Instagram-cursus: video’s opnemen, bewerken en delen

Instagram-cursus: video’s opnemen, bewerken en delen

Voor deze vierde aflevering van onze speciale Instagram-cursus zetten we de videofunctie in de schijnwerpers. Wij zetten de beste tips en trucs voor het opnemen, bewerken en publiceren van je hippe video op een rij!

Op 20 juni 2013 onthulde Instagram de nieuwe videofunctie, waarmee de app Cinemagram en Vine achterna ging. Gevolg: alle notoire Instagrammers begonnen spontaan korte video’s met mooie filters eroverheen op te nemen en te delen.

Voor de Insta-beginners leggen we in dit artikel uit hoe je snel mooie video’s maakt in Instagram. Let wel op: we gebruiken de iPhone-versie van Instagram voor deze tutorial. De getoonde stappen verschillen nauwelijks met Instagram voor Android.

Beeldstabilisatie: sleutel tot stabiel succes

Om je Instagram-volgers niet duizelig te maken is het belangrijk om alles eraan te doen je videobeelden niet al te schokkerig te maken. Stabiliteit en scherpte zijn de sleutels tot succes. Daarom raden we je aan met een vaste hand of vanaf een vaste ondergrond te filmen met je smartphone. Zie onderstaande voorbeelden.

Video van Instagram-gebruiker wildflowers_gmc13

Video van Instagram-gebruiker stepuplp1567

Zoals je hierboven ziet heeft stabiel beeld een belangrijk voordeel. Houd je de smartphone goed vast en maak je geen abrupte bewegingen, dan blijft het beeld ook scherp. Bedenk ook dat er verschillende accessoires te koop zijn voor Android en iPhone om trillingen te voorkomen.

iPhone stabilisator

Een zeer nuttige accessoire om je videobeeld stabiel te houden

Video’s opnemen met Instagram

Je Instagram-video is minimaal 3 en maximaal 15 seconden lang. Dat is een groot verschil met Vine, waar video’s niet langer mogen zijn dan 6 seconden. Met een beperkte lengte is het van tevoren goed om na te denken over een mini-scenario voor je video. Je volgers mogen zich natuurlijk niet vervelen met jouw clipje. Denk er ook direct aan op zoek te gaan naar de juiste hoek vanuit waar je wilt filmen.

De belangrijkste compositieregels voor Instagram hebben we al uitgelegd in dit artikel over verschillende fototrucs om snel 10.000 volgers te krijgen. Dezelfde regels gelden over het algemeen ook voor video’s, zoals de regel van derden en het aanpassen van de helderheid. Ook bij het opnemen van een video stel je scherp met één vinger op de juiste plek op het scherm.

Instagram video blootstelling
Verander de focus en belichting met één druk op het scherm

De videomodus van Instagram biedt duidelijk minder bewerkingsopties dan bij het fotogedeelte. Het beeldraster is bijvoorbeeld niet beschikbaar en het is onmogelijk om de flitser handmatig te controleren tijdens het opnemen.

Voor een creatief effect is het bijvoorbeeld wel mogelijk om afwisselend de camera’s aan de voor- en achterkant van je telefoon te gebruiken.

Maak verrassing effecten afwisselend camera's
Verras de kijker met camerashots van de voor- en achter-camera

Om een stukje video op te nemen in Instagram houd je je vinger op de rode knop. Laat los om de opname te stoppen. Wil je een reeks scènes opnemen? Herhaal dan het proces tot je tevreden bent of de max van 15 seconden is bereikt. Met de nodige precisie is het zo bijvoorbeeld mogelijk om een ‘stop-motion’ video op te nemen met een reeks ultrakorte videoclips.

Zodra je klaar bent met het opnemen van een scène is het mogelijk om telkens het laatste fragment te wissen via het kruis aan de linker onderzijde van je scherm. Tik nogmaals op de knop om het fragment definitief te verwijderen.

Een video verwijderen

Fragmenten wissen doe je met de kruisknop linksonder in beeld

Houd je je vinger langer op de knop, dan verwijder je de complete reeks aan opnames en begin je helemaal opnieuw.

Belangrijk om te weten is dat Instagram behalve beeld ook geluid opneemt. Er is geen mogelijkheid om de microfoon uit te schakelen of bijvoorbeeld ander geluid onder de video te monteren.

Ben je klaar met opnemen, tik dan op Volgende rechtsboven in beeld (of op de pijl in Android) om naar de volgende stap te gaan.

Post-productie

Tijdens de tweede stap kijk je als eerste je opgenomen of geïmporteerde video terug. Tik op de play-knop om te clip af te spelen. Maak gebruik van de gelegenheid om goed te letten op details; het is de eerste keer dat je het geluidspoor terughoort. Ben je niet tevreden? Ga nog eens terug en neem wat nieuw materiaal op.

Wel tevreden? Ga dan door naar de volgende stap: filters toevoegen. Instagram geeft je in totaal 13 van deze vintage beeldeffecten. Ze verschillen onderling flink van elkaar, dus neem gerust de tijd om door de miniaturen aan de onderkant van het scherm te bladeren. Selecteer een filter en Instagram speelt automatisch de video af met het gekozen effect.

Post-productie Instagram

Er zijn in totaal 13 videofilters beschikbaar voor Instagram

Ben je klaar met deze stap, dan is het tijd om je video te delen met de rest van de wereld!

Deel je mooiste video’s met de juiste mensen

Voordat je bepaalt wíe je video allemaal mogen zien, kies je eerst een preview-frame. Dit is de afbeelding die je volgers als eerste zien wanneer ze door hun feed bladeren en jouw video tegenkomen. Kies een mooi frame, zodat je volgers worden verleid om de video in zijn geheel af te spelen.

We gaan door naar het laatste scherm. Het is tijd om je kersverse video te delen met je volgers via Twitter, Facebook, Tumblr of Foursqaure. Is je Instagram-account gekoppeld aan Facebook, dan verschijnt de video automatisch ook op je Facebook-profiel.

Vergeet ook niet een mooie, grappige of uitdagende beschrijving toe te voegen, eventueel met de nodige hashtags om nieuwe volgers te bereiken.

Publiceer video

Wissel af tussen foto’s en video’s op Instagram

De videomodus is een populaire functie op Instagram, niet alleen voor particuliere gebruikers. Uit cijfers van UnrulyMedia blijkt dat 40% van de meest gedeelde video’s van professionele Instagram-video’s afkomstig zijn van professionals. Wat zegt dat? Video is een succesvolle manier om mensen te bereiken!

Wissel daarom vooral af tussen prachtfoto’s en videojuweeltjes. Houd de tips en trucs in je achterhoofd die wij geven in deze Instagram-cursus voor de beste resultaten, en wie weet heb je binnen de korste keren een grote schare volgers op het populaire sociale netwerk.

Lees meer artikelen uit de Instagram-serie:

Maak jij vaak video’s met Instagram?

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden