

FitBit gebruikt externe apparaten om je beoefende activiteiten, gelopen afstand, calorieën, enzovoorts te meten en gebruikt dus niet de GPS van je telefoon. Andere oefeningen, zoals fietsen of gewichtheffen, voer je handmatig in. De catalogus is enorm en omvat zelfs activiteiten als grasmaaien en je dagelijkse wandeling naar de bus.

Noom gebruikt de sensoren van je telefoon, GPS en, indien beschikbaar, een Bluetooth hartslagmeter als meetinstrumenten. Het berekent afstand, calorieën en snelheid op die manier. De statistieken zijn wat minder geavanceerd dan bij de concurrenten, maar worden geïntegreerd met voedselinname (net als bij FitBit) om een beeld van je calorietekort of –overschot te geven.

Apple Health registreert alle activiteiten, maar fungeert meer als data-aggregator en ontbeert een eigen database. Gegevens (afstand, calorieën, stappen) voer je in met de hand, tenzij je Apple Health laat samenwerken met externe apps zoals RunKeeper. Apple Health is compatibel met een breed scala aan externe apparaten en gadgets.

Bing Health & Fitness registreert je activiteit met behulp van de sensoren in je telefoon. Het aantal activiteiten is beperkt tot twintig. Tempo, snelheid, calorieverbruik en een kaart met geo-geschiedenis maken Bing Health & Fitness een totaalpakket. Uniek kenmerk is het paneel om de tussentijden per kilometer of mijl zien.

FitBit is duidelijke winnaar qua omvang van het aanbod aan activiteiten en de verschillende manieren om lichaamsbeweging te registreren.

Eten, calorieën en hydratatie

Het tweede belangrijke onderdeel van gezondheid en fitness is voedsel: het bijhouden van je maaltijden, voedingsadvies, wijzen op je dagelijkse hoeveelheid drinkwater, enzovoorts.

FitBit kan bogen op een uitgebreide voedseldatabase. Deze is echter sterk op Noord-Amerika gericht, met kant-en-klaar maaltijden en fastfood ketens. Ook ontbreken details over de exacte samenstelling van maaltijden; wel is het invoeren van je inname eenvoudig en houd je gemakkelijk je favorieten bij. Ook helpt het je genoeg water binnenkrijgen op een dag.

Noom verdeelt zijn enorme voedseldatabase in drie groepen: licht, middelzwaar en zwaar voedsel. Zo zie je snel om wat voor maaltijd het gaat. De voedseldatabase bevat gerechten van over de hele wereld; mis je er één, dan voeg je die zelf toe. Ook handig: de barcode scannen van een product om het voedsel te identificeren. Noom let daarnaast ook op je dagelijkse vochtinname.

Apple Health biedt een compleet menu waar je instelt welke annotaties je belangrijk vindt: vet, koolhydraten, cholesterol, natrium, vezels, vitaminen, water en meer. Data invoeren kan handmatig, maar de app is duidelijk gericht op integratie met andere voeding-apps.

Bing Health & Fitness maakt gebruik van eenzelfde systeem als Noom, met een scheiding op basis van maaltijd per dagdeel. De database is beschikbaar in verschillende talen en is erg breed. In tegenstelling tot Noom toont Bing Health & Fitness de hoeveelheid vast vet, eiwit en koolhydraten voor elk voedsel, zij het in een minder intuïtief systeem.

Noom en Bing delen de punten in deze ronde. Noom heeft een intuïtiever menu, terwijl de database van Bing Health & Fitness completer is.

Slaap en andere fysiologische indicatoren

Onze gezondheid hangt niet alleen af van onze lichaamsbeweging en het voedsel dat we binnenkrijgen, maar ook van de kwaliteit van onze nachtrust. Andere indicatoren, zoals bloeddruk en ademhalingssnelheid zeggen daarnaast ook veel over onze gezondheid.

FitBit houdt je slaap bij via externe gadgets, maar laat je ook handmatig de geslapen uren invoeren. De externe apparaten registreren echter ook hoeveel je bijvoorbeeld beweegt in je slaap; handige extra info voor het bepalen van de slaapkwaliteit. Hartfrequentie, bloedglucose en bloeddruk voer je in via de website.

Apple Health volgt je slaap en andere fysiologische indicatoren: bloeddruk, ademhaling, etc. De app gebruikt daarvoor gegevens van andere sensoren. Noom en Bing Health & Fitness ontberen soortgelijke functies.

FitBit wint deze ronde, dankzij het gemak waarmee je slaap en andere kenmerken registreert met een combinatie van hardware en app.

Monitoring doelstellingen en motivatie

We bewegen om fit te blijven en/of gewicht te verliezen. Een goede fitness-app geeft suggesties voor de juiste oefeningen, stelt doelen, herinnert gebruikers aan hun schema en toont statistieken van hun voortgang.

FitBit definieert doelstellingen voor elke indicator, zoals stappen, te verbranden calorieën en lichaamsvet. De grafieken zijn goed leesbaar en intuïtief, en wanneer je de verwachtingen overtreft verdien je een speciale badge. Bovendien biedt FitBit een hoop voordelen in de vorm van premium functies zoals extra metingen via externe hardware.

Noom doet hard zijn best om het behalen van doelen zo gemakkelijk mogelijk te maken. De app geeft herinneringen zodat je goed blijft letten op voedsel, gewicht en lichaamsbeweging, en heeft systeem met verschillende niveaus van persoonlijke vooruitgang. Grafieken en statistieken worden aantrekkelijk in beeld gebracht, mits je ze weet te vinden.

Apple Health beperkt zich tot het weergeven van (zeer mooie) grafieken; herinneringen en doelstellingen laat het over aan andere apparaten en apps. Hoewel Apple Health gegevens verzamelt uit verschillende bronnen, is het ontbreken van een systeem van prikkels en doelen teleurstellend.

Bing Health & Fitness toont grafieken om je calorie-inname en lichaamsbeweging uitgebreid te analyseren, maar is beduidend minder uitgebreid dan Noom of FitBit. Vooral de Windows 8-app van Bing Health & Fitness doet het goed qua presentatie; alleen de webversie van FitBit staat daar nog een treetje boven.

FitBit scoort goed door de combinatie tussen gespecialiseerde hardware en software, en de unieke mogelijkheden die dit oplevert. Het systeem van badges en de beeldkwaliteit versterken die eerste plaats.

Spoedeisend medisch dossier

Je telefoon kan je leven redden. Wanneer een app al je gegevens en statistieken opslaat in een medisch dossier, geeft het artsen inzicht in wat er precies mis is en welke medicijnen je nodig hebt.

Apple Health is een app ontworpen om al je gezondheidsgegevens te verzamelen, zonder interpretaties of advies eraan te verbinden (daar zijn de artsen voor, zegt Apple). De app stelt een Medical ID samen en houdt mogelijke ziektes, medicatie, allergieën en andere kwesties bij; informatie die in een noodsituatie goed van pas kan komen.

Bing Health & Fitness heeft HealthVault, Microsofts equivalent van Apple Health. De app zelf toont niet een volledige medisch dossier, maar synchroniseert jouw gegevens met je HealthVault-account. Die open je weer via je webbrowser. Bing Health & Fitness houdt dus veel gegevens bij, waar je in de app zelf echter weinig aan hebt.

Noom en FitBit zijn uitgesloten van deze ronde: ze houden geen medische informatie bij van welke aard dan ook en focussen op training en voeding. De winnaar is daarom Apple Health. Los van enige privacy-overwegingen, is de Medical ID een nuttige en wellicht essentiële functie voor noodsituaties.

Informatieve artikelen en tips

Niet alles is data, data en nog eens data. Voor groter bewustzijn over onze gezondheid is het educatieve aspect ook belangrijk. Artikelen, recepten, diëten en oefeningen motiveren om meer te weten te komen over je lichaam en over wat wel en niet werkt.

Noom biedt artikelen over voeding en welzijn (in het Engels); de pro-versie bevat ook recepten, vragenlijsten en uitdagingen met het doel om gebruikers te informeren over specifieke aspecten van dieet en lichaamsbeweging. Ook ontvangen pro-gebruikers regelmatig een nieuwsbrief.

Bing Health & Fitness biedt een catalogus aan artikelen en nieuws van gerenommeerde tijdschriften en kranten, over eten, sport en gezondheid. Daarnaast beschikt de app over een grote database van uiteenlopende oefeningen en toont het video’s met voedingstips. De symptomenchecker beantwoordt de nodige vragen over onverklaarbare pijntjes.

Apple Health en FitBit bieden geen soortgelijke inhoud en zijn dus uitgesloten. Als winnaar blijft dan over Bing Health & Fitness. De app herbergt een schat aan informatie in meerdere talen, aangevuld met een handige medische check voor herkenbare symptomen.

Sociaal en steungroepen

FitBit hecht veel belang aan het sociale aspect en laat je vrienden bijvoorbeeld aanmoedigingsberichten of juist plaagberichtjes sturen. De voortgang die je boekt, deel je vervolgens weer via sociale media.

Noom biedt groepen, een unieke functie voor de pro-versie. Deze groepen zijn een reeks mini-fora met daarop mensen met gedeelde doelen en fysieke kenmerken. Doel van deze groepen is het elkaar aanmoedigen en het delen van successen en vragen.

Apple Health en Bing Fitness & Health hebben geen soortgelijke sociale aspecten. Dus kiezen we voor Noom. Hulp en ondersteuning via groepen is een goed doordacht en prima uitgevoerd onderdeel, dat in geen enkele andere app terugkomt.

Compatibiliteit met apps en apparaten

FitBit is compatibel met vele toepassingen waarmee de app gegevens uitwisselt. De beschikbare hardware (FitBit One, FitBit Aria, enz.) is van uitstekende kwaliteit; apparaten van andere partijen worden niet ondersteund.

Noom ondersteunt een Bluetooth cardiometer, maar gebruikt verder je telefoon als gegevensbron. Bing Health & Fitness mist de optie om verbinding te maken met sensoren en/of andere apps.

Apple Health heeft als doel het centrum van alle informatie over je gezondheid te worden op de iPhone. De applicatie maakt gebruik van een communicatiestandaard (HealthKit) die wordt gebruikt door allerlei fabrikanten en app-makers.

Apple Health wint deze ronde, dankzij de brede compatibiliteit met praktisch alle apparaten en apps die maar beschikbaar zijn voor de iPhone.

En de winnaar is…

De diversiteit van de vier apps die ons naar een gezonder leven willen helpen is overweldigend en als deze vergelijking iets aantoont is het wel dat er verschillende benaderingen mogelijk zijn. Sommige kiezen ervoor om informatie te verzamelen uit andere bronnen (Apple Health), anderen geven de voorkeur aan externe hardware (FitBit), terwijl de overige twee alles op één telefoon, binnen één app houden (Noom, Bing).

Qua kwaliteit, prijs (gratis) en verbinding met andere systemen is FitBit de winnaar van deze vergelijking. Is het daarmee de beste app voor jou? Niet per se. Noom bijvoorbeeld is ideaal voor eenieder die alleen de telefoon wil gebruiken; Bing is geschikt voor mensen met een Windows Phone, terwijl Apple Health juist mensen met Apple-apparaten aanspreekt.

Er is dus niet één ultieme fitness- en gezondheids-app. Bedenk je daarom goed wat je precies verwacht, wat past bij jouw apparaat en vooral wat je zoekt in een app.

Wij zijn dan ook heel benieuwd: wat is jouw favoriet?

Lees ook:

Misschien interesseert je ook