Advertentie

Artikel

Hoe herstel je verwijderde bestanden op een Android-telefoon

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Het is heel gemakkelijk om verwijderde berichten, foto’s of documenten te herstellen op je telefoon. We presenteren twee veilige en eenvoudige methodes om je Android-data te redden met behulp van een computer.

Zoals op een Windows-computer, verdwijnt een bestand niet direct zodra je het van je Android-telefoon verwijderd. De overblijfselen kunnen vaak nog hersteld worden, en gelukkig kost dit weinig tijd met behulp van effectieve instrumenten.

Hoe herstel je verwijderde bestanden op een Android-telefoon

De methode om je bestanden te herstellen verschilt van hoe je telefoon of tablet is aangesloten op de pc. In beide gevallen is het herstel snel en eenvoudig.

Case 1: de Android-telefoon is verbonden als een harde schijf

Als je bestanden op een SD-kaart staan of als je telefoon verbonden is als een externe harde schijf, kun je een bestandsherstelprogramma als Recuva gebruiken.

Na het aansluiten van je telefoon, open je Recuva. Vervolgens kies je de juiste harde schijf (of SD-kaart) en volg je de wizard die de volgende stappen uitlegt.

Case 2: de Android-telefoon is niet verbonden als een harde schijf

De nieuwste Android-tablets en -telefoons, vooral die zonder SD-kaart, verbinden niet als externe harde schijf, maar als een mediaspeler. Het pictogram ziet er anders uit, en het station krijgt geen eigen uitgang.

Een recent Android-apparaat verschijnt wanneer deze is aangesloten op de pc: zonder eigen stationsletter

Je kunt elke Android-telefoon aansluiten als harde schijf (voor massa-opslag) maar dat is een ingewikkelde procedure, en vereist een hoop gewroet in je apparaat.

Gelukkig is er een programma dat alles voor je doet, Wondershare Dr. Fone. Het lijkt veel op Recuva, maar is speciaal ontwikkeld voor Android en heeft als enige verantwoordelijkheid het herstellen van gegevens.

Zodra je Wondershare Dr. Fone geïnstalleerd hebt, open je het programma en sluit je jouw telefoon aan op de pc met een USB-kabel. Op de telefoon moet je de Debugging-modus hebben ingeschakeld. Dr. Fone legt je uit hoe je dat moet doen, dit verschilt namelijk per Android-apparaat.

Zodra de verbinding geslaagd is, gaat Dr. Fone aan de slag met een uitgebreide diagnose. Het is belangrijk dat je de telefoon niet gebruikt tijdens deze fase. Als er een Windows-venster verschijnt met de vraag of je de installatie van een drive wilt bevestigen, kies dan voor Don’t Install.

Selecteer vervolgens het type informatie dat je wilt zoeken. Dr. Fone zoekt door je contacten, berichten, gesprekken, chats, WhatsApp-bijlagen, foto’s, muziek, video’s en documenten.

Daarna moet Dr. Fone op de telefoon geïnstalleerd worden. Dit proces kan ruim vijftien minuten duren, en de telefoon wordt waarschijnlijk een paar keer opnieuw opgestart. Geen paniek, het programma bekijkt van tevoren of er genoeg ruimte is om te installeren.

In deze fase mag je de telefoon absoluut niet loskoppelen.

De scan zelf wordt gestart na de installatie en configuratie van Dr. Fone. Als het interne geheugen van je telefoon erg groot is, kan de zoektocht enkele uren duren.

De scan kan lang duren

Aan het einde van de zoektocht zie je vergelijkbare resultaten als in Recuva, met de gevonden bestanden en previews op hetzelfde scherm. Vergeet niet dat je de bestanden alleen kunt herstellen in de betaalde versie, maar je kunt zo in ieder geval zien of ze er nog zijn.

In de laatste fase toont Dr. Fone de resultaten in een scan

Zoals je ziet, is het redelijk eenvoudig om bestanden te herstellen op een Android-apparaat. Het is echter nog beter om back-ups te maken met opslagdiensten als Dropbox of OneDrive. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het verlies van gegevens.

Hulp nodig met je Android-apparaat? Lees dan onze handige tips:


Misschien interesseert je ook