Advertentie

Google verenigt verschillende platforms met Android L

Google verenigt verschillende platforms met Android L

Een live-stream volgen van de Google I/O 2014-keynote op YouTube is leuk, maar daadwerkelijk aanwezig zijn bij de conferentie is natuurlijk veel leuker! Onze collega Chris was zo gelukkig en noemde het een surreële ervaring. Hieronder beschrijft hij zijn ervaringen.

Ondanks dat ik het eerste deel niet kon zitten terwijl ik naar de demo van Android L en het nieuwe Material Design keek, was ik erg enthousiast. Material Design is namelijk Google’s langverwachte antwoord op Apple’s redesign van iOS 7.

Maar Android L gaat verder. Android Wear, Android Auto en Android TV laten zien hoe Google aan het uitbreiden is. Om een voorbeeld te noemen: Android-apps zijn binnenkort ook beschikbaar op Google’s Chrome OS.

Google wil met het Material Design verschillende platforms verbinden met behulp van een uniform ontwerp waardoor je dezelfde ervaring beleeft op elk toestel.

Material Design

Google demonstreerde Android L en bracht gelijk een developer preview uit zodat ontwikkelaars direct aan de slag kunnen om hun app te updaten. Op die manier voldoen de nieuwe apps of updates aan de nieuwe design-richtlijnen. De vraag blijft: werken ook oudere apparaten op Android L?

Android Wear

Er zijn nog geen overtuigende redenen om een smartwatch te kopen. Android Wear maakt het interessanter, want het probeert niet je mobieltje te vervangen (zoals bij Samsung het geval is), maar het wil de ervaring uitbreiden met de meest gebruikelijke functies. Zo klinkt het gebruiken van Google Now via je smartwatch me als muziek in de oren. De proximity unlock is ook een puike functie. Niet langer vul je een code in of veeg je een patroon op het scherm; zodra je met je watch in de buurt komt van je telefoon, wordt deze vrijgegeven.

Android Auto

Verder kondigde Google Android Auto en Android TV aan. Het was tot op heden vrij onduidelijk wat Google van plan was in de auto-industrie, maar dankzij deze presentatie is er een stuk meer duidelijk.

Android Auto is een gestroomlijnde versie van Android dat perfect werkt op de display van een dashboard. Het werkt op voice control zodat je gewoon op de weg kan blijven letten. Opvallend was wel dat Google aangeeft het rijden veiliger te willen maken, terwijl er tijdens de demo meerdere situaties zich voordeden waarbij de bestuurder toch echt naar het display moest kijken. Eind dit jaar moeten de eerste auto’s met Android Auto al op de markt verschijnen.

Android TV

Ik gebruik Chromecast dagelijks omdat video’s van YouTube streamen nou eenmaal veel fijner is op een groot scherm. Android TV is een ander platform om het gebruiksgemak van SmartTV’s te verenigen. Probleem is wel dat je er een nieuwe tv of hardware voor moet kopen. Fabrikant Razer heeft een set-top box aangekondigd voor degenen die geen gloednieuwe tv willen kopen.

Aangezien ik al Chromecast gebruik zie ik alleen nut voor Android TV om games te spelen. Al werkt Chromecast daar ook al prima voor. Deze herfst zullen we zien of het SmartTV-platform van Android een lang leven is beschoren.

Android en Chrome OS

Lang ging het gerucht rond dat Chrome OS en Android samen zouden gaan tot 1 OS. Dit lijkt niet langer het geval te zijn, maar met Android L neemt de communicatie tussen de twee besturingssystemen enorm toe. Notificaties van de telefoon worden nu op je Chrome OS-display weergegeven en Android-apps kunnen worden gebruikt op Chromebooks.

Android is overal

Google wil dat Android een platform wordt waarmee ontwikkelaars apps ontwerpen die op meerdere devices werken. Daarmee wil Google eigenlijk je hele leven verbinden. Dit roept direct vragen omtrent privacy op. Maar als je de diensten die je nu al gebruikt met elkaar verbindt, levert dat geen problemen op. Het werkt zelfs soepeler dan voorheen, dus er zijn alleen maar voordelen te noemen. Android-gebruikers zijn vaak ook al verbonden met Gmail, gebruiken Google Maps en de Play Store; dit zal voortaan nog beter werken.

Lees ook:

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie