Advertentie

Artikel

Getest: Maakt een volle harde schijf je pc langzamer?

Softonic Redactie

Gepubliceerd

Een oude Windows-wijsheid luidt: veel programma’s op je harde schijf maakt je computer traag. Maar is dit echt waar? We hebben de prestaties geanalyseerd van een computer met daarop meer dan 70 programma’s geïnstalleerd. De resultaten zijn verbazingwekkend.

Ons testsysteem

Het systeem dat we voor deze test gebruiken is een Dell Precision 490-werkstation met 15GB RAM-geheugen, een 2 Ghz processor met twee cores en Windows 8.1 geïnstalleerd.

In aanvulling op alle programma’s die we installeren, gebruiken we Macrium Reflect om ons systeem na de test terug in de originele staat te herstellen. Daarnaast gebruiken we Soluto om de opstarttijd van het systeem te meten. Geheugengebruik en processorbelasting meten we via het eigen gereedschap van Windows.

Zo schoon, zo sereen

Zo snel is ons schone systeem

Als eerste meten we de tijd die nodig is om Windows op te starten, een map te kopiëren en het geheugengebruik en CPU-belasting op een schone pc.

Opstarttijd

Na 44 seconden is het bureaublad zichtbaar en reageert de computer op commando’s. Na 57 seconden is het testsysteem volledig opgestart.

Mappen kopiëren

Voor de test kopiëren we een map van 474 MB met 214 bestanden van een USB-stick naar het bureaublad. Het schone systeem doet er 35 seconden over.

Geheugengebruik en CPU-belasting stationair

Van de 16 gigabyte RAM wordt meer dan 14,5 GB niet gebruikt. De processor wordt bij het hoogtepunt 22% belast, maar gemiddeld slechts 0,14%.

Lekker rustig hier

Het systeem volgestopt

We simuleren in de test een typische familie-pc, met daarop kantoorsoftware, multimediaprogramma’s, games, beveiliging en systeemgereedschappen. We gebruiken populaire software, met de fabrieksinstellingen als standaard. Voor alle browsers installeren we tien extra add-ons. Het bureaublad voorzien we van een dynamische live-achtergrond.

We starten alle programma’s minstens een keer, melden ons aan bij Skype, Dropbox en Softonic voor Windows. De volledige lijst van geïnstalleerde software vind je aan het einde van dit artikel.

Na de installatie ziet ons bureaublad er zo uit:

Gezellige drukte

Zo snel is het systeem met 70 programma’s geïnstalleerd

Na enkele uren aan installaties, reboots en enkele crashes, is het tijd om dezelfde tests uit te voeren.
Opstartttijd

Na 2 minuten en 49 seconden reageert het systeem op commando’s. Op een schone pc waren dat slechts 44 seconden.

De computer is pas volledig opgestart na 3 minuten en 26 seconden. Op een schone pc waren dat 57 seconden.

Mappen kopiëren

De testmap wordt in 37 seconden gekopieerd, slechts 2 seconden meer dan op een schoon systeem.

Geheugengebruik en CPU-belasting stationair

Er is weinig verschil merkbaar tussen een volle en lege pc qua gebruikt RAM-geheugen: op de gevulde pc is iets minder dan 14 gigabyte beschikbaar, tegenover 14,5 op een schoon systeem.

Het processorverbruik ligt echter significant hoger met gemiddeld 17%. Zonder geïnstalleerde programma’s is dat 0,14%. De piekwaarde is zo hoog als 72%.

Kan je systeem het allemaal nog aan?

Conclusie

Veel programma’s op je harde schijf maakt je computer traag? Dat klopt grotendeels. Het systeem start een stuk langzamer op en vooral de processor wordt gemiddeld veel zwaarder belast. Hetzelfde geldt níet voor het intern geheugen. Ook bestanden kopiëren gaat praktisch even vlot.

De les van deze test? Als je computer na een tijdje traag begint te worden, is het aan te raden om eens een blik te werpen op alle geïnstalleerde software. Bedenk of je alles wel nodig hebt en haal de bezem door programma’s die je niet meer gebruikt. Dat scheelt een hoop frustratie!

Hoe vaak ruim jij je pc op?

De complete lijst programma’s

Browser en internetsoftware: Firefox, Google Chrome, Opera, Free YouTube Download, Free YouTube to MP3 Converter, Bittorent, Emule, Steam, Hamachi

Systeemtools: Format FactoryCCleaner, Free Windows Tuner, Samsung KiesDriver Turbo-3, Recuva, TuneUp Utilities 2014, Softonic voor Windows, Net framework 3.5, Teamviewer, Windows Live Essentials 2011 (bevat meerdere programma’s), Pokki

Multimediasoftware: Adobe Flash Player 11, VLC Media Player, iTunes, 4Free Video Converter, Virtual DJ Free Home Edition, Audacity, Java, Silverlight, Adobe Air, Shockwave, Windows Movie Maker, Nero Burning ROM, 7 Zip, Foxit reader, Freemind, Spotify, Netflix

Office-Software: Microsoft Office 2013, Adobe Reader, PDF Creator, Sweet Home 3D, Gstar CAD, IKEA Home Planner, Google Translator, CD burner xp pro, Evernote, Dropbox, Google drive

Beeldbewerking: Picasa, Adobe Photoshop, Photoscape

Messenger en Mail: Windows Live Mail 2012, Skype

Games: Minecraft, Minecraft SkinEdit, Surgeon Simulator 2013, Euro Truck Simulator 2, Slender 0.9 Beta, Visualboyadvance, Plants vs Zombies, Governor of Poker, Cut the RopeStarcraft II

OverigBlueStacks App Player, Google Earth, Mobogenie

Misschien interesseert je ook