Advertentie

Artikel

IE, Chrome, Firefox of Opera: wie wint de Softonic Browser-vergelijking?

IE, Chrome, Firefox of Opera: wie wint de Softonic Browser-vergelijking?
Daniel Barranger

Daniel Barranger

  • Bijgewerkt:

Internet Explorer, Chrome, Firefox, Opera… Wat is de beste browser? Wij hebben verschillende eigenschappen van de internetprogramma’s getest om jou een totaalbeeld te geven van het huidige browserlandschap.

Wat is een computer nog zonder snelle, lichte en gebruiksvriendelijke browser? Twintig jaar geleden was deze vraag nog niet aan de orde, maar vandaag de dag kunnen we niet meer zonder onze connectie naar het wereldwijde web.

Maar helaas, niet alle browsers zijn even goed. Sommige programma’s hebben meer levenservaring zoals Internet Explorer, andere zijn open zoals Firefox, daarnaast heb je gesponsorde browsers zoals Google Chrome, en er is ook nog een groepje verlegen browsers met Opera als aanvoerder. Elke soort heeft een eigen schare trouwe fans die zweren dat hun browser de beste browser ooit is.

Daarom hebben wij besloten onze sportvoorkeuren, muzikale passies en software-ideologieën opzij te zetten en samen aan een serieuze uitdaging te beginnen: het vergelijken van browsers met een objectieve test die een duidelijke uitslag geeft.

Voor onze vergelijking hebben we Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome en Opera uitgekozen. We gebruikten een computer met Windows 7, waardoor Mac-specifieke browsers als Safari uitgesloten werden voor de test.

Zoals in elke wedstrijd kozen we een aantal criteria voor de overwinning. Daarna vergeleken we de browsers alsof het raceauto’s zijn.

De criteria die we kozen zijn: snelheid, geheugengebruik en webprestaties (snelheid en efficiëntie). Met deze keuze hebben we een aantal features uitgesloten die subjectiever zijn en lastiger om te meten. Dit heeft vooral te maken met het feit dat browser-keuze ook grotendeels te maken heeft met persoonlijke smaak.

Als je erachter wilt komen hoe we de verschillende tests hebben uitgevoerd, lees je hier onze uitgebreide methodologie.

Laten we nu eens een kijkje nemen naar onze concurrenten, wie er gewonnen heeft en welke browser het beste bij jou past.

Snelheid: klaar voor de start, af!

Opent jouw browser altijd de laatst geopende pagina’s of gaat jouw webprogramma direct naar de Google-homepage?

Om de test zo eerlijk mogelijk uit te voeren hebben we in de snelheidstesten beide opties uitgeprobeerd. We openden de browser met één actief tabblad en daarna met elf tabbladen tegelijkertijd.

Daarnaast hebben we deze test opgedeeld in twee verschillende experimenten: een koude herstart en een warme herstart. Voor de eerste variant opende we de browser gelijk na het opstarten. Daarna sloten we de browser af en heropenden de pagina voor de tweede ronde, de warme herstart.

Onze resultaten? Als je geïnteresseerd bent in een browser die snel opstart, is Mozilla’s browser Firefox de beste keuze.

Het verschil met de concurrenten is opvallend: het openen van één tab na een koude herstart is bijna twee keer sneller dan de nummer 2 in deze test. Firefox is eveneens ruim 4 keer sneller dan de verliezer van de test als we de warme herstart uitvoeren.

De zilveren medaille gaat naar Chrome, terwijl Internet Explorer en Opera de koplopers met moeite proberen bij te benen. Interessant om te weten is dat Opera gebaseerd is op Chromium, de open source browser waar ook Chrome op gebaseerd is. Desalniettemin blijft Opera ver achter op de browser van Google.

Eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat Firefox een slimme truc gebruikt om de concurrentie voor te blijven wanneer je verschillende tabs tegelijkertijd opent. Terwijl Chrome, IE en Opera alle tabbladen op hetzelfde moment opent, focust Firefox zich aanvankelijk op het eerste tabblad terwijl de rest op de achtergrond laadt.

Het voordeel van deze tactiek is overduidelijk: je bespaart niet alleen energie, maar focust ook gelijk op het tabblad dat je als eerste opent. Dit betekent dat het allemaal een stuk sneller gaat.

Firefox verslaat de competitie al bij de start en neemt direct de koppositie aan dankzij een lichte en gestroomlijnde structuur.

Geheugengebruik:

Hoeveel RAM-geheugen gebruikt elke browser? Vertraagt jouw browser je pc? Deze vragen hebben wij geprobeerd te beantwoorden in de geheugentest.

We bekeken de consumptie van het geheugen in verschillende situaties: met een tab open, met 20 tabs open en met een tab open nadat de andere 19 afgesloten werden. Om de resultaten te analyseren gebruikten we Chrome’s Memory Tool.

En ook in deze test hebben we een winnaar, alhoewel deze kampioen minder opvallend is dan in de vorige test. Voor dagelijks gebruik is Firefox de browser die het minste geheugen verbruikt.

Als we wat beter kijken, zien we dat Internet Explorer het minste RAM-geheugen verbruikt met slechts een tab open. Aan de andere kant werkt Firefox het beste als je verschillende tabs geopend hebt. Chrome verbruikt minder geheugen als je de vorige 19 tabs sluit, alhoewel het verschil met Opera erg klein is.

Waarom is Firefox opnieuw de winnaar? Ten eerste omdat de browser eerste eindigde in de eerste test en het eveneens goed deed tijdens de andere testen. De belangrijkste reden is echter dat browser vaak gebruikt worden met verschillende tabs geopend en daar heeft Firefox opnieuw een groot voordeel vergeleken met de anderen.

Samenvatting van deze wedstrijd: Internet Explorer is als een auto die optimaal gebruik maakt van de brandstof bij de start, terwijl Chrome en Opera hun benzine voor een lange wedstrijd bewaren. Firefox daarentegen optimaliseert het brandstofgebruik wanneer dat nodig is dankzij een systeem dat de juiste focus biedt.

Mozilla’s browser verbruikt het minste geheugen met de beste prestaties gemeten in MB/sec.

Web-prestaties en snelheid

Welke browser opent de pagina’s sneller? En welke toont jouw websites met de beste beeldkwaliteit?

Om de efficiëntie en snelheid van elke browser online te testen gebruikten we verschillende vergelijkingssites. Deze websites zijn gespecialiseerd in het meten van browserprestaties door middel van specifieke tests die in real-time worden uitgevoerd.

In dit geval kozen wij voor Peacekeeper vanwege de focus op snelheid en JavaScript-prestaties, en Browsermark, dat een aantal parameters analyseert met de focus op browserprestaties. Deze sites hebben een eigen beoordelingssysteem dat onafhankelijk werkt.

Beide websites tonen aan dat de Chromium-browsers Chrome en Opera de beste webprestaties bieden.

Peacekeeper lanceert Opera als winnaar met Chrome als opvolger, terwijl Browsermark Chrome op de eerste plaats plaatst en Opera met zilver beloont.

In beide testen liggen Firefox en Internet Explorer ver achter op de browsers die gebruik maken van het Chromium-protocol. De browsers van Mozilla en Microsoft eindigden in beide tests respectievelijk op de derde en vierde plek.

Chrome en Opera hebben beiden een zeer krachtige engine die ervoor zorgt dat de prestaties en browsersnelheid een stuk beter zijn dan bij de competitie.

En de winnaar is…

En, wie heeft er gewonnen? Volgens onze testen is Firefox de beste in deze vergelijking aangezien de browser twee van de drie testen heeft gewonnen.

Maar uiteindelijk hangt het toch van jou zelf af: waar jij je browser voor gebruikt, de sites die je bezoekt, etc. Naast de features die wij getest hebben zijn er natuurlijk nog veel meer elementen waar je naar kijkt als je een browser kiest. Denk daarbij aan de vormgeving, het extensie-aanbod, de integratie met andere diensten, de gebruiksvriendelijkheid en nog veel meer. Omdat de keuze al lastig genoeg is, willen we je nog wat simpele tips geven die je kunnen helpen bij jouw keuze.

Firefox is de handigste browser als je een nieuw type computer gebruikt. De browser is snel en gebruikt weinig geheugen waardoor goede prestaties op je pc gegarandeerd zijn. Daarnaast is het open-source software die eenvoudig bewerkt kan worden met veel verschillende extensies. Als een sub-compacte auto is Firefox een slimme keus, en daarnaast ook nog erg betrouwbaar.

Chrome is een goede optie als je een krachtige computer hebt. Google’s browser (evenals Opera) heeft de beste prestaties en online snelheid. We vergelijken Chrome dan ook wel met een Amerikaanse auto: groot en sterk, maar ook zwaar en niet erg bewerkelijk.

Vergelijkbaar met Chrome, biedt Opera een goede browser voor mensen met een krachtige computer die niet verbonden willen zijn met Google. Het is alsof je een auto met een krachtige motor koopt, die vermomt is als een familiewagen. Een veilige keuze.

En als laatste eindigt Internet Explorer, de keuze voor degenen die trouw blijven aan Microsoft. De browser loopt flink achter op de rest. IE is als een lokaal geproduceerd wagentje dat het niet goed doet in het buitenland.

Maar het is nog niet voorbij!

In de komende maanden voeren wij nieuwe testen uit op geupdatete versies van de browsers om te zien of hun prestaties verbeteren. In november verwachten we Firefox 36, Chrome 38, Opera 25 en misschien zelfs Internet Explorer 12. Volg Softonic voor het vervolg van deze test!

Dit artikel werd geschreven met behulp van Fabrizio Ferri (data en methode), Abel Bueno (visueel materiaal) en Antoni Noguera (videomateriaal)

Volg mij op Twitter: Daniel Barranger

Daniel Barranger

Daniel Barranger

Het nieuwste van Daniel Barranger