Google My Maps: zo maak en deel je je eigen kaarten

Google My Maps: zo maak en deel je je eigen kaarten

Met My Maps maak je in het nieuwe Google Maps je eigen kaarten met verschillende markeringen, die je deelt met wie je maar wil. Wij zetten de belangrijkste kenmerken van de dienst op een rijtje.

My Maps was al onderdeel van het oude Google Maps, maar is nu opnieuw verbeterd voor de bijgewerkte versie van Google Maps. Met My Maps maak je kaarten met routes, attracties en meer en deel je die met andere privé met andere gebruikers of maak ze openbaar in de Google Maps Gallery. Ook kun je samenwerken aan gedeelde kaarten.

Heb je een website, dan zet je jouw adres met Google Maps eenvoudig op je site.

Google My Maps starten

Via https://www.google.com/maps/d/ kom je op je persoonlijke My Maps pagina. Hier open je je opgeslagen kaarten of maak je nieuwe kaarten.

Google My Maps startDe My Maps editor

Wil je een nieuwe kaart maken, dan open je eerst de editor. De lay-out ziet eruit als het klassieke Google Maps. Naast de zoekbalk vind je ook het aftekengereedschap voor aangepaste kaarten.

My Maps werkt met vlakken waarin je meerdere tags kunt bundelen. Met één klik kun je deze inzien of verbergen. Er zijn verschillende niveaus waarmee je alternatieve routes, beschrijvingen, locaties en gebieden op de kaart beheert.

Google My Maps overview

Door in dit vak te klikken geef je je kaart een naam en omschrijving.

Google My Maps how to create and share custom maps_19

Negen verschillende soorten kaarten

Onderin beeld kies je één van de negen basiskaarten. Naast de vertrouwde Google Maps kaart en satellietbeelden, zijn er ook terreinkaarten, politieke kaarten, een simpele atlas en meer.

Je schakelt gemakkelijk tussen de basiskaarten. Stel je een bladwijzer in, dan gebruik je daarvoor simpelweg de meest geschikte kaart.

Google My Maps Change base map style

Markeer-mogelijkheden

Met de editing tools onder de zoekbalk voeg je je eigen informatie toe aan de basiskaart. Met het pin-symbool zet je zelf een eigen punt en naam op de kaart.

Google My Maps Add marker toolMy Maps zet een rode pin op de kaart. In het venster geef je deze pin een naam.

Google My Maps Add marker tool example

Lijnen, vlakken en routes plaatsen

Met de line tool teken je eenvoudig je eigen route, Bestaande wegen en straten markeer je als autoroute, fietsroute of wandeling.

Klik op het startpunt van je route. Waar jij nu je muis naar toe sleept, worden de wegen en straten op de route automatisch gemarkeerd.

Google My Maps Add line shape route tool

Ook is het mogelijk in je route verschillende punten aan te geven. Deze worden in chronologische volgorde opgeslagen. Vervolgens kun je de punten elk een eigen naam geven.

Google My Maps Add line shape tool example

Automatisch routes toevoegen

Met behulp van Google routeplanner voeg je automatisch routes toe op je kaart. Klik daarvoor op de knop Route toevoegen.

Kies vervolgens het begin- en eindpunt en eventuele tussenstops. Ook selecteer je hier of je auto, openbaar vervoer of de benenwagen neemt. Google zet automatisch de beste route op je kaart.

Google My Maps add directions example

Meetinstrument voor oppervlakken en afstanden

Met je liniaal meet je oppervlakken en afstanden.

Google laat dan automatisch de afstand en afmetingen zien.

Google My Maps measure area example

Met behulp van deze marker neem je ook bepaalde gebieden of objecten over uit andere kaarten.

Google My Maps Change base map style

Kaarten delen

Je eigen kaarten slaat Google automatisch op in je eigen collectie. Het is mogelijk ze te delen met bepaalde personen of ze openbaar te maken.

Google My Maps share custom map 000

Deel de kaart via een link of via e-mail. Samenwerken aan een gezamenlijk beheerde kaart? Ook dat is mogelijk.

Google My Maps share custom map 03

Met My Maps heb je beschikking over gepersonaliseerde kaarten van een hoge kwaliteit. Dankzij de gedetailleerde kaarten van Google Maps en de zeer intuïtieve bediening is dit de beste dienst voor het maken van plattegronden en routebeschrijvingen.

Meer over Google Maps

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden