Instagram-cursus: fototrucs om snel 10.000 likes te verzamelen

Instagram-cursus: fototrucs om snel 10.000 likes te verzamelen

Instagram is behalve fotobewerker ook een sociaal netwerk. En waar draaien social media om? Juist, likes verzamelen! Wij leggen uit hoe je met een paar fotografische trucjes de meest aansprekende foto’s maakt. Volg deze gids en de likes stromen binnen!

Wat is je onderwerp?

De meest voorkomende fout is om niet duidelijk te maken wat het exacte onderwerp van je foto is. Lukt dat niet, dan is het eindresultaat weinig zeggend en blijft het oog van je publiek niet lang op jouw foto rusten. Wie is de hoofdpersoon, het hoofdobject? Het kan je beste vriend of vriendin, een mooi gebouw, een kudde zebra’s of een verkeersbord zijn; als het maar duidelijk is.

Er zijn verschillende methodes om je onderwerp het ster van het shot te maken. Bijvoorbeeld door te fotograferen voor een neutrale achtergrond, door het hele beeld te vullen met het onderwerp via een close-up, of te werken met scherptediepte, waarbij het onderwerp scherp is en de omgeving onscherp. Wij zetten een aantal trucs voor je op een rij; het onderwerp moet je zelf vinden!

Regel van derden

Doorgaans de eerste techniek die je leert bij een fotografiecursus. Idealiter verdeel je het fotovlak in negen gelijke delen door het tekenen van twee horizontale en twee verticale lijnen. Instagram doet dit automatisch voor je, zoals je hieronder ziet.

De snijpunten van die lijnen zijn de plekken waar het oog naartoe gaat. Probeer daarom op een van deze punten het belangrijkste onderwerp van je foto vast te leggen. Als voorbeeld gebruiken wij een blikken diermodel tegen een witte achtergrond.

In de eerste foto zien we het poppetje in het midden van het beeld. Dat is niet verkeerd, maar het shot wordt erdoor erg statisch en wat saai.

Op de tweede foto hebben we het poppetje een beetje meer naar links geplaatst, op een van de snijpunten.

Zo is de beeldcompositie direct een stukje dynamischer. Je Instagram-volgers zullen zich waarschijnlijk niet bewust zijn van je nieuwe tactiek, maar de foto is direct veel interessanter!

Let op licht!

Met je smartphone is het moeilijk om de belichting handmatig in te stellen, maar wél is het mogelijk om een punt in het frame te kiezen waar het apparaat moet kalibreren. Speel hiermee en je zult zien dat je telefooncamera de belichting aanpast, wanneer je bijvoorbeeld op lichte en donkere vlakken kalibreert. Focus op een donker vlak en je loopt het risico de rest van het frame te overbelichten, en andersom.

Boven: binnen is helder, buiten is overbelicht. Beneden: buiten is helder, beneden is te donker.

Speel daarom met de belichting en zoek de perfecte kalibratieplek waarbij licht en donker perfect in balans zijn. Tik op het juiste plek op het scherm van je iPhone, Android of Windows Phone en je mobieltje berekent de belichting (en scherpte, want Instagram maakt het niet mogelijk om op meerdere punten scherp te stellen; daarvoor gebruik je de app VSCO).

Voldoet het resultaat niet, blijf dan op verschillende plekken tot je de juiste vindt. Hier geldt wel: de fotografieregels zijn niet heilig. Met creatief gebruik kan over- of onderbelichting kan je foto plots een stuk mooier of emotioneler worden!

Zonsondergang in Swakopmund, Namibië

En als je achteraf merkt dat je shots te licht of te donker zijn, dan biedt Instagram nog altijd de Lux-functie. Met die functie wordt het licht en contrast in je foto gecorrigeerd, soms met bijzondere resultaten.

Lux corrigeert automatisch de belichting

Een laatste tip ter verlichting: de flits van je mobiele telefoon doet een foto vaak weinig goed. Probeer in goed verlichte ruimtes of buiten overdag te fotograferen voor het beste resultaat. Om de flitser in- of uit te schakelen in Instagram tik je in het cameramenu rechtsboven op de bliksem.

Fotografeer waterpas

Klinkt als een vanzelfsprekende regel, maar dat is het niet. Het merendeel van foto’s die je tegenkomt zullen schots en scheef genomen zijn. Het gevoel dat zo’n scheve foto oproept is vaak vervelend en geen like waard.

Scheve foto

Rechte foto

Om dit te voorkomen zet je het grid aan, dezelfde functie die je helpt om de snijpunten van het beeld te vinden. Om dit te doen tik je in de opnamestand van Instagram op het grid-icoontje boven in beeld.

Het grid komt goed van pas bij bijvoorbeeld fotograferen van een afstandje, zoals bij huizen en grote gebouwen, of de horizon. Wil je een scheve foto maken, maak ‘m dan ook écht scheef. De grens tussen onkunde en artistieke inspiratie is flinterdun.

Wat te fotograferen en hoe

De hoek vanuit waar je je onderwerp fotografeert is cruciaal. Foto’s kunnen dingen laten zien vanuit een perspectief dat wij niet gewend zijn. Een voorbeeld: fotografeer je als ouder bijvoorbeeld je kinderen, dan zul je dat hoogstwaarschijnlijk vanuit je eigen perspectief doen, oftewel vanuit de hoogte. Wil je je volgers verrassen, speel dan met die verhouding en fotografeer uit een andere hoek.

Zulke details dragen bij aan het verrassingseffect van je kiekjes. Wat onbekend is, trekt de aandacht.

Zie het verschil: boven is strak en saai, onder is verrassend.Punto di vista - Tastiera bella

Spelen met scherptediepte

Om de aandacht van het oog naar je foto-onderwerp te trekken, raden we je aan om het onderwerp scherp in beeld te brengen en zijn omgeving onscherp. Zo stuur je als het ware de ogen van je publiek.

Alle aandacht voor het scherpe onderwerp

Maar wat is scherptediepte precies? Volgens Wikipedia is scherptediepte “de afstand tussen de dichtstbijzijnde en verste punten die scherp worden afgebeeld.” Met professionele en semiprofessionele camera’s is het mogelijk vrijwel alle parameters handmatig in te stellen, zoals sluitertijddiafragma en overige instellingen. Juist die elementen beïnvloeden de scherptediepte.

Op de smartphone gaat dit daarentegen automatisch. Dus, welke speelruimte hebben we? De camera van je telefoon heeft een zeer kleine brandpuntafstand en dus grote scherptediepte. Hoe verleg je dan de focus naar een object of portret? Op twee manieren: door de afstand naar je onderwerp en door achteraf de omgeving te vervagen met behulp van Instagram.

Van hoe dichterbij je het onderwerp fotografeert, makkelijker het is om scherp te stellen erop terwijl de achtergrond vervaagt. Dat is dan ook de gemakkelijkste oplossing: dicht bij je onderwerp staan en de foto maken.

Hier is de scherptediepte is te groot om het onderwerp te benadrukken

Hier is de scherptediepte verminderd omdat we dicht bij het onderwerp staan

Een andere techniek is om gebruik te maken van tilt-shift, een tool die het mogelijk maakt om een bepaald gebied van een foto te vervagen. Om deze functie te activeren tik je in het bewerkscherm onder in beeld op de druppel.

Hier kies je uit twee opties: cirkel of lineair. Voor onze foto is de tweede meer bruikbaar.

Filters

Instagram biedt natuurlijk een grote reeks aan filters om een vintage uiterlijk aan je foto’s te geven. Gebruik een (of geen) filter; dat is persoonlijk. Het uiteindelijke resultaat is bijna altijd aangenaam.

Probeer vooral verschillende filters uit en voor je het weet heb je onbewust een lijstje favorieten in je hoofd opgesteld. Hiervoor is in ieder geval geen truc om het per se goed te doen, dus laat het op je smaak aankomen!

Experimenteer!

De in dit artikel beschreven trucs zijn uiteraard niets meer dan aanbevelingen op basis van bekende gebruiken in de fotografie en onze eigen experimenten. Twijfel vooral niet om zelf ook te experimenteren en kijk wat voor foto’s meer likes opleveren!

Lees meer artikelen uit de Instagram-serie:

Welke trucs gebruik jij om likes te verzamelen op Instagram?

Download Instagram voor Android

Download Instagram voor iOS

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden