Advertentie

Hoe blokkeer ik door Adblock Plus toegestane internetreclame?

Hoe blokkeer ik door Adblock Plus toegestane internetreclame?

Onlangs werd bekend dat Google en andere bedrijven Adblock Plus betalen om hun advertenties niet te laten blokkeren door de plug-in. Oftewel, een plek op de ‘whitelist’ van Adblock is gewoon te koop.

Gevolg is dat niet alle reclame op internet meer wordt geblokkeerd, ook al heb je Adblock geïnstalleerd. Het goede nieuws is dat je de lijst met goedgekeurde advertenties zelf kan uitschakelen. Wij leren je hoe, in de browsers Firefox en Google Chrome.

Weg met de whitelist!

Adblock Plus is een populair middel tegen internetreclame. Groot was daarom de schok toen bleek dat de app standaard een reeks advertenties toestaat.

Gelukkig deactiveer je deze lijst eenvoudig via de opties van de plug-in. Wij leggen uit hoe in deze tutorial. Voor Firefox volg je alle stappen; gebruik je Chrome, dan volstaan stap 4 en 5.

1. Typ about:config in de adresbalk

Alle moderne browsers hebben geavanceerde configuratieschermen waar je allerlei instellingen voor applicaties, plug-in, add-ons en extensies terugvindt.

In Firefox typ je in de adresbalk about:config. Druk op Enter en het configuratiescherm wordt geopend. Voor Chrome is dit dus niet nodig (ga door naar stap 4).

Firefox geeft een waarschuwing. Klik gerust op de knop, er kan niets misgaan.

Wat je nu ziet is een enorme reeks namen van applicaties. Lijkt intimiderend, niet? Dat valt uiteindelijk wel mee, deze ‘register browser’ is redelijk eenvoudig te gebruiken.

2. Zoek de uitzondering

Adblock heeft een lange lijst van allerlei geavanceerde voorkeuren, die het gedrag van de plug-in bepalen en hoe streng je reclameblokkade precies is.

Typ in het zoekveld bovenin de volgende code:

CODE: extensions.adblockplus.subscriptions_exceptionscheckbox

Deze code houdt een lijst bij van toegestane reclame, oftewel van advertenties die Adblock Plus wél laat zien.

3. Verander waarde naar ‘false’

Standaard staat de parameter ingesteld op ‘True’, oftewel ingeschakeld. Dubbelklik erop om deze te veranderen naar ‘false’.

4. Ga naar de Adblock Plus opties

Om de witte lijst van toegestane advertenties te zien ga je naar de filteropties van Adblock Plus. Klik in Firefox op het ABP-pictogram en kies ‘Filtervoorkeuren’.

In Chrome klik je met de rechtermuisknop op het Adblock Plus-icoon en kies je voor ‘Opties’.

5. Schakel toegestande advertenties uit

In Chrome staat een vinkje bij de optie ‘Enkele niet-opdringerige advertenties toestaan’. Haal deze weg.

In Firefox zie je onderstaand scherm na het doorlopen van stap één tot en met drie.

Verwijder het vinkje bij ‘Allow non-intrusive advertising’ en ook door externe partijen betaalde uitzonderingen worden vanaf nu geblokkeerd door Adblock Plus.

Gebruik jij Adblock Plus?

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie