Advertentie

Artikel

Hoe antivirus en pc-optimalisatie samenwerken om te overleven

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

In een tijd van mobiele applicaties en de cloud zijn er voor antivirusprogramma’s en optimalisatiesoftware maar twee opties: samenwerken of verdwijnen. Daarom zien we steeds meer complete suites opkomen, met daarin samengevoegd allerlei handige functies om Windows schoon te houden.

Sinds hun opkomst hebben antivirus- en optimalisatiesoftware eenzelfde doel: problemen oplossen die Microsoft zelfs links liet liggen. Archetype van al deze software was Norton, dat al in MS DOS op de proppen kwam met Norton Utilities en Norton Antivirus. Later, in Windows 95, zagen we een renaissance van dergelijke gereedschappen, zeker met de introductie van het internet.

Hoe antivirus en pc-optimalisatie samenwerken om te overleven

Blauwe schermen als gevolg van systeemfouten waren een veelvoorkomend verschijnsel in Windows 95 en 98

Rond dezelfde periode kwamen naast virusscanners en cookie-verwijderaars ook de zogenaamde registry cleaners op, om je Windows-register te ontdoen van achtergebleven restjes software. Vanaf Windows XP werden veel van deze optimalisatie-programma’s overbodig, dankzij de solide techniek achter het besturingssysteem. Toch bleven we ons register schoon boenen, al leverde het in de praktijk weinig voordeel op.

Het register werd geïntroduceerd in Windows 3.1 en werd steeds belangrijker in Windows 95 (bron)

Hoewel belangrijke verbeteringen in Windows 7 en 8 nog niet alle prestatieproblemen hebben verholpen, zijn de donkerste Windows-wolken inmiddels verdwenen. Het betekent dat antivirus- en pc-optimalisatie-softwaremakers meer en meer misleidende reclame moeten gebruiken om hun product aan de man te krijgen. Memory optimizers zijn bijvoorbeeld praktisch nutteloos, terwijl register-defragmentatie tot geen enkele verbetering van de prestaties van je pc leidt.

Veiligheid en privacy

De enige twee gebieden waar deze optimizers nog een rol (kunnen) spelen zijn geheugengebruik en het beschermen van online privacy. Eerstgenoemde houdt in dat de software bijvoorbeeld overbodige processen sluit om Windows sneller te laten werken (zoals Soluto doet). De tweede betekent dat een programma bijvoorbeeld jouw online sporen wist, zodat je zeker weet dat je anoniem op internet surft.

Soluto liet een frisse wind waaien door het land der memory optimizers

Deze optimizer-taken worden steeds vaker gecombineerd met de functionaliteit van het traditionele antivirusprogramma. Bekende namen als Norton 360 en de pro-versie van Avira bieden nu zogenaamde ‘PC Tuneup’ en backup-mogelijkheden.

Antivirus… met een schuin oog richting optimalisatie

Antivirus-suites worden breder, omdat pure antivirus minder nodig is dan vroeger. Nieuwe bedreigingen zoeken het vooral bij de naïviteit van computergebruikers en de gevaren van social media. Verschillende recente virussen hebben de zwaktes van huidige antivirussoftware blootgelegd, terwijl het eigen Windows Defender van Microsoft externe programma’s praktisch overbodig maakt.

Windows 8 heeft voor het eerst een ingebouwd antivirusprogramma

Desondanks blijft antivirussoftware populair onder de pc-gebruiker. Pc-gebruikers blijven zich onveilig voelen op het internet en zoeken daarom naar software dat meer doet dan slechts scannen op virussen: een programma dat beschermt tegen de NSA, online oplichterij én traditionele virussen.

Back-ups, wachtwoorden, virusscanner… de moderne antivirus is een totaalpakket

Een perfect voorbeeld hiervan is avast! 2014, dat is opgebouwd uit modules die je naar wens los aanschaft. Windows-antivirussoftware ontpopt zich, kortom, meer en meer als complete veiligheidssoftware.

Collaboratie is goedkoper dan innovatie

Waar antivirus- en optimalisatie-software de Windows-gebruiker probeert aan te spreken, beweegt die consument zich juist meer en meer richting de cloud en mobiele apparaten. Smartphones en tablets draaien tegenwoordig op besturingssystemen die een stuk veiliger, maar ook veel efficiënter zijn. Want zeg nou zelf: wie defragmenteert er nu een iPhone?

Optimalisatie op Android

Wil optimalisatiesoftware blijven bestaan, dan moeten zij daarom samenwerken. Dat is exact wat Advanced SystemCare doet, met een optimalisatie-suite aangevuld met een malware-scanner van BitDefender.

Uitgebreide gereedschapskist

Het is niet alleen een goede tactiek, het is ook de enige tactiek om bestaansrecht te blijven houden in de toekomst. Het is een win-win-situatie voor ontwikkelaar en gebruiker: de antivirussoftware wordt zichtbaar als gereedschap in één grote gereedschapskist, terwijl de optimizer zowel prestaties als veiligheid van de computer verbeteren. En de consument hoeft maar één product aan te schaffen.

Hoe houd jij je pc fris en veilig?

Misschien interesseert je ook