Advertentie

Artikel

Het nieuwe Windows-tijdperk: Microsoft begint aan tweede leven

Baptiste Brassart

Gepubliceerd

Windows 8.1 Update 1, Windows Phone 8.1, virtuele persoonlijke assistent Cortana, een Start-knop, Office met de Modern UI, universele apps; de BUILD 2014-conferentie was er één met grote aankondigingen voor zowel publiek als ontwikkelaars. Kortom: Microsoft begint aan een tweede leven.

De Franse afdeling van Microsoft gaf een aantal werken geleden tekst en uitleg op het Windows Nouvelle Ère-evenement in Parijs. Wij waren erbij en vertellen je alles: van Windows RT tot het nieuwste van het nieuwste.

Het nieuwe Windows-tijdperk: Microsoft begint aan tweede leven

Windows RT: vergeten besturingssysteem

Bij een visie op de toekomst hoort een blik naar het verleden. Ourghanlian Bernard, directeur van techniek en beveiliging bij Microsoft Frankrijk, geeft aan dat de Windows XP-pagina moet worden omgeslagen: “Windows XP is ontworpen in een tijdperk waarin het internet niet was wat het nu is.”

Hoewel deze uitleg klopt, valt niet bepaald hetzelfde te zeggen voor Windows RT. Het besturingssysteem voor tablets werd tegelijkertijd met Windows 8 geïntroduceerd, maar wordt slechts terloops vermeld tijdens het evenement. Windows RT lijkt al van de radar verdwenen ver voordat Windows 9 überhaupt het licht gaat zien.

Windows RT was gericht op simpele tablets, maar fabrikanten lijken zich te moeten gaan richten op Windows Phone als alternatief. Het mobiele platform krijgt een gratis licentie, wat het voor diezelfde fabrikanten logischer maakt om voor Windows Phone te kiezen. Voor krachtige tablets is er Windows 8.1.

Windows 8.1 Update 1: flashback als update

Windows 8.1 Update 1 is echter een lichte teleurstelling. Meer dan een update is het een stap terug. Microsoft bedient muis- en toetsenbordgebruikers op hun wenken, maar geeft zich daarmee indirect gewonnen in hun poging hybride computers aan de man te brengen.

Het nieuwe Startmenu in de Windows 8.1 Update.

In mijn ogen hadden deze verbeteringen direct bij de lancering van Windows 8 standaard moeten zijn. Toch toont Microsoft in ieder geval aan te leren van zijn fouten en te weten dat het noodzakelijk is de traditionele muis- en toetsenbordbesturing te scheiden van het touchscreen. De terugkeer van het Startmenu zoals we dat kennen uit Windows 7 en eerdere versies moet daar een nieuwe stap in zijn, als onderdeel van het toekomstige Windows 8.1 Update 2.

Windows Phone 8.1: het nieuwe paradepaardje

Tijdens het Windows Nouvelle Ère-evenement testten we ook de nieuwste versie van Microsofts mobiele besturingssysteem. Windows Phone Versie 8.1 moet het OS op dezelfde hoogte plaatsen als iOS en Android.

Word Flow is het Swype van Windows Phone 8.1.

De update biedt talloze nieuwe toevoegingen. De belangrijkste: Het nieuwe Word Flow-toetsenbord werkt heerlijk vloeiend, persoonlijke assistent Cortana moet vanaf 2015 kunnen communiceren in verschillende Europese talen, het notificatiecentrum brengt een hoop nieuwe functies en WiFi Sense gebruikt je Microsoft-account om automatisch verbinding te maken met andere Microsoft-apparaten. Het nodigt ook andere smartphone- en Windows-pc-bezitters dan jijzelf uit op jouw Wi-Fi-netwerk, maar zij hebben een code nodig om te verbinden.

Cortana is Windows Phone’s antwoord op Siri en Google Now.

Daarnaast bieden de zogenaamde universele apps, waarvan we de eerste exemplaren nog dit jaar tegemoet mogen zien, genoeg verrassingen. Deezer is een uitstekend voorbeeld van een dienst met Windows Phone-app die uiteindelijk ook op andere Windows-platformen moet gaan werken.

Wat moeten we verwachten van Microsoft in de toekomst?

In de toekomst zullen we een Microsoft zien dat zijn producten opener en toegankelijker maakt, wat betekent dat we typische Windows-diensten steeds meer op andere platformen gaan zien. De release van Office voor iPad is een goed voorbeeld van die koerswijziging, ingezet onder Steve Ballmer en nu voortgezet door de nieuwe CEO Satya Nadella.

Aan de andere kant is de weg nog lang voor de totale samensteling van Windows en Windows Phone. Met universele apps en cloud-diensten staan we pas aan het begin van deze convergentie, die noodzakelijk lijkt voor het bedrijf om te overleven in een wereld van vrij toegankelijke online diensten.

Heb jij al geüpdatet naar Windows 8.1 Update 1?

Misschien interesseert je ook