Advertentie

Instagram update 6.0: broodnodig of overbodig?

Instagram update 6.0: broodnodig of overbodig?

Met Instagram 6.0 krijgt de populaire foto-app plots een grote hoeveelheid bewerkingsopties erbij. Daarmee verliest Instagram misschien wel zijn grootste kracht: eenvoud. Was die laatste update echt nodig?

Onlangs kreeg Instagram een grote update voor iPhone, Android en Windows Phone. Doel van de update: Instagram moet je enige fotobewerkingsapp worden. Het lijkt een reactie op opkomende apps als VSCO Cam (Android, iPhone), Snapseed (Android, iPhone) en Pixlr Express (Android, iPhone).

Instagram is momenteel een van ’s werelds populairste apps, vooral onder jonge gebruikers. Die populariteit kan grotendeels worden toegeschreven aan het gebruiksgemak van het sociale netwerk. Brengt Instagram 6.0 daar verandering in?

Nieuwe bewerkingsopties

Foto’s bewerken in Instagram gebeurde in feite op een enkel scherm in de app: het kiezen van een filter. De ontwikkelaars hebben ervoor gekozen om nieuwe mogelijkheden te integreren in de app, waardoor de interface ook enigszins wordt aangepast.

Check de video hieronder voor de nieuwe mogelijkheden van Instagram 6 op een iPhone 4S.


Instagram voor en na de update op een iPhone 4S.

Naast de al bestaande functies – tilt-shift, frame toevoegen, beeldoriëntatie aanpassen, de Lux-knop – introduceert Instagram 6 een aantal nieuwe bewerkingsopties, verdeeld in tweeën:

  • Met een dubbele tik op een filter pas je nu de intensiteit van het filter aan, met een schuifbalk van nul tot honderd. Hier vind je nu ook de frame-optie.

De filterintensiteit pas je nu aan met een dubbele tik op het scherm.

  • Achter het icoontje van de moersleutel vind je een reeks van opties, zoals het aanpassen van verzadiging, warmte, schaduwen, accenten en contrast. In totaal vind je er niet minder dan tien schuifregelaars om je foto’s naar je hand te zetten.

Nieuwe opties: bruikbaar maar ongebruikt

Instagram biedt dus talloze nieuwe mogelijkheden om al je foto’s volledig naar smaak aan te passen voor je ze uploadt en aan de rest van de wereld toont. Mooi, maar was het echt nodig? Voor de update was het bijsnijden van een foto en een kader toevoegen eenvoudig; nu komen er een aantal (overbodige) extra stappen bij voor je hetzelfde effect bereikt.

Het vergt twee stappen extra om een kader toe te voegen.

Ikzelf maak momenteel amper gebruik van de tien nieuwe bewerkingsopties. Blur, fotolijsten en filters waren voor mij altijd voldoende en ik ben niet van plan extra stappen te zetten voor ik een foto op Instagram plaats. Instagram lijkt de opties vooral te hebben toegevoegd om de app professioneler te laten lijken.

De strijd aan met VSCO Cam

Ik besteed veel tijd aan het testen en uitproberen van verschillende foto-apps voor mijn smartphone en ik ben zeker niet de enige. Het is inmiddels een bekend gebruik van ervaren Instagrammers om foto’s alvast te retoucheren met andere apps alvorens te posten.

Professionals kiezen voor een nog radicalere techniek: foto’s bewerken op pc of Mac, uploaden naar de smartphone en vervolgens op Instagram publiceren.

Voorkomt deze update dat Instagram-gebruikers eerst hun gang maken naar een externe app? Gaat iedereen nu gewoon werken met de standaardopties van Instagram? Ik betwijfel het. VSCO Cam wordt al lange tijd gezien als de beste tool om mooie foto’s te maken. De opties en filters zijn van betere kwaliteit, en bijvoorbeeld al gericht op het moment dat je de foto neemt.

VSCO Cam, waarschijnlijk de beste foto-editing-app op de markt.

En de andere gebruikers die niet van het bestaan afweten van die andere apps? Die gaan zich waarschijnlijk ook niet wagen aan de geavanceerde opties van Instagram. De verschillende filters zetten de grootste onvolkomenheden al recht, daarvoor heb je geen talloze opties voor nodig.

Om al deze redenen ben ik ervan overtuigd dat deze update niet echt nodig was. Waarom de concurrentie aangaan met andere foto-apps, als je gebruikers uiteindelijk toch wel hun kiekjes op jouw sociale netwerk plaatsen?

Lees ook:

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Advertentie