Advertentie

Artikel

iOS 8: de beste nieuwe opties die je nog niet kende

Baptiste Brassart

Gepubliceerd

Onlangs begon Apple met de verkoop van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, twee nieuwe modellen in de langlopende telefoonlijn van het Amerikaanse bedrijf. De grootste verrassingen vinden we alleen niet in de hardware, maar in het vernieuwde mobiele besturingssysteem iOS 8.

Ik heb geen last gehad van de bendgate noch van vermeende prestatie-afnames op mijn iPhone 4S na het updaten naar iOS 8. Dus had ik alle tijd om de upgrade tot in de kleine digitale hoekjes uit te pluizen. Apple introduceerde een torenhoge berg vernieuwingen, vooral te vinden in de basis-apps op de iPhone.

iOS 8: de beste nieuwe opties die je nog niet kende

Met name fotografen en filmmakers gaan erop vooruit met iOS 8. De update sleutelt flink aan de Camera-, Foto- en iMovie-apps. Ten goede, want de veranderingen blijken echt verbeteringen.

Het eerste dat opvalt bij het openen van de Foto-app is de afwezigheid van de welbekende Filmrol. Die is vervangen door de map Onlangs toegevoegd. Ook nieuw is een mapje voor je favoriete foto’s, voor de kiekjes in je fotoverzameling waar je een hartje aan toewijst.

Foto’s worden op een andere manier georganiseerd

Wil je al je foto’s zien? Dan ga je eenvoudigweg naar het tabblad Foto’s.

Misschien wel de tofste nieuwe functie is de mogelijkheid om je foto’s te bewerken met externe apps, zonder ooit de foto-app te hoeven verlaten. Download en installeer apps als Camera+ en POMELO en je krijgt een aantal extra bewerkingsmogelijkheden uit die apps.

Direct je foto’s bewerken met de opties van een andere app: heerlijk

Deze integratie vereenvoudigt het dagelijks gebruik van je iPhone en geef je tegelijkertijd veel meer mogelijkheden dan voorheen.

Nog niet alle app-makers lijken klaar om dezelfde stap te nemen. Toen we de ontwikkelaars van VSCO Cam vroegen naar dezelfde iOS-integratie, kregen we een ontwijkend antwoord.

VSCO Cam: “We hebben niets mee te delen op dit moment”

iOS 8 geeft ook videografen een flinke oppepper. Ooit afgevraagd hoe je filters toevoegt aan video’s in iOS 7? iOS 8 brengt uitkomst: je opent iMovie en kiest à la Instagram gewoon een van de filters die de app je biedt. Klaar met bewerken? Dan exporteer je direct het resultaat naar YouTube of Vimeo, dankzij de app-extensies van iOS 8.

Goed nieuws: het werkt ook met filmpjes.

Nog een aangename verrassing voor beeldend kunstenaars: de bewerkopties van de foto-app zijn flink uitgebreid. Alle bewerkingsopties zijn nu ingedeeld in vier menu’s: automatische verbetering met de toverstaf, bijsnijden, roteren, filters en tenslotte een hoop geavanceerde instellingen zoals helderheid, contrast en meer.

iOS 8 zit vol met bewerkingsmogelijkheden

En dat is nog maar het begin! Ik kan niet wachten om te zien hoe de integratie tussen iOS 8 en OS X Yosemite straks gaat werken met de nieuwe mogelijkheden van Continuity en Hands-off. Een telefoongesprek op je Mac beantwoorden? Check! Aan een document beginnen op je Mac en naadloos verder werken op je iPad? Check!

Maar boven alles ben ik heel benieuwd hoe third-party ontwikkelaars iOS 8 gaan ondersteunen met extensies voor bijvoorbeeld de foto-app en widgets voor het notificatiecentrum. Er komen mooie tijden aan voor iPhone-bezitters, dat is zeker!

Lees meer over iOS 8: