Instagram-cursus: tips om je profiel en privacy te beschermen

Instagram-cursus: tips om je profiel en privacy te beschermen

In dit hoofdstuk van onze gids voor de populaire app Instagram, kom je alles te weten over privacy en je openbare profiel.

Privacy is op social media altijd een gevoelig onderwerp. Ter bescherming moet je je er altijd bewust van zijn hoe het sociale netwerk waar je een profiel hebt met jouw gegevens omgaat. Wie kan zien wat je post? Welke informatie is wel en niet openbaar zichtbaar? En hoe blokkeer je ongewenste gebruikers?

In deze aflevering van onze gids geven we antwoord op zulke privacyvragen. Lees snel verder!

Je persoonlijke profiel bewerken

Of je nu al een Instagram-profiel hebt of er zojuist eentje hebt aangemaakt, er zijn enkele stappen die we je aanraden te volgen om in de toekomst vervelende situaties te voorkomen.

Allereerst hoef je enkel een gebruikersnaam in te voeren. Of je hier kiest voor je echte naam (of iets wat erop lijkt) of een volledig ongerelateerde naam is aan jou, al is om privacyredenen de tweede optie uiteraard logischer. Op die manier voorkom je namelijk dat je echte naam verbonden is aan je profiel en de foto’s die je erop plaatst, wat bijvoorbeeld in professioneel opzicht zijn voordelen kan hebben.

Heb je andere details over jezelf toegevoegd aan je profiel, dan zijn deze even gemakkelijk weer te verwijderen. Dat doe je door bij het profieltabblad te tikken op Je profiel bewerken en vervolgens bijvoorbeeld je telefoonnummer of echte naam te wissen.

Aan de onderkant van het menu vind je een belangrijke optie, waarmee je bepaalt of je foto’s openbaar zijn of enkel te zien voor je volgens. Zet de schakelaar achter Berichten zijn privé om (of een vinkje in het geval van Android), om foto’s exclusief zichtbaar voor volgers te maken.

Met deze optie aangevinkt moeten mensen jou een verzoek sturen om je te mogen volgen, waar jij vervolgens een melding van krijgt. Zo beslis je zelf of je een verzoek goedkeurt of negeert, en bepaal je dus wie jouw foto’s wel en niet mogen zien.

Een laatste tip: gebruik op je Instagram-profiel een sterk wachtwoord, om dieven en andere kwaadwillenden het zo moeilijk mogelijk te maken.

Een gebruiker blokkeren, hoe doe je dat?

Heb je je profiel op privé ingesteld, dan bepaal je zoals gezegd zelf wie jouw berichten wel en niet mogen zien. Heb je in het verleden iemand toestemming verleend om jou te volgen, maar wil je, om welke reden dan ook, deze toestemming weer intrekken, ga dan naar je het profiel van desbetreffend persoon. Dat doe je via het Ontdek-menu, link van de fotoknop, waar je vervolgens op gebruikersnaam zoekt.

Open het profiel van de ongewenste volger en tik op de pijl in de rechterbovenhoek (iPhone) of op het menu met de drie verticale stippen (Android).

In het menu dat nu verschijnt kies je voor Gebruiker blokkeren.

Wil je in de toekomst toch weer toestemming verlenen, dan volg je dezelfde weg en kies je in het menu voor Gebruiker deblokkeren.

Wanneer je een gebruiker blokkeert ziet hij of zij geen melding, maar kan die persoon jouw foto’s, video’s en profiel niet meer bekijken.

Eerder geuploade foto’s verwijderen

Als je een foto wilt verwijderen die je eerder gepubliceerd hebt, dan ga je naar je profiel en scroll je naar de foto die je wilt wissen. Tik op het menu met de drie puntjes (boven of onder de foto, afhankelijk van welke smartphone je gebruikt).

In het menu tik je op Verwijderen.

Je fotokaart

Wanneer je een foto maakt, dan kies je in het menu met sociale opties bij het uploaden van een foto ervoor of je ‘m wilt toevoegen aan je fotokaart.

Deze kaart is voor iedereen zichtbaar als je een openbaar profiel hebt en alleen voor je volgers wanneer je een privéprofiel bijhoudt.

De fotokaart is een leuke feature, maar onthult wel de nodige info over je persoonlijke leven. Veel foto’s neem je waarschijnlijk in, op of rond je werk, huis en vrienden, wat natuurlijk je privacy niet echt ten goede komt. Onbewust kan deze optie daarom voor het nodige ongemak zorgen.

Om al je foto’s van deze kaart te verwijderen, ga je naar je profiel en tik je op het pictogram van de fotokaart.

Op de wereldkaart tik je rechtsboven in beeld op Bewerken.

Tik nu op een plek op de kaart en op Bewerken, of onder op het roostericoontje. Nu zie je een lijst met al je foto’s. Kies Alles deselecteren om alle foto’s van je kaart te verwijderen (ze blijven wel gewoon zichtbaar op je profiel), of haal per foto een groen vinkje weg om specifieke kiekjes van de kaart te wissen.

De posts met het groene vinkje verschijnen op je kaart, degene zonder niet.

Tik op Klaar. Instagram vraagt om je zeker weet dat je de locatietags van je foto’s wil verwijderen en je ziet vervolgens dat je fotokaart wordt geleegd.

Instellen van je voorkeuren voor het delen Facebook

Wil je je Instagram-foto’s delen op Facebook, dan is dat heel eenvoudig. Tik op een foto en vervolgens op de drie puntjes en kies voor Foto delen. In het volgende menu kies je voor de Facebook-optie (of een van de andere, als je je foto wilt delen via bijvoorbeeld Twitter of Flickr).

Maar hoe weet je vervolgens wie jouw foto’s op Facebook wel en niet kunnen zien? Ga naar de instellingen van je Facebook-account en klik op het kopje Apps. Heb je tenminste eenmaal een Instagram-foto op Facebook gepost, dan zie je Instagram tussen de lijst staan.

Klik op Instagram en vervolgens op Zichtbaarheid van app om te zien wie je berichten allemaal mogen zien. De opties zijn: openbaar, vrienden van vrienden, vrienden, alleen ik of aangepast.

Kies de optie die bij je past. We raden je aan niet voor ‘openbaar’ te kiezen, maar hooguit voor vrienden van vrienden.

Andere suggesties

Doorloop bovenstaande stappen en je bent verzekerd van goede controle over jouw privacy op Instagram. Als laatste tip geven we je mee: gebruik je gezonde verstand. Begint iemand lastig te doen op Instagram, houd die persoon dan goed in de gaten. Gaat hij of zij door met zijn vervelende gedrag, dan is het tijd om hem of haar te blokkeren.

Bedenk ook dat je sinds kort direct privéfoto’s kan sturen via Instagram naar je volgers. Zo hoeft de buitenwereld niet mee te genieten van mooie foto’s die enkel bedoeld zijn voor één of meerdere vrienden of kennissen.

Lees meer artikelen uit de Instagram-serie:

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden