Advertentie

Artikel

Het einde van Windows XP – Antwoord op al je vragen

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Windows XP wordt vanaf vandaag, 8 april 2014, niet meer ondersteund door Microsoft, met alle risico’s van dien. Gebruik jij nog Windows XP? En heb je vragen of twijfels over het naderende einde van XP? Geen nood, want wij geven je uitgebreid antwoord op deze prangende vragen.

Wat zijn de gevolgen voor XP-gebruikers die Windows XP na 8 april blijven gebruiken? In de praktijk betekent het einde van de ondersteuning dat Microsoft geen updates of veiligheidspatches meer uitbrengt voor het verouderde, maar nog altijd populaire besturingssysteem.

Sommige XP-gebruikers verwarren deze eindwaarschuwing met malware.

De oplossing die Microsoft voorstelt klinkt simpel: upgrade naar Windows 8.1. Maar zo simpel is dat nog niet, zo blijkt uit de vele vragen die wij regelmatig ontvangen op de Softonic-redactie.

Blijft mijn computer werken, of start hij niet meer op na 8 april?

Vrees niet, je pc blijft gewoon werken na 8 april. Je computer zal echter geen officiële updates van Microsoft meer ontvangen. Het gevolg is dat je pc kwetsbaarder is voor virussen en, op de lange termijn, werken nieuwere programma’s niet meer op dit systeem.

Waarom zou ik upgraden naar Windows 7/8?

Om dezelfde twee redenen: veiligheid en compatibiliteit in de toekomst. De eerste is het belangrijkst: XP blijven gebruiken zonder al te veel risico te lopen op virussen en infecties is mogelijk, maar blijft moeilijk. De tweede reden heeft meer te maken met je favoriete programma’s: veel software werkt op een dag niet meer met Windows XP. Zo krijgt browser Google Chrome vanaf 2015 geen updates meer voor Windows XP.

Hoe weet ik of ik Windows XP gebruik of niet?

Naast het typische uiterlijk van Windows XP, zijn er nog twee andere manieren om het besturingssysteem te herkennen. De eerste is via Start > Uitvoeren…, waar je vervolgens winver typt en op Enter drukt. De tweede is door naar de website amirunningxp.com te gaan. Het voordeel van de eerste methode is dat het venster je tevens vertelt welke updates (Service Packs) zijn geïnstalleerd (zie afbeelding hieronder).

Wat betekent XP SP1, SP2 en SP3?

Voor je belangrijkste programma’s brengt Microsoft eens in de zoveel tijd grote update-pakketten uit. Die pakketten heten service packs. Het meest recente service pack voor Windows XP is Service Pack 3/SP3. Het is ten zeerste aan te raden dat laatste service pack te downloaden en te installeren, als je dat nog niet gedaan hebt.

Ik heb een virus. Wordt mijn computer nog beschermd na 8 april 2014?

Een geüpdatete antivirus is een essentieel beveiligingsonderdeel, maar niet voldoende om een kwetsbaar systeem te beschermen. Om XP virusvrij te houden, raden we je aan onnodige programma’s te verwijderen, een firewall te gebruiken en je belangrijkste software (denk aan Office, Adobe Reader en je browser) te updaten naar de laatste versie.

Softonic for Windows maakt het updaten van je software makkelijker dan ooit.

Wat is het beste antivirus voor Windows XP?

De meeste antivirusprogramma’s blijven Windows XP voorlopig nog ondersteunen. Avast! en Avira hebben bijvoorbeeld al toegezegd gewoon hun producten te blijven voorzien van updates. Tip: kies het antivirus dat het beste bij je past, bijvoorbeeld op basis van onze grote antivirusvergelijking 2014.

Mijn pc is oud. Kan ik wel overstappen naar Windows 7/8?

Als je pc minder dan tien jaar oud is, absoluut. De systeemeisen voor Windows 7 en Windows 8 zijn identiek: 1 gigabyte RAM, 16 GB ruimte op de harde schijf en een videokaart die DirectX 9 ondersteunt. De meeste computers die gebouwd zijn na 2004 moeten te upgraden zijn.

Ik heb Windows XP op een Mac. Moet ik ook upgraden?

Gebruik je XP op een Mac, dan is het antwoord hetzelfde als de antwoorden die we hierboven geven: een update is ten zeerste aan te raden. Een Mac met Windows XP is even kwetsbaar als een van origine Windows-pc.

Ik gebruik Windows XP in een virtuele machine. Ben ik in gevaar?

Windows XP gebruiken vanuit VirtualBox of VMWare Player is misschien wel de veiligste manier om het besturingssysteem te blijven gebruiken zonder al te veel risico te lopen. Een virtuele machine (VM) is als het ware een gesloten doos waar niets in of uit kan.

Windows XP met een virtuele machine (VMWare Workstation).

Weinig malware kan uit die doos te ontsnappen, al is het gevaar uiteraard iets groter na 8 april. Twee tips: gebruik ook in je virtuele machine een antivirus en isoleer de virtuele installatie van het netwerk, zodat virussen geen uitweg vinden.

Wat is beter voor mijn pc: Windows 7 of Windows 8?

Qua compatibiliteit en systeemeisen zijn Windows 7 en 8 nagenoeg hetzelfde. Wil je echter de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie en interface, ga dan voor Windows 8. Wil je dat de overstap qua bediening niet al te groot is vanaf XP, kies dan voor Windows 7.

Heb ik nog steeds Paint, Patience en Mijnenveger als ik upgrade?

Accessoires zoals Paint en de rekenmachine vind je gewoon terug in Windows 7 en 8, maar op het gebied van spelletjes ligt het net even anders. Windows 8 heeft bijvoorbeeld geen Mijnenveger of Patience, Windows 7 wel. Het Pinball-spelletje is verdwenen in beide besturingssystemen.

Solitaire voor Windows 8 vervangt het goede oude Patience.

Gelukkig zijn er genoeg gratis alternatieven te vinden in de Windows Store, zoals Pinball Star, Solitaire voor Windows 8 en Microsoft Minesweeper voor Windows 8.

Hoe weet ik of mijn hardware compatibel is met Windows 7/8?

De makkelijkste manier om te checken wat wél en niet compatibel is met Windows 8 is met behulp van de officiële Windows 8 Update-assistent, een gratis programma van Microsoft dat checkt of je hardware ondersteund wordt na een upgrade.

Kan ik mijn scanner/printer blijven gebruiken zonder drivers?

Heeft je apparaat geen officiële drivers voor WIndows 7/8, dan heb je twee opties: vind alternatieve drivers, of blijf Windows XP gebruiken in een virtuele machine, installeer daar de printer en deel ‘m vervolgens met je thuisnetwerk (of print direct vanuit je virtuele machine).

Ik gebruik programma’s die alleen werken op Windows XP. Hoe draai ik diezelfde programma’s in Windows 7/8?

Gebruik je nog programma’s die enkel werken op Windows XP of oudere Windows-versies, gebruik dat de compatibiliteitsmodus van Windows 7 of 8, of probeer ze op te starten met behulp van virtuele machine DOSBox.

Hoe verplaats ik al mijn bestanden en documenten naar mijn nieuwe Windows-installatie? Ik wil niets kwijtraken!

De gemakkelijkste manier om je bestanden van Windows XP naar Windows 7/8 over te zetten is met het gratis programma PCmover Express, uitgebracht door Microsoft om de migratie te vergemakkelijken. Een prima alternatief is het programma Windows 7 Easy Transfer.

Hoeveel kost een upgrade naar Windows 8?

Op dit moment kost een Windows 8.1-licentie 120 euro. Die prijs kan oplopen tot €200 voor de Pro-versie. Niet meegerekend zijn uiteraard de kosten die je eventueel maakt voor het aanschaffen van nieuwe hard- en software. Hoe dan ook gaat de upgrade je sowieso geld kosten.

Waarom stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP?

Alle Microsoft-producten hebben een vooraf vastgestelde levenscyclus, om zo te voorkomen dat er op de lange termijn teveel geld moet worden gestoken in het blijven ondersteunen van sterk verouderde producten. Die levenscyclus werd voor Windows XP al verlengd vanwege de immense populariteit van het besturingssysteem. Op 8 april komt er echter toch een einde aan het lange en mooie leven van Windows XP.

Heb je nog meer vragen over het einde van Windows XP? Stel ze hieronder!

Misschien interesseert je ook