Advertentie

Artikel

iOS 8 beu? Downgraden doe je zo!

Pier Francesco Piccolomini

Gepubliceerd

Geeft de laatste update voor iOS problemen op je iPhone? Is je telefoon een stuk langzamer na die upgrade naar iOS 8? Of ben je gewoon nog verknocht aan de vorige versie van het mobiele besturingssysteem? In sommige gevallen is het mogelijk om terug te keren.

We kunnen talloze redenen bedenken om je iPhone of iPad te downgraden naar een eerdere versie van iOS. Wat jouw reden ook is: er is een eenvoudige en veilige manier om zo’n downgrade uit te voeren.

iOS 8 beu? Downgraden doe je zo!

Heb je je iPhone 6 of iPhone 6 Plus geüpdatet van iOS 8.0 naar iOS 8.0.1, dan heeft Apple voor jou een officiële downgrade. Reden is dat versie 8.0.1 werd gehackt en dus niet meer veilig is. Hoe het precies werkt, lees je in deze tutorial.

Wil je in plaats daarvan downgraden van en naar andere iOS-versies, bijvoorbeeld van iOS 8 naar iOS 7, en heb je de update uitgevoerd via iTunes op je Mac, dan volg je de volgende procedure.

iOS downgraden: een introductie

Wanneer iOS wordt bijgewerkt, dan verwijdert Apple snel de mogelijkheid om oudere versies te installeren op hun apparaten. Simpel gezegd: heb je de nieuwste iOS-versie geïnstalleerd, dan is het niet meer mogelijk om terug te gaan naar een vorige versie.

Meestal duurt het een paar dagen na de update voor die vorige versie volledig wordt ‘ingetrokken’. Tot dat gebeurt, is er in OS X – het besturingssysteem voor Mac-computers – een kopie van de oude versie van iOS te vinden. Daarmee is het mogelijk om iOS te downgraden.

Van iOS 8 naar iOS 7, stap voor stap

Begin met het maken van een back-up van je iPhone. Met de downgrades worden je apps en gegevens verwijderd, dus is het fijn om een reservekopie te hebben. Backups maken in iOS doe je via Instellingen > iCloud > Reservekopie > Maak nu reservekopie.

Eenmaal klaar, dan sluit je het iOS-apparaat aan op je Mac en open je iTunes. Ga naar het iPhone-menu (of iPad of iPod Touch) in de rechterbovenhoek.

Houd nu Alt ingedrukt op je toetsenbord en klik op iPhone herstellen.

Ga vervolgens naar Macintosh HD> Gebruikers>uwgebruikersnaam> Bibliotheek> iTunes >iPhone Software Updates.

Vind je bijvoorbeeld het bestand 7.1.2.ipsw (7.1.2 is het versienummer dat overeenkomt met de iOS-versie, dit kan dus een ander getal zijn) dan zit je goed. Open het bestand en desbetreffende iOS-versie wordt geïnstalleerd op je iOS-apparaat! Let op: alle inhoud wordt gewist van je iPhone, iPad of iPod Touch.

Vind je geen ipsw-bestanden op je harde schijf, dan heeft Apple de machtiging voor de versie waarschijnlijk ingetrokken en is de downgrade niet langer beschikbaar.

Wanneer de downgrade-bestanden onzichtbaar zijn

Kun je de Bibliotheek-map van jouw gebruikersprofiel niet vinden, dan moet je deze eerst zichtbaar maken. Om dit te doen ga je in OS X 10.9 Mavericks naar de map Macintosh HD> Gebruikers> uwgebruikersnaamMacintosh HD> Gebruikers> uwgebruikersnaam, klik je op Toon en Toon opties, en zet je een vinkje je bij Toon Bibliotheek.

Apple houdt niet van oude iOS

Apple probeert er altijd voor te zorgen dat op zoveel mogelijk van hun apparaten (computer, smartphone, tablet en muziekspeler) de nieuwste versie van bijbehorend besturingssysteem geïnstalleerd kunnen worden. Een downgrade is in strijd met dat beleid.

De reden achter het strakke beleid is simpel: als iedereen dezelfde firmware heeft, is er meer uniformiteit en heeft Apple meer controle over wat er gebeurt op hun apparaten.

Eén van de grote problemen die Android plaagt, is exact die fragmentatie. Zoveel verschillende apparaten werken op zoveel verschillende versies van het besturingssysteem. Dat maakt het leven moeilijk voor app-ontwikkelaars, die niet kunnen uitgaan van één gebruiker, maar duizenden verschillende.

Om die situatie te voorkomen doet Apple er alles aan om ervoor te zorgen dat de nieuwste versies van hun besturingssystemen zo snel mogelijk worden geïnstalleerd op alle iDevices. Een streng, maar begrijpelijk beleid.

Meer lezen over iOS? Check dan deze artikelen: